‘ČISTKA‘ U ZAGREBU

Hrvatska pošta ukinula 400 sandučića, danima su bili bez pošiljaka

"Pratimo frekventnost korištenja kovčežića i po podacima odlučujemo o postavljanju ili uklanjanju"

Putem kovčežića 2022. zaprimljeno je samo 3,95% ukupnog broja pismovnih pošiljaka

 Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Zbog činjenice da se sve manje Hrvata koristi klasičnim, žutim poštanskim sandučićima, Hrvatska pošta kroz godine značajno smanjuje njihov broj.

I dok ih je na području cijele zemlje 2021. godine bilo postavljeno 3003, danas je ta brojka smanjena na 2628, a najviše ih je ukinuto na području grada Zagreba.

Točnije, njihov broj je s 386 smanjen na 301, za čak 22 posto, i to uglavnom onih koji, prema tumačenju Hrvatske pošte, danima ne bi imali niti jedne pismovne pošiljke.

Trošak servisa

"Promet pismovnih pošiljaka već je godinama u padu, a korisnici sve manje koriste poštanske kovčežiće za predaju pismovnih pošiljaka. Putem kovčežića prošle je godine zaprimljeno 4,287.359 pošiljaka, što je udio od svega 3,95 posto u ukupnom broju zaprimljenih pismovnih pošiljaka. Broj poštanskih kovčežića prilagođavamo prema sljedećim kriterijima: ako su dva ili više kovčežića na istoj lokaciji ili u neposrednoj blizini, ako se nalaze na nepristupačnim lokacijama te ako imaju neznatan broj zaprimljenih pošiljaka ili se uopće ne koriste. Dio uklonjenih kovčežića nije imao ni jednu zaprimljenu pošiljku po nekoliko dana", pojasnili su iz Hrvatske pošte.

Kompanija za sandučiće, nastavljaju, ima troškove redovnog održavanja i čišćenja, a kovčežići su nerijetko pošarani ili vandalizirani, što im generira daljnji trošak servisa, dok su poštari istovremeno dužni obilaziti sve lokacije poštanskih sandučića i provjeravati ih neovisno o tome što se ne koriste.

Pristupne točke

Kažu da prilikom optimizacije broja sandučića vode računa o obvezama legislativama, između ostaloga Pravilnikom o obavljanju univerzalne usluge kojim je propisano da najveća udaljenost pristupne točke može biti 5000 metara, pri čemu se pod pristupnim točkama smatraju poštanski uredi, kovčežići i drugi uređaji i naprave namijenjeni prijmu poštanskih pošiljaka poput paketomata.

"Također, korisnici pismovne pošiljke mogu predati i svojem poštaru, a na terenu je svakodnevno oko 1600 poštara. Nemamo planove za daljnje smanjenje broja kovčežića, već aktivno pratimo frekventnost korištenja i temeljem podataka donosimo odluku o postavljanju ili uklanjaju kovčežića. Korisnici poštanske usluge inače mogu obaviti u 1016 poštanskih ureda koji se nalaze u više od 800 mjesta diljem Hrvatske, a na raspolaganju im je i 300 paketomata", poručuju iz Hrvatske pošte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:30