probijanje zvučnog zida

Građane na području Zagreba uznemirila snažna tutnjava: Čini se da su u pitanju avioni, a ne potres

Nije neobično da su Zagrepčani tutnjavu povezali s potresom, budući da je sinoć to područje zatresao potres magnitude 3,1 po Richteru
Avion, Ilustracija
 Luka Gerlanc/Cropix

Europski mediteranski seizmološki centar nešto prije 12 sati na Twitteru objavio da je kod Zagreba možda zabilježen potres, no čini se kako se ipak radilo o probijanju zvučnog zida. Tome u prilog ide i činjenica da EMSC naknadno nije objavio jačinu potresa, a i nekoliko građana u komentarima je napisalo kako su buku izazvali MIG-ovi, a ne potres.

Nije neobično da su građani Zagreba tutnjavu automatski povezali s potresom, budući da je sinoć zagrebačko područje zatresao potres magnitude 3,1 po Richteru. Epicentar je bio u Markuševcu.

MORH najavio moguće probijanje zvučnog zida

No, iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ranije su javili kako će danas od 9 do 16 sati provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Ministarstvo obrane priopćilo je da će avioni letjeti na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1000 do 10.000 metara.

Na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije letjet će na visini iznad 10.000 metara.

Priopćili su i da će se letovi provoditi uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera, a najavili su i da se može očekivati probijanje zvučnog zida.

"Tijekom provedbe planiranih letova i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka", rekli su iz MORH-a u zamolili građane za strpljenje i razumijevanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:41