SULUDO

Eksplodirala cijena domaćeg graha na tržnici, duplo je skuplji od mesa! Zapanjujuće koliko je poskupio u godinu dana...

Lani u kolovozu prosječna cijena bijeloga graha iznosila je 4,42 eura. To znači da je grah u godinu dana poskupio za oko 13 posto

Ilustrativna fotografija 

 Vanesa Pandzic/Cropix

Na tržnicama u Hrvatskoj proteklih tjedana počeo se prodavati domaći grah. Cijene su mu osjetno više nego lani. Tako je prosječna cijena kilograma domaćeg bijelog graha prošli tjedan na tržnici u Bjelovaru iznosila čak 8 eura (više od 60 kuna) te je bila najviša u Hrvatskoj, tvrdi portal Danica.hr.

Istodobno, svinjska vratina s kostima u bjelovarskim mesnicama mogla se kupiti po prosječnoj cijeni od oko 4,5 eura. Tako ispada da je kilogram graha u Bjelovaru gotovo dvostruko skuplji od mesa.

Isti grah u Zagrebu i Čakovcu stajao je u prosjeku 5 eura, Koprivnici 4,80 eura, a Pakracu 6,71 euro. Prosječna cijena kilograma tog graha na svim hrvatskim tržnicama iznosila je oko 5 eura.

Zanimljivo je kako je istodobno, protekli tjedan, cijena graha na veletržnicama u RH u prosjeku iznosila 2,75 eura - na veletržnici u Čakovcu, primjerice, tek 2 eura, a na tržnici u istome gradu bijeli grah bio je skuplji dva i pol puta.

Lani u kolovozu, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, prosječna cijena bijeloga graha na tržnicama iznosila je 4,42 eura. To znači da je grah u godinu dana poskupio za oko 13 posto, piše Danica.hr.

U odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, kad je bijeli domaći grah na tržnicama u prosjeku stajao oko 3,5 eura, povećanje iznosi čak 43 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:41