OBRAZOVANJE

EU projekti daju vjetar u leđa popularizaciji STEM-a na području Hrvatske

Korištenjem EU fondova 50 000 djece je dobilo priliku zakoračiti u svijet STEM-a

U doba brzog tehnološkog razvoja, STEM obrazovanje postaje ključno za budućnost. Upravo zato, prepoznajući važnost STEM-a, Vlada Republike Hrvatske kroz Posrednička tijela Vladin Ured za udruge i Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva, uložila je gotovo 20 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda u 63 projekta koji potiču mlade i opću populaciju na učenje i razumijevanje STEM-a.

Udruge u suradnji sa znanstvenim institucijama kroz posljednje dvije godine provodile su projekte popularizacije STEM-a. U projekte su uključili 50 000 djece kroz 8 000 javnih događanja i velik broj radionica posvećenih STEM-u, održanim diljem Hrvatske: od Vukovara do Dubrovnika, od Istre do Varaždina, u velikim gradovima, malim mjestima, selima i otocima.

Upoznavanje s prirodnim predmetima poput kemije, fizike i biologije odnosno prirodnih predmeta sažetih u akronimu STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) uz znanstvenike najčešće su prenosili posebno educirani predstavnici organizacija civilnoga društva zahvaljujući pozivu u okviru kojeg su ugovoreni projekti.

Naime, poziv “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” bio je usmjeren unaprjeđivanju kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a, pa je zahvaljujući njemu više od stotinjak udruga koje djeluju diljem Hrvatske trajno osposobljeno za provedbu STEM edukacija.

Iz svih krajeva Hrvatske stižu priče o uspješnoj provedbi STEM projekata. Djeca su učila na STEM festivalima, kampovima, sajmovima, na radionicama kroz eksperimente, pokuse, demonstracije, praktične zadatke i vježbe, na primjerima iz stvarnog svijeta.

STEM priče nisu gotove. Do kraja godine najavljen je novi natječaj vrijedan 10 milijuna eura, koji će pružiti priliku za nove inspirativne projekte koje provode organizacije civilnoga društva za popularizaciju STEM-a.

„Znanost oblikuje naš svijet šireći granice nemogućeg u moguće. Poslovi budućnosti već u sljedećih pet godina uključuju porast STEM karijera, povećanu potražnju za stručnjacima iz područja znanosti, inženjerstva, tehnologije i robotike. Otvorimo li vrata STEM svijeta djeci i mladima, potičući njihovu radoznalost i strast za istraživanjem stvorit ćemo priliku za društvo kakvo svi želimo“ – navodi Helena Beus, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Vladinog Ureda za udruge.

„Prilikom stvaranja i osmišljavanja natječaja za popularizaciju STEM-a nismo ni mogli zamisliti da će iznjedriti ovakve rezultate. Priželjkivali smo, ali su na kraju nadmašena i sva naša očekivanja. Ponosni smo na prilike koje su udruge dale djeci za otkrivanje svijeta znanosti jer možda ćemo baš u ovom natječaju pronaći novog Fausta Vrančića ili Nikolu Teslu.

Velika podrška javnosti u provedbi ovih aktivnosti značajno je pokazala kako udruge mogu doprinijeti društvenoj koheziji kojoj svi teže. Izvanredni rezultati ovog Poziva potaknuli su nas na osmišljavanje novog poziva kojim će se nastaviti financiranje popularizacije STEM područja u Hrvatskoj.

Zbog toga pozivamo udruge da aktivno prate stranice Europskog socijalnog fonda i pripreme svoje projektne prijedloge“ – ističe Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za europske i sustavne programe.

Na provedbi natječaja koji je jačao kapacitete organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a bilo je uključeno niz dionika. Uz Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva u ulozi posredničkih tijela, važan je bio i rad svih tijela uključenih u sustav Upravljanja i kontrole Europskog socijalnog fonda:

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (Upravljačko tijelo), Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (Koordinacijsko tijelo), Ministarstvo financija (Tijelo za ovjeravanje) i Agencija za reviziju programa Europske unije (Tijelo za reviziju) dok je sa strane Europske komisije za praćenje implementacije Europskog socijalnog fonda zadužena Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost.

Pozivamo sve zainteresirane da već sada počnu s pripremom novih zanimljivih i inovativnih projekata iz STEM područja za novi poziv koji je u najavi, kako bi zajedničkim snagama uključili još više djece i mladih, zainteresirali ih i potaknuli da jednog dana postanu znanstvenici, informatičari, programeri, matematičari ili inženjeri te na taj način doprinijeli ostvarenju znanstvenog i tehnološkog napretka Hrvatske u budućnosti.

Pogledajte i ostale rezultate ovog Poziva: https://video.nzrcd.eu/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:34