TREĆA MEDALJA

Hrvatski srednjoškolci najbolji svjetski prirodoslovci: Bili smo najmanji zlatni tim u povijesti

Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca trebao se održati u Rusiji, ali je zbog pandemije održan u online izdanju
'Reprezentativci' stižu iz Splita, Zagreba, Rijeke i Požege
 Privatna arhiva

Šest godina uzastopno hrvatski srednjoškolci osvojili su medalju na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca!

Kako piše Slobodna Dalmacija, ovo im je treće zlato, a prvo mjesto podijelili su s vršnjacima iz Gruzije i Švicarske. Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca (International Young Naturalist's Tournament - IYNT) je natjecanje iz područja prirodnih znanosti koje je trebalo biti održano u Sankt Peterbourgu u Rusiji, ali je zbog pandemije održano u online izdanju.

Hrvatski tim nastupio je u sastavu: Marita Machata iz zagrebačke V. gimnazije, Marko Drozdek iz riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića, Ivona Halas iz Gimnazije Požega i Đurđica Kovačić iz splitske Treće gimnazije. Mentori su im bili Magdalena Živković, te Noa i Zoa Jelić Matošević.

- Naša reprezentacija je izabrana u siječnju na Državnom turniru mladih prirodoslovaca gdje je odabran šesteročlani tim. Unatoč mnogim preprekama, izolacijama i odustajanjima ipak smo na kraju osvojili zlatnu medalju kao najmanji (zlatni) tim u povijesti natjecanja. Moram još napomenuti da Hrvatska već zadnjih šest godina osvaja medalje na ovom natjecanju odnosno da budem preciznija, osvojili smo dvije brončane medalje 2017. u Kini i 2018. u Gruziji, jednu srebrnu 2016. u Iranu i sada tri zlatne 2015. u Beogradu, 2019. u Bjelorusiji i i ovu posljednju, rusku - kazala je 15-godišnja Đurđica.

Na turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, a često bez poznatoga konačnog rješenja.

Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa.

- Teme variraju od godine do godine. Unaprijed je zadano 17 problema iz STEM područja, pa ovisno o drugim timovima ih se predstavi maksimalno šest, a ove godine smo predstavljali kemijske oscilatore, percepciju okusa, poskakujuću bovu, stanice luka... drugim riječima, fizika, kemija i biologija - naglasila je jedina splitska članica ekipe.

Najbolji učenici imaju priliku predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji će se održati u kazahstanskom Almatyu tijekom iduće godine u kolovozu.

Organizator Državnog turnira mladih prirodoslovaca je udruga Istraživački centar mladih koja je zadužena i za sudjelovanje hrvatskog tima na IYNT-u. Cijela koncepcija turnira odlična je prilika da se mladi upoznaju sa znanošću i eksperimentalnim radom, steknu nova znanja i vještine te upoznaju vršnjake koji dijele slične interese, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:38