19. OBLJETNICA

Godišnjica zločina u Borovu: Žrtve još vape za pravdom

Borovo, 020510.Vrh drzave okupio se na 19. obljetnici pogibije 12 hrvatskih policajaca u selu Borovo kod Vukovara. Na fotografiji: predsjednik sabora Luka Bebic, predsjednik RH Ivo Josipovic i premijerka Jadranka Kosor.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

BOROVO - Mimohodom pripadnika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata obilježena je u nedjelju u selu Borovo kod Vukovara 19. godišnjica pogibije 12 hrvatskih redarstvenika.

Njihova smrt 2. svibnja '91. bila je prva kolektivna žrtva u Domovinskom ratu.

Obitelji žrtava, kompletan državni vrh – predsjednici države, Sabora i Vlade Ivo Josipović, Luka Bebić i Jadranka Kosor te brojna druga izaslanstva položili su vijence podno spomen-obilježja u središtu sela Borovo.

Stevo Culej iz Udruge specijalne policije, čiji je brat Josip među 12-oricom poginulih policajaca, upozorio je kako 'žrtve još vape za pravdom'.

Rekavši da je na tome mjestu 'bestijalno ubijeno' 12 policajaca, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko najavio je već od ponedjeljka razgovore kako bi se pitanje procesuiranja toga zločina pokrenulo s mrtve točke.

Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je u Borovu kako bez kažnjavanja krivaca za ratne zločine ne može biti niti prave pomirbe, dodavši da nikad nije prekasno da se krivci pronađu i kazne.

Premijerka Jadranka Kosor uputila je poziv MUP-u i pravosuđu da ustraju u procesuiranju krivaca za zločine. Istaknula je i kako nitko nema pravo zaboraviti da je Domovinski rat bio pravedan i obrambeni, te upozorila kako se 'moramo oduprijeti svim pokušajima da se novija hrvatska povijest revidira'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:00