AFRIČKA SVINJSKA KUGA

Hrvatska udruga proizvođača svinja: ‘Prijeti nam uništenje svinjogojstva u Slavoniji i Hrvatskoj‘

‘Sva naša upozorenja i prijedlozi Ministarstvu poljoprivrede nisu dali rezultate. Situacija u Hrvatskoj nije pod kontrolom‘, rekao je HUPS

Ilustrativna fotografija

 Matija Djanjesic/Cropix

Hrvatska udruga proizvođača svinja (HUPS) upozorila je u petak na alarmantnost situacije zbog afričke svinjske kuge (ASK) koja se pojavila i u Osječko baranjskoj županiji, području s najvećom proizvodnju svinja u Hrvatskoj, apeliravši na Vladu da hitno reagira pa tako i sazove tematsku sjednicu o ASK-u.

"Sva naša upozorenja i prijedlozi Ministarstvu poljoprivrede nisu dali rezultate. ASK u Hrvatskoj nije pod kontrolom, a ovakvo stanje prijeti uništenjem svinjogojstva u Slavoniji i Hrvatskoj", poručili su iz HUPS-a.

Uz ocjenu da dosadašnje preventivne radnje te mjere kontrole i suzbijanja ASK-a Ministarstva poljoprivrede nisu dale rezultata, a s ciljem izbjegavanja scenarija uništenja svinjogojstva, iz udruge apeliraju na Vladu da se uključi u rješavanje problema te sazove hitnu tematsku sjednicu o zaustavljanju širenja ASK-a i mjerama za oporavak svinjogojstva.

U samo dva i pol mjeseca, navode iz HUPS-a, ASK se kod domaćih svinja proširio s dva slučaja i dvije općine na više od 1.000 dvorišta i 22 jedinice lokalne samouprave.

S druge strane, kod divljih svinja je od 2019. provedeno više od 17.000 analiza koje su bile negativne, dok je devet pozitivnih slučajeva utvrđeno u proteklih nekoliko mjeseci i na području županija uz Savu te dijelovima Karlovačke, Ličko-senjske i Zadarske županije.

"Ovakav razvoj događanja pokazuje da situacija nije pod kontrolom, da poduzete pripremne radnje za obranu od ASK-a i operativno postupanje nakon utvrđenja bolesti nisu odgovarajući i ne daju rezultate te da je hitno potrebna promjena operativnoga postupanja", poručili su iz udruženja svinjogojaca.

Nedostatak veterinara, veterinarskih inspektora, značajno narušena likvidnost proizvođača ...

Između ostalog, apostrofiraju sporu i nedovoljno organiziranu reakciju i provedbu mjera ključnih za zaustavljanje širenja bolesti, pa tako i u pogledu uklanjanja svinja iz zaraženog područja, što je, smatraju u HUPS-u, posljedica nedostatnog broja veterinarskih djelatnika u ovlaštenim organizacijama.

"Broj veterinarskih inspektora u Državnom inspektoratu (DIRH) također je nedostatan, a poseban problem je i u komunikaciji i nadležnosti između inspektora DIRH-a i Veterinarske uprave Ministarstva poljoprivrede, nastao zbog razdvajanja iz vremena formiranja DIRH a", također smatraju u HUPS-u.

Ocijenili su i da su kapaciteti zbrinjavanja Agroproteinke ograničeni i da sama logistika ne odgovara na potrebe alarmantne situacije, a nedovoljnima smatraju i kapacitete klaonica za klanje svinja iz zaraženih područja.

Ustvrdili su i da financije za kompenzaciju cijene svinjogojcima još nisu dostupna i isplaćena od početka krize, unatoč obećanjima ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

Proračun koji je predvidjelo Ministarstvo poljoprivrede već je premali za dosadašnje štete, a sadašnje širenje na županiju s dvostruko većom proizvodnjom zahtjeva višestruko veće okvire i brzinu isplate proizvođačima", napisali su.

Poručili su i da se normalna likvidnost proizvođača u zaraženome području značajno narušava a pojedini slučajevi upozoravaju i na mogući prestanak proizvodnje svinja.

"Ukoliko se želi zaustaviti daljnje širenje bolesti sadašnje operativno postupanje potrebno je hitno mijenjati po svim problematičnim točkama. Potrebna je koordinacija Vlade te uključivanje Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane u pomoć saniranja stanja na terenu", kažu iz svinjogojskog udruženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:56