KRAH VARTEKSA

Drugi najveći dioničar: ‘Vjerovao sam Bakiću, no iznevjerio me je. Pitanje je i zašto su se dogovarale provizije...‘

Drugi najveći dioničar Varteksa progovorio o ‘konzultantima‘

Stjepan Čajić

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

- U Varteks sam uložio vjerujući tada u viziju g. Nenada Bakića. Prilikom prvog ulaganja, dionice su mi bile nuđene za 8 kn, no ja sam predložio da za njih platim više - 10 kn, kako bi se prebrodila trenutna kriza - kazao je drugi najveći dioničar Varteksa Stjepan Čajić.

- Kada sam došao do skoro 25% udjela, više zakonski nije bilo moguće ulagati kroz dionice, te mi se g. Babić obratio sa zamolbom da nađem nekoga da kupi crvenu zgradu kako bi društvo opstalo. Na sastanku s g. Babićem i još dvoje predstavnika Varteksa g. Babić mi je pred dvoje svjedoka rekao da je g. Bakić poručio da ako tada napravim dodatno ulaganje, da će g. Nenad Bakić nastaviti financirati društvo. To me potaknulo i dalo mi sigurnost da pristanem da napravim takvo ulaganje, no kako bi od takve kupoprodaje samo manji dio novca išao Varteksu, ponudio sam da kompletan iznos dam kao zajam umjesto da kupujem zgradu. Ostao sam neugodno iznenađen kada g. Nenad Bakić kasnije nije pokazao spremnost da preuzme financiranje kako mi je preneseno, nego sam ostao sam i osjetio se iznevjeren.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

U međuvremenu sam iz medija saznao da dobar dio mog novca nije išao za nabavu tkanina, nego dobrim dijelom u marketing. Saznao sam i za savjetodavni ugovor kojim je konzultant trebao naplatiti skoro 10% iznosa od prodaje čestice Kauflandu, a kasnije se saznalo da taj konzultant nije imao nikakvog utjecaja na Kaufland u sklapanju posla.

Osim toga, saznao sam i da je isti konzultant imao sklopljen ugovor kojim bi trebao od Varteksa dobiti 350.000 eura od prodaje čestice S-parku. Međutim, S-park mi je na sastanku rekao da su kompletan posao i cijene dogovarali direktno s g. Nenadom Bakićem i g. Tomislavom Babićem, te da im je spomenuti konzultant tek kasnije predstavljen. Pitam se koji je onda bio interes Varteksa da sklapa takav ugovor.

Htio bih još opovrgnuti neistinu da mi je gđa Ćorluka nećakinja, gđa Ćorluka mi je daljnji rod. Isto tako opovrgavam neistinu da na bilo koji način "kontroliram" dionice g. Mešića, ili gđe Ćorluke.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Također nije istina da sam se s g. Bosiljem sreo tri puta, nego samo jednom, i nisam opovrgavao što sam rekao i mijenjao mišljenja. Također, od prodaje imovine meni je jedinom od vjerovnika prihvatljivo da mi se dugovi vraćaju tek nakon banaka u prvom redu, dok drugim vjerovnicima to nije bilo prihvatljivo.

Vezano uz štrajk, upoznao sam se s radnicima danas i otišao u pogon. U potpunosti ih razumijem i suosjećam. Imali smo jako konstruktivan razgovor. Ja sa svoje strane činim što mogu. Očekuje se isplata plaća tijekom idućeg tjedna, a nadamo se da će to biti što ranije - zaključio je Čajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:25