VAN ŽIVOTNE OPASNOSTI

Dječak kojemu je petarda smrskala ruku i dalje u komi: ‘Pokušat ćemo ga odvojiti od respiratora‘

U dugoročnom planu je da se, nakon što se sve stabilizira presade, nožni prsti na ruku - pojašnjava Novak

Dječak stradao od petarde

 Jutarnji List/

Devetogodišnji dječak, koji je u srijedu na zagrebačkom Maksimiru teško stradao u eksploziji petarde i dalje je u induciranoj komi i nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja u KBC-u Zagreb. Osim šake, koja je nastradala do te mjere da je izgubio sve prste osim palca, teško su mu nastradali i gornji dišni putevi.

- Dječak je i dalje traheotomiran, no izvan je životne opasnosti. Kroz nekoliko dana ćemo ga pokušati odvojiti od respiratora kako bi počeo samostalno disati. Gornji dišni putevi su mu jako nastradali, ali očekuje se oporavak - kaže Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Navodi i kako su liječnici djetetu doslovno spasili život jer osim iznimno teške povrede šake moglo je zbog drugih ozljeda doći do gušenja.

- Oporavak će biti iznimno dug, a koliko će biti u bolnici još ne znamo, ide se korak po korak. treba prvo otići s intenzivne, prebačaj na odjel i u konačnici izlazak na kućnu njegu. No, sa šakom će biti višemjesečni ili čak višegodišnji oporavak - kaže Novak.

Naime, šaka je potpuno smrskana, no čini se da su neke funkcije i dalje prisutne.

- U dugoročnom planu je da se, nakon što se sve stabilizira presade, nožni prsti na ruku - pojašnjava Novak.

Unatoč svemu, devetogodišnjak je zbog ove teške povrede postao doživotni stopostotni invalid, a kako su ovakvi događaju, na žalost postali uobičajeni, iz bolnice apeliraju na roditelje da pripaze na svoju djecu.

- Naravno da nitko ne želi da mu se ovo dogodi, ali misao neće meni je pogrešna. Na žalost, to se vidi na ovom primjeru. jedna sekunda je dovoljna, a ovaj dječak je imao sreću, da je unatoč teškim povredama preživio - zaključuje Novak.

Cijelim slučajem i dalje se bavi policija. Naime, utvrđuje se otkud maloljetniku tako jako pirotehničko sredstvo. U konačnici prema Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, uporaba pirotehnike je dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba Sva pirotehnička sredstva osim ona razreda I smiju kupovati samo osobe starije od 18 godina.

Pirotehnička sredstva razreda I. (pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti – bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi), jedina su koja se mogu kupovati tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to isključivo osobama starijim od 14. godina.

Građani koji se ne pridržavaju Zakona, osim ozljeda, riskiraju i novčane kazne od pet do 15 tisuća kuna, a pravne osobe od 10 do 30 tisuća kuna, ovisno o vrsti prekršaja. Inače, sve jače petarde su u potpunosti zabranjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:41