EU POMAŽE KIJEVU

Detalji misije koja će stajati 106 milijuna eura: Doznali smo kakav tip obuke Hrvatska nudi Ukrajincima

Misija će trajati dvije godine, zapovjednik će biti francuski viceadmiral Herve Blejean, a stajat će 106,7 mil eura
 Dmytro Smoliyenko/Nurphoto Via Afp

Na jučerašnjem sastanku Europskog vijeća predsjednici vlada članica EU raspravljalo se i o Ukrajini. Prema dostupnom nacrtu odluke koja je dogovorena na razini Unije, premijerima će biti ponuđeno da podrže odluku Vijeća ministara o formiranju misije EU za obuku 15.000 pripadnika ukrajinske vojske u zemljama članicama.

Očekuje se da Europsko vijeće jednoglasno podrži osnivanje misije. Ne očekuje se niti problem s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom nakon što je Mađarska službeno objavila da neće sudjelovati u obuci ukrajinske vojske. Pretpostavlja se da će prilikom glasanja Orban izaći sa sastanka, što je učinio i njegov ministar vanjskih poslova na sastanku Vijeća ministara u ponedjeljak u Luksemburgu.

Nakon što Europsko vijeća donese političku odluku, kreće i službeno pokretanje misije obuke sljedeći mjesec. Očekuje se da će hrvatska Vlada tada i službeno predložiti sudjelovanje Hrvatske vojske u misiji. Bude li u Hrvatskoj organizirana obuka ukrajinskih vojnika, suglasnost na njihov dolazak morat će dati predsjednik Republike, koji je već rekao da to neće odobriti. U tom slučaju Vlada može tražiti da Sabor dvotrećinskom većinom odobri dolazak ukrajinskih vojnika. Većina saborskih klubova njihov dolazak uvjetuje zajedničkom odlukom članica EU o ovoj misiji. Ako će oporbeni klubovi poštivati izrečene stavove, Vlada bi mogla skupiti potreban 101 glas u Saboru.

Iako su na vojnoj razini EU najvjerojatnije dogovoreni svi detalji misije, još uvijek je malo detalja o tome procurilo u javnost. Poznato je da bi misija trajala dvije godine, a glavno zapovjedništvo bilo bi u Bruxellesu. Njen zapovjednik bit će francuski viceadmiral Herve Blejean. Odobreni proračun misije iznosi 106,7 milijuna eura.

Premijer Plenković u srijedu je rekao da je 12 članica EU ponudilo da obučni kampovi budu na njihovu teritoriju. Prema dostupnim informacijama, osim Njemačke, Poljske i Hrvatske to su, između ostalih, ponudili Portugal, Finska, Nizozemska, Danska i Norveška.

Hrvatska je ponudila da na svom terenu obučava borbene spasioce i pirotehničare. Za obuku izvan RH formirali bi se obučni timovi za obuku pješaštva i topništva.

Rusija je jučer osudila pokretanje vojne obuke ukrajinskih vojnika na teritoriju EU. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da time Europska unija za Rusiju postaje strana u sukobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:29