POKRENULI INICIJATIVU

Domovinski pokret bijesan zbog popularnosti turbofolka, imaju ingeniozno rješenje kako djeci promijeniti glazbeni ukus

Napominju da se nesretna mladost zarazila virusom lakih nota s istoka i zato nude protulijek
 Ranko Šuvar/Cropix

Svako malo čujemo vijesti o tome kako turbofolk zvijezde iz susjednih zemlja pune naše dvorane, a često je u pitanju i nekoliko rasprodanih koncerata zaredom i to bez veće marketinške kampanje, piše Slobodna Dalmacija.

Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije odlučio je tome stati na kraj i skrojili su strategiju kako mladima usaditi neke druge vrijednosti i promijeniti njima omiljeni žanr.

Na svom Facebook profilu objavu su naslovili ‘Istočnom melosu možemo se suprotstaviti samo njegovanjem vlastite kulturne baštine kroz obrazovni sustav‘ i objasnili o čemu je točno riječ.

- Hrvatska javna scena je pod sustavnom, dobro organiziranom i financiranom kulturnom agresijom. Nažalost, dio državnih institucija svjesno je, iz oportunističkih razloga, pristao na prodor stranih medijskih i kulturnih utjecaja u hrvatski javni prostor.

Istočni melos i sve ono što on nosi sa sobom već godinama se sustavno promovira kao poželjno, prihvatljivo, zabavno i blisko našem mentalitetu - pišu iz Domovinskog pokreta i za sve krive medije koji se usuđuju pisati o popularnosti narodne glazbe umjesto da se posvete domaćim glazbenicima.

- Sve to za posljedicu ima rasprodane Arene od strane srbijanskih turbofolk pjevača, a preko toga i kulturnu kolonizaciju Hrvatske. Treba otvoreno kazati kako je kulturnoj kolonizaciji prethodila kolonizacija hrvatskog medijskog prostora te kako je pokoravanje medijskog tržišta bio preduvjet „uspješnog“ ulaska istočnog melosa u hrvatski kulturni mainstream - objašnjavaju.

Glazba je virus

Domovinski pokret usput napominje da se nesretna mladost zarazila virusom lakih nota s istoka i zato kao odgovorni političari i kulturni promicatelji nude protulijek - novi školski predmet.

- Pokrećemo inicijativu za uvođenje novog predmeta u hrvatsko školstvo, a koji bi najmlađe generacije podučavao hrvatskoj kulturi, tradiciji i nematerijalnoj kulturnoj baštini. Samo vrednovanjem vlastite kulture i tradicije možemo opstati kao zasebni kulturni entitet - zaključuju iz Domovinskog pokreta.

Usput su priložili fotografiju dramatičnog natpisa ‘Današnja dica slušaju cajke, priče o Vukovaru za njih su bajke‘, pa ako vam se sviđa ideja da vam politička opcija slaže glazbene liste, znate za koga ćete glasovati, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:50