OBJAVILA VLADA

Hrvatska naručuje lijek protiv korone, cijena je oko 2000 eura po bočici, evo tko ga proizvodi

Za potpisivanje ugovora Vlada je ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti Alemku Markotić, čime će se omogućiti nabava lijeka do 31. prosinca

Vili Beroš

 Davor Pongracic/Cropix

Hrvatska nabavlja novi kombinirani lijek za liječenje covida-19, odlučilo se na sjednici Vlade, a određeno je da će ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić potpisati ugovora s proizvođačem F. Hoffmann - La Roche.

Očekuje se da će se lijek početi koristiti od 31. prosinca, a prema procjenama potrebno je oko 200 bočica mjesečno, od kojih, svaka bočica košta 15.501 kuna.

Naime, Europska komisija je u pregovorima s proizvođačem lijeka u postupku zajedničke nabave omogućila nabavu kombiniranog lijeka za liječenje covida, koji se sastoji od kasirivimaba i imdevimaba, svaka pojedina članica EU-a mora potpisati posebni ugovor s podružnicom kompanije Roche u zemlji isporuke.

Procjenu potrebe lijeka, na temelju epidemiološke situacije dao je ministar zdravstva, Vili Beroš, a to je oko 200 doza mjesečno za iduće devetomjesečno razdoblje. Sredstva, konkretno 29,29 milijuna kuna s PDV-om, koliko je potrebno za devet mjeseci osigurana su u financijskom planu HZZO-a, naveo je ministar Beroš.

Vlada je na sjednici također odlučila donirati 305.922 doze cjepiva protiv covida najpotrebitijim državama sukladno procjeni mehanizma COVAX .

Globala suradnja i solidarnost ključne su za borbu protiv pandemije, naglasio je ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 02:02