UTRKA ZA VEĆINOM

‘Svi misle da se Plenkoviću žuri, a to je krivo. Iscrpljuje ovu situaciju i sada je koncentriran na samo dvije stvari!‘

Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratimo iz minute u minutu

Ivan Penava, Andrej Plenković, Sandra Benčić, Peđa Grbin, Nikola Grmoja

 Vesna Veselić/jutarnji List/

Ključni događaji:

- Pusić: Vrijeme je za potez predsjednika RH

- Ekspert: Plenkoviću se ne žuri

- Još uvijek se ne zna tko ima većinu za koju je potrebno 76 ruku

- Zastupnica Suverenista Vučemilović dala ostavku u stranci

- Izvjesno je da će podržati HDZ

- Vučemilović: Svi misle da znaju što ću napraviti u nekoj hipotetskoj situaciji

- Most: Nije dobro da su manjine jezičac na vagi, to treba promijeniti i raspisati referendum


NOVO 22:20 - Politički analitičar Davor Gjenero gostovao je u programu N1 televizije i komentirao tijek pregovora o sastavljanju Vlade.

Gjenero smatra da je potpuno logično zašto HDZ inzistira da svih osam manjinskih zastupnika budu partneri u koaliciji, ali kaže da je šteta što glasnije i jasnije ne objašnjavaju zbog čega je to za Hrvatsku strateški važno.

“Hrvatska je jedina država u susjedstvu Republike Srbije na koju se ne prelijeva patogeni velikosrpski koncept srpskoga svijeta. Zašto? Zato što su SDSS i Pupovac konstitucionalni patriotizam definirali kao jedan od triju stupova ideologije svoje stranke i ta stranka priječi time što sudjeluje u Hrvatskoj u vlasti i sudjeluje u rješavanju konkretnih pitanja i problema hrvatskih državljana srpske anacionalnosti, prelijevanje utjecaja, režima u Beogradu na Hrvatsku”, govori Gjenero.

“Na izborima u 11. izbornoj jedinici ove godine je nastupao akter koji je zastupao koncept srpskoga svijeta – Dragan Crnogorac i osvojio je točno 10 puta manje glasova nego Milorad Pupovac. Vrijednosni sustav koji zagovara Pupovac i SDSS imaju s jedne strane snažnu potporu unutar srpske zajednice u Hrvatskoj, a s druge strane osiguravaju Hrvatskoj taj firewall u odnosu na prelijevanje patogenih utjecaja s istoka”, dodaje i ponavlja da bi o tim razlozima trebalo glasnije govoriti.

Andrej Plenković u petak ide u Vukovar na proslavu dana grada, ali Gjenero sumnja da će već sutra doći do konačne odluke.

“Meni se čini da će se ovo još neko vrijeme kuhati jer da se odluka donese sutra onda bi ta odluka sasvim sigurno bila svojevrsno reteriranje premijera Plenkovića.”

Pupovac je vrlo odgovoran i racionalan

“Gospodin Pupovac je vrlo racionalan i vrlo odgovoran igrač. Ako će stvari ići jako loše po pregovore, nije nemoguće da se on sam povuče i tako omogući ostalim manjinskim zastupnicima da ostanu u koaliciji s HDZ-om i u budućoj vladi, ali naravno uz neke dogovore i obaveze koje bi premijer Plenković prema SDSS-u i srpskoj zajednici preuzeo osobno kao predsjednik vlade.”

Gjenero tvrdi da mu se činilo da je moguća solucija stvaranje dviju koalicija.

“Naime, da HDZ sklopi koaliciju s osam manjinskih zastupnika i da 69 zastupnika unese kao svoj as u pregovore s Domovinskim pokretom, to nije napravljeno. Takva koalicija ne bi bila nešto što je novo u procesu izgradnje koalicije, a omogućilo bi da DP održi svoju riječ i da oni ne pregovaraju s SDSS-om. U tom slučaju SDSS ne bi mogao imati potpredsjednicu vlade, ali bi mogao imati državne tajnike u onim ministarstvima koje kontrolira HDZ.”

“Plenković očito ima informacija da Obuljen Koržinek nije osobno upletena u aferu”

Gjenero smatra da je to što Plenković i dalje računa na ministricu Ninu Obuljen Koržinek, usprkos uhićenju njenog pomoćnika, svojevrsna poruka Domovinskom pokretu da ne računaju na resor kulture i medija.

“Tim više što je Obuljen Koržinek radila u ministarstvu kulture upravo ono što je premijer Plenković od nje očekivao. Ona je tamo funkcionirala kao obrazovani eurokrat i politike koje je vodila je na način europske administracije. Dogodila se ta vrlo neugodna situacija. Dobro je da se ona istraži i da ljudi koji su htjeli štetiti europskom proračunu, a na kraju su štetili proračunu Republike Hrvatske budu sankcionirani. Ali mi se isto tako čini logičnim da premijer Plenković očito imajući informacije da gospođa Obuljen Koržinek osobno nije upletena u tu aferu šalje poruku da aktera njenih karakteristika i dalje želi u ministarstvu kulture”, piše N1.


20:06 Iako pregovarački tim Domovinskog pokreta vodi glavnu riječ o tome s kime će i hoće li uopće DP sastaviti novu Vladu, posljednju riječ i ‘blagoslov‘ eventualnog dogovora ipak ima Predsjedništvo stranke koje se sastoji od 21 člana, a jedan od njih je i osoba koju je Andrej Plenković povezao s napadom na Banske dvore u listopada 2020. godine, kada je Danijel Bezuk automatskom puškom pucao po zgradi Vlade i pritom s četiri metka pogodio policajca.

Više pročitajte OVDJE.


19:22 Bivša ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić, kaže da se Hrvatska nalazi u velikoj opasnosti da stranka s malim rezultatom povuče Hrvatsku prema ekstremnoj desnici, da se tome treba suprotstaviti i da je vrijeme za potez predsjednika Republike.

Više pročitajte OVDJE.


17:43 Profesor s Fakulteta političkih znanosti Zagreb Goran Čular gostovao je na N1 gdje je komentirao pregovore za sastavljanje Vlade.

Čular kaže kako nije stekao dojam se HDZ žuri s dovršetkom pregovora oko formiranja većine za Vladu. “Čak mislim da je obrnuto. Mislim da Plenkoviću i odgovara da koliko god može više iscrpljuje ovu situaciju.”

Andreju Plenkoviću je sada stalo do dvije stvari, smatra Čular.

“Jedna, da ako ikako može zadrži SDSS unutar koalicije, čak i s Domovinskim pokretom, jer zna da time poručuje: ‘Mi smo ostali vjerni našoj politici, ulazak DP-a nas ne mijenja kao političku stranku’. A s druge strane sve to skupa osigurava mu teoretski 83 mandata, to bi onda bila poruka oporbi: ‘Eto vidite da mogu više od 76’.”

Čular tvrdi kako je situacija nakon ovih parlamentarnih izbora unikatna i bitno drugačije od 2015. godine.

“Kad je riječ o manjincima, razumijem logiku premijera Plenkovića. Manje razumijem logiku manjinaca, nakon svega što je Domovinski pokret tražio i traži od njih, a od SDSS-a da ne uđe ni u jednom obliku uključen u to. Zašto manjine ne kažu mi s Domovinskim pokretom ne možemo? Zato što i oni na neki način do kraja drže stranu Plenkoviću i HDZ-u.”

“Ne možete jednu stranku natjerati u koaliciju s nekim s kim ona neće. Ako bismo do sada gledali što su sve stranke izjavile o tome što mogu ili ne mogu prihvatiti, mi zapravo nemam izlaz iz ove situacije, osim novih izbora. Jedino što se očekuje da netko popusti”, dodaje Čular.

Čularu antikorupcijska koalicija okupljena oko SDP-a ne djeluje veoma izgledno.

“Ono što se pokazalo na ovim izborima, bez obzira na tu antikorupcijsku koaliciju, pokazalo se da je zapravo još uvijek, ova glavna dimenzija natjecanja koju imamo od 90-ih naovamo nepromijenjeno, a to je to kulturološki lijevo – desno. To je još uvijek jače nego taj režimski rad ‘svi protiv HDZ-a’ i to se ogleda i u Domovinskom pokretu.”

Ističe kako se se ta snažna ideološka podloga osjetila i na demonstracijama protiv Vlade kada je lijeva oporba isključila Most i DP.

“Očito da ta priprema za anti-HDZ koaliciju nije bila od početka solidno napravljena. Ulazak Zorana Milanovića je imao za cilj da ojača taj jedan front i tu unutarnju koheziju, ali to je sada na neki način ostalo ad acta, propalo je. Sad rade s onim što imaju, ali njihove ideološke razlike puno više dolaze do izražaja.”


15:12 - Novoizabrani zastupnik Mislav Kolakušić najavio je u četvrtak da će dati ostavku u Hrvatskom saboru nakon što mu odgovoreno da ne može staviti mandat u mirovanje u hrvatskom parlamentu bez da izgubi mjesto u Europskom parlamentu.

"S obzirom da prema tumačenju Hrvatskog sabora ne mogu staviti u mirovanje svoj mandat, podnijet ću ostavku na svoje mjesto u Hrvatskom saboru, a moje mjesto će preuzeti moj zamjenik, Dražan Dizdar kao član stranke Pravo i Pravda", objavio je na Facebooku Kolakušić, koji je i član Europskog parlamenta.

Istaknuo je kako neusporedivo više može doprinijeti u borbi i razotkrivanju globalizma kao zastupnik u Europskom parlamentu nego kao zastupnik u Hrvatskom saboru te smatra da je donio ispravnu odluku.

Također, ponovio je da će na izborima za Europski parlament 9. lipnja zatražiti novi mandat.

"Duboko sam uvjeren da je pozornica Europskog parlamenta u kojem se sukreira ogroman broj zakona po kojima žive i hrvatski građani, danas najvažnije mjesto za širenje suverenističkih ideja na globalnoj razini", izjavio je.

Ujedno je pozvao i sve birače suverenističkih stranaka u Hrvatskoj, prije svega birače Mosta i Domovinskog pokreta da mu daju svoje povjerenje na ovim izborima jer je uvjeren da nitko ne može na jednako učinkovit i jasan način zastupati suverenističke ideje i interese građana Hrvatske u Europskom parlamentu od njega.

Kolakušić je prethodno zatražio da mu se saborski mandat stavi u mirovanje, na što mu je MIP odgovorio da je po Zakonu o izboru zastupnika u Europski parlament dužnost saborskog zastupnika nespojiva s dužnošću zastupnika u Europskom parlamentu.

"To znači da ne može zamrzavati mandat, odnosno ako inzistira na tome, njegov će mandat u Europskom parlamentu prestati“, kazao je Robert Jankovics, predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP).


15:06 - "Ne, ja sam još uvijek sam članica Hrvatskih suverenista, nisam izašla iz stranke, a ako me Pavliček želi izbaciti - samo neka to slobodno učini. Vrhu stranke sam priopćila da podnosim ostavku na sve stranačke dužnosti koje sam imala u stranci i zahvalila im se na dosadašnjoj suradnji zato što se ne dam cipelariti. Ja sam i dalje članica, a ‘dečki‘ neka se igraju stranke i sastanče, ali bez mene. Ako bi netko trebao dati ostavku, onda je to Pavliček koji je prepolovio naš saborski klub sa četiri zastupnika na dva", kaže Vesna Vučemilović za Jutarnji list nakon što je uzbudila duhove svojom porukom da se razdužila s vrhom stranke.

Više pročitajte OVDJE.


15:05 - Premijer Andrej Plenković je danas u Čakovcu govorio o pregovorima oko sastavljanja većine.

Novinari su ga pitali ima li 76 ruku.

- Načelno, imamo 76 ruku. I više. Pripadnici manjina su već rekli da podržavaju Jandrokovića za predsjednika Sabora, a to su ljudi koji su s nama 8 godina u suradnji i jasna je njihova podrška. Ako bismo se dogovorili s DP-om, teoretski imamo 83 ruke na raspolaganju, rekao je Plenković.

Više pročitajte OVDJE.


13:27 Vesna Vučemilović, koja je izborila mandat u Saboru i kojoj je zbog neusklađenih stavova s Predsjedništvom Hrvatskih suverenista prijetilo izbacivanje iz stranke, sada je sama dala ostavku na sve stranačke funkcije.

"Nema se tu što dodati, ne razumijem čemu tolika strka oko toga", izjavila je za Dnevnik.hr.

Više pročitajte OVDJE.


12:56 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je komentirajući postizborne pregovore kazao kako ima raznih nagađanja i da to prati svake pregovore.

O Milanovićevim ocjenama da su pregovori ‘‘prljaviji nego ikad‘‘ i da se premijer Andrej Plenković znoji, Božinović je ocijenio da je riječ o komentaru ‘‘pouzdano informiranog čimbenika u hrvatskoj politici‘‘.

‘‘Vidjeli smo sve njegove procjene od trenutka kad je krenula predizborna kampanja i njegovog upadanja u kampanju. Sve što je radio i komunicirao pokazalo se suprotnima‘‘, nadodao je.


12:38 - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava sudjelovao je na obilježavanju 33. obljetnice pogibije dvanaest redarstvenika u Borovu Selu, gdje je komentirao i pregovore o sastavljanju Vlade s HDZ-om.

- Sve su opcije otvorene, razgovara se sa svim stranama, uz puno uvažavanja i bez ucjenjivanja. Kao što smo govorili, jesmo za opciju konstrukcije i dogovora, ali ako se ne dogovorimo, jesmo za dogovor s drugom stranom ili za opciju novih izbora. S mirom u srcu. Ne možemo odstupiti od svojih vrijednosti, ona su preduvjet. Ljudi su valuta preko koje ne idemo, rekao je Penava, prenosi N1.

Više pročitajte OVDJE.


12:22 - Vesna Vučemilović, koja je izborila mandat u Saboru i kojoj je zbog neusklađenih stavova s Predsjedništvom Hrvatskih suverenista prijetilo izbacivanje iz stranke, sada je sama dala ostavku na sve stranačke funkcije, potvrdio je Hini u četvrtak čelnik Suverenista Marijan Pavliček.

"Istina je. Poslala je samo poruku u grupu Predsjedništva i Glavnog odbora stranke. Nije se udostojila ni nazvati i reći nam koji je razlog", kazao je Pavliček, koji izlazak Vučemilović iz stranke vidi kao očito priklanjanje većini HDZ-a i Domovinskog pokreta.

"Sezona lova na žetone je otvorena, a čini mi se da je ona žeton godine", dodao je predsjednik Suverenista.

Vučemilović se prošlog tjedna oglasila na društvenim mrežama istaknuvši da nikad neće podržati bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo.

"Ne dopuštam nikome da u moje ime pregovara s onima koji su napustili sabornicu kad se donosila odluka o hrvatskoj neovisnosti. Ne dopuštam nikome da izborne gubitnike pokuša pretvoriti u izborne pobjednike. Ne dopuštam nikome da u moje ime sklapa protuprirodne saveze koji predstavljaju izdaju birača. Ne dopuštam nikome da me zbog takvog stava proglašava žetonom ili izdajnikom. Nikad, ali baš nikad neću dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo", napisala je prije četiri dana na Facebooku.

To je bilo nakon što je Pavliček objavio stav Hrvatskih suverenista da sa svoja dva mandata neće podržati parlamentarnu većinu i Vladu predvođenu HDZ-om.

Ta dva mandata osvojili su upravo Vučemilović i Pavliček u predizbornoj koaliciji s Mostom, a zbog ovih neusklađenih javnih izjava i stavova s čelništvom stranke Pavliček joj je zaprijetio izbacivanjem iz Suverenista ukoliko podrži većinu HDZ-a i DP-a.

Vučemilović je sada odlučila stranku napustiti sama, o čemu je porukom u kojoj daje ostavku na sve stranačke dužnosti obavijestila u četvrtak vrh stranke, a prije toga je predsjednik HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković potvrdio novinarima nakon Predsjedništva stranke da su razgovarali s njom, ali ne otkrivajući detalje tog razgovora.


11:53 Čelnik Nezavisne platforme Sjever Matija Posavec u četvrtak je odbacio svaku mogućnost suradnje s vladajućim HDZ-om nakon izbora, napomenuvši da će uvijek birati teži put u politici kako ne bi iznevjerio svoje birače.

"Želim stvarati snažnu regionalnu opciju u kraju koji je najrazvijeniji najproduktivniji, to je moje političko djelovanje. Ako biram hoću li iznevjeriti očekivanja mojih birača ili ići lakšim putem, a ne težim, uvijek ću ići težim putem upravo zato da ne bih iznevjerio birače", reako je Posavec u izjavi medijima nakon otvaranje škole u Čakovcu.

Opširnije pročitajte OVDJE


11:43 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević opetovao je u četvrtak kako Možemo ne bi podržao Ivana Penavu iz DP-a za predsjednika Sabora u slučaju formiranja tzv. antikorupcijske većine jer smatra da bi ta osoba trebala doći iz koalicije Rijeke pravde koja je osvojila najviše mandata.

"Mi smo rekli što je nama prihvatljivo - da ćemo podržati plan SDP-a da se konstituira Sabor na način da se izabere predsjednika Sabora za kojeg smatramo da bi trebao biti iz SDP-a ili koalicije Rijeke pravde jer je ona dobila 42 mandata, više od svih drugih oporbenih stranaka, da se potom izglasaju antikorupcijski zakoni i da nakon toga idemo na nove izbore uz jednaka pravila igre kako bi ti izbori bili pošteniji nego što su bili ovi do sada", poručio je Tomašević govoreći o šansama da se formira kratkoročna tzv. antikorupcijska većina u Saboru koju zaziva ljevica.

Opširnije pročitajte OVDJE


11:03 - Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima.

- Sa današnjim danom podnosim ostvaku na sve stranačke funkcije koje sam do sada obnašala. Očekujem da u što skorijem roku provedete na stranačkim tijelima ovu odluku. Zahvaljujem se na dosadašnjoj suradnji i želim vam puno uspjeha u daljnjem radu - stoji u poruci Vesne Vučemilović.

Sada je izvjesno da će Vučemilović podržati HDZ. Ako to ona doista i učini, premijeru Andreju Plenkoviću uz zastupnike DP-a i Vučemilović do većina od 76 mandata nedostaje samo još jedan zastupnik.

Podsjetimo, predsjednik Vlade i HDZ-a u utorak je biranim riječima govorio o Vesni Vučemilović, koja je svoj mandat u Saboru izborila isključivo preferencijskim glasovima.

Postoji li dogovor sa zastupnicom Vučemilović?, pitali su novinari prekjučer šefa HDZ-a.

- Postoji ono što ona ima, a to je saborski mandat koji je neopoziv. Vrlo je važno da imamo na umu to da svatko tko je dobio povjerenje hrvatskih građana da ih zastupa u Saboru može raditi sa svojim mandatom ono što politički smatra da treba .... Ja cijenim to što je ona rekla - poručio je Plenković.

Jeste li razgovarali s njom?, zanimalo je novinare.

- Jesmo - odgovorio je.

image

Željko Sačić, Vesna Vučemilović, Marijan Pavliček, Marko Milanović Litre (arhiva)

Damjan Tadic/Cropix

10:15 - Na press konferenciji Mosta o ograničavanju mandata saborskih zastupnika nacionalnih manjina govorili su Božo Petrov i Robert Podolnjak.

- Neki spominju promjene pravila u izbornom zakonu. Da, točno je da ovaj izborni zakon ide na ruku samo jednoj stranci, ali u trenucima kad ćemo raspravljati o promjeni, naš je stav da ne smije biti revanšizma i da novi zakon ne ide nikome na štetu. Želimo pravednu i poštenu utakmicu za sve. Također, želimo promjenu nekolicine zakonskih prijedloga, a jedna od stvari je ograničenje mandata manjinskih predstavnika, formiranje ureda za porijeklo imovine, usklađivanje mirovina s troškovima života i da se ograničiti, u skladu s realnim potrebama, uvoz stranih radnika te želimo univerzalni dječji doplatak za svu djecu u minimalnom iznosu od 80 eura, izjavio je Petrov pa nastavio:

- Čitam da je sklapanje ovakve antikorupcijske većine otežano izjavama nekih lokalnih čelnika, primjerice, gradonačelnika Zagreba. Mislim da nikome to ne može donijeti ništa loše, samo dobro. Također, Domovinski pokret je bio naša konkurencija na izborima pa ako netko treba rigati vatru, to bih trebao biti ja. Ali, mislim da je izlaz građanima, da se spase od HDZ-a, antikorupcijska koalicija, većina bez HDZ-a. Zato ću ponovno reći da je naš prijedlog za predsjednika Sabora Ivan Penava.

Još se jednom osvrnuo na Možemo.

- Podsjetit ću, ako dobijete deset mandata, a odbijate ići s ljevicom ili desnicom, omogućavate da HDZ vlada još 200 godina. Vidim i da je DP-u veliki problem tema manjinskog predstavništva, a i što vidim s lijevog spektra, frustrira ih navezanost manjinskih predstavnika na HDZ. Smatram, iz tog razloga, da se razmotre alternativni modeli. Predložit ćemo javno ono što je u ovom trenutku realno, a to će objasniti naš ustavno-pravni stručnjak Robert Podolnjak. Reći će kako je sa 76 ruku moguće donositi odluke u Saboru i kako manjinski predstavnici mogu brinuti o manjinama koje predstavljaju, bez da ovise o političkoj trgovini i državnom proračunu.

image

Robert Podolnjak, Božo Petrov

Damir Krajac/Cropix

Detaljnije je o statusu nacionalnih manjina progovorio Podolnjak.

- Svjesni smo da je proces formiranja vlade iznimno politiziran, naročito zbog potencijalnog sudjelovanja zastupnika nacionalnih manjina. Nikad nije bio toliko problematiziran od određene političke opcije i upravo je ovo trenutak u kojem treba ozbiljno promisliti o drugačijem reguliranju njihova statusa, kako bi se u budućnosti izbjegavala ovakva situacija, u kakvoj Hrvatska nikad nije bila. Uz to, nacionalne manjine su jezičac na vagi i to nije dobro, kako za druge, tako i za zastupnike nacionalnih manjina, izjavio je i nastavio:

- Za svih osam zastupnika trebalo je oko 23.000 glasova, što je u općem izbornom sustavu, maksimalno dva zastupnika. Dakle, ne postoji jednako biračko pravo i zbog toga se mogu formirati parlamentarne većine koje počivaju na potpori manjine birača, ne većine. U prošlom sazivu su većinu činile stranke i zastupnici s 200.000 glasova manje od stranaka u opoziciji. To su razlozi zbog kojih se traži rješenje kako zastupnici manjina ne bi imali pravo, prema Ustavu, odlučivati o formiranju vlade i donošenju državnog proračuna. Predložio bih prijedlog aktualan 2014., u kojem je navedeno novo rješenje za zastupnike nacionalnih manjina, ustavno rješenje bilo bi sljedeće, da zastupnici nacionalnih manjina ne bi imali pravo odlučivanja o formiranju vlade i donošenja proračuna. Zauzvrat bi imali pravo veta na sve zakone koji se odnose na prava nacionalnih manjina.

Tema su bili i glasovi iz dijaspore.

- Većinom iz 11. izborne jedinice dolaze HDZ-ovi zastupnici, ali to je volja birača. Nismo razgovarali o ograničavanju njihovih prava, ali na prijedlog stručnjaka, možemo otvoriti i tu temu. Bitno je spriječiti političku trgovinu, a u tome prednjače zastupnici nacionalnih manjina, rekao je Petrov.

Gradonačelnik Zagreba Tomašević ponovio je da nitko osim SDP-a ne bi trebao imati pravo na mjesto predsjednika Sabora jer je dobio najviše glasova od svih oporbenih stranaka.

- Tomašević ili slabo kopča ili mu moje riječi nisu dobro prenijete. Kome je stalo do dobrobiti hrvatskih građana, podržat će formiranje promjena kojima bi se maknulo HDZ. Podržat ću koga i većina, a zašto je Tomaševiću bitnija stolica od dobrobiti naroda, ne znam, poručio je Petrov.

image

Božo Petrov

Damir Krajac/Cropix

08:43 - Most će u 10 sati održati konferenciju za novinare na kojoj će predsjednik stranke Božo Petrov i Robert Podolnjak govoriti na temu "Ograničavanje mandata saborskih zastupnika iz redova nacionalnih manjina kako bi se spriječila politička trgovina".


08:41 - Novih sastanaka HDZ-a i Domovinskog pokreta navodno neće biti do početka idućeg tjedna, javlja Novi list i piše o tri moguća scenarija kako bi HDZ i DP mogli formirati većinu bez manjinaca.

Jedna je mogućnost da se HDZ-u kao 75. ruka prikloni Vesna Vučemilović, ali i sam predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček. Druga verzija spominje Darija Zurovca (Fokus), koji je nekada bio član HDZ-a. Prema trećoj varijanti, to bi mogao biti netko od preostalih petero zastupnika manjina koji nisu članovi SDSS-a, prenosi Novi list.


08:36 - Pregovori između Domovinskog pokreta i HDZ-a oko formiranja nove saborske većine i Vlade završili su u slijepoj ulici iz koje još uvijek nema izlaza, a sve zbog SDSS-a i predsjednika te stranke Milorada Pupovca, doznajemo iz razgovora s izvorima iz oba stranačka tabora.

Domovinski pokret, kažu nam sugovornici iz te stranke, a potvrđuju i izvori iz HDZ-a, i dalje inzistira da u novoj saborskoj većini ne bude SDSS, ne pristaju na bilo koju verziju manjinske Vlade i podrške iz Sabora, nego isključivo žele na papiru 76 potpisa saborskih zastupnika bez troje SDSS-ovaca. Pritom, ne smeta im da novu saborsku većinu uz HDZ-a i DP tvore i pet ostalih zastupnika manjina, ili ako će se oni svi držati skupa, neki drugi zastupnici, poput Vesne...

Više pročitajte OVDJE.


6:30 - Hrvatska demokratska zajednica preko svog službenog Facebooka obrušila se jučer navečer na predsjednika Zorana Milanovića koji se danas oglasio nakon dugotrajne šutnje. Naravno, riječi se nisu birale, a status prenosimo u cijelosti:

- Komično je pratiti kako se Milanović koprca, preznojava, dodatno zakopava - umjesto da kao najveći gubitnik izbora prizna poraz, a kao kršitelj Ustava podnese ostavku. Tako je u kampanji svakog dana - premda iz sigurne zavjetrine Pantovčaka - rezolutno najavljivao „Bit ću premijer!“, ali sada, nakon izbornog debakla, infantilno mulja da je samo „izražavao spremnost” da u ime SDP-a postane predsjednik Vlade. Podjednako tako, i on i njegova partija svakodnevno uglas vrte isti spin - da je 2/3 glasača bilo ‘protiv HDZ-a‘. Po toj istoj ‘logici‘, ako zbrojimo sve koji nisu dali glas za koaliciju SDP-a, može se konstatirati da je čak 3/4 glasača reklo NE! Milanovićevoj balkanštini, njegovom bezakonju i ruskom smjeru.

Vrhovni šarlatan kao Vrhovni šarlatan - (NE)dosljedan i lažljiv kao uvijek!


Predsjednik Zoran Milanović poručio je jučer da ne treba žuriti s formiranjem Sabora i da će pričekati krajnji rok, a to je 19. svibnja.

- Ustav ne definira konzultacije, vidjeli ste na što se to svodi, na paradu. Kad netko skupi 76 ruku dobit će mandat za sastavljanje vlade. Pregovori su počeli, pregovara se na sve strane, javno, tajno, prijevarno... Kao i uvijek, samo još prljavije, komentirao je jučer Milanović.

Istodobno, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je jučer na N1 televiziji da je Možemo! u svakodnevnom kontaktu s Peđom Grbinom.

- Naša pozicija je jasna. Vidjet ćemo kako će biti s Domovinskim pokretom. Čini mi se da, kako vrijeme odmiče, da si stvaraju alibi i da oko pregovora sa SDP-om nije bilo iskrenosti. s obzirom na to da je SDP osvojio najviše mandata od oporbenih stranaka, smatram primjerenim da ima predsjednika Sabora”, poručio je.

Iz Mosta se pojavila ideja da bi Ivan Penava iz DP-a bio šef Sabora ako bi se formirala antikorupcijska većina, ali Tomašević je to odbacio.

“Ne vidim kako bi SDP pristao na tako nešto i koliko je to smisleno, fer ili pravično. To ne možemo podržati jer ne vidim da je to politički fer ili u skladu s onime što smo govorili prije izbora”.

Također, jučer se pojavila vijest da Domovinski pokret želi za ministra branitelja, umjesto Tome Medveda, predložiti Predraga Mišića.

Predrag Mišić je vukovarski branitelj srpske nacionalnosti koji se u Domovinskom ratu borio na hrvatskoj strani.

Strašna i tužna priča njegova života je ta što se prije 29 godina, kad je branio svoj Vukovar, borio protiv vlastitog brata.

Pregovarač iz Domovinskog pokreta za RTL tvrdi da su Plenkoviću iznijeli ideju o Mišiću kao ministru branitelja i da je on na to šutio. A kontaktirali su i samog Mišića. Na pitanje hoće li biti ministar branitelja, odgovorio je: "Počašćen sam takvim nečim. Ali više od toga u ovom trenutku ne mogu komentirati. Traju pregovori i sve drugo bilo bi neozbiljno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:10