MOMČILO STANIĆ MOMO

'ČIK, FRANJO, ČIK...' Otkazan koncert srpskog pjevača u Vukovaru, policija reagirala nakon dopisa gradonačelnika Penave

 
 Vlado Kos / CROPIX

Srpski pjevač Momčilo Stanić Momo i njegov Expres bend ipak nisu nastupili na koncertu u vukovarskom restoranu Mornar, gdje ih je na svoju zavičajnu večer pozvao Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca "Miloš Vojnović" iz Vukovara.

Organizatori su, naime, otkazali nastup navedenom pjevaču i njegovom bendu nakon što su se hrvatske braniteljske udruge pobunile protiv njegovog nastupa, čak je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava poslao dopis Policijskoj postaji Vukovar i Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, tražeći od njih da, s obzirom na prošlost ovog pjevača, reagiraju u skladu sa svojom ovlastima.

U dopisu su naveli da je "Stanić u Domovinskom ratu predvodio službeni Vojni orkestar 39. banijskog korpusa vojske srpske krajine te izvodio pjesme koje potiču na širenje mržnje i netrpeljivosti među većinskim i manjinskim narodom.

Tekst jedne od njegovih pjesama glasi: "Čik, Franjo, čik, dođi na Baniju, pa da vidiš kako krajišnici biju… Pa da vidiš kako braća Srbi biju… Mi smo gospon Franjo ovdje Srbi pravi, svima nam se sija kokarda na glavi", aludirajući pri tome na bivšeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Policija je potom reagirala prema organizatorima koji su otkazali nastup Staniću i umjesto njega angažirali drugog pjevača, Branka Paića iz Gvozda.

- Mogu samo reći da smo postupili prema onome što je tražio dio hrvatske javnosti i što su predložile nadležne državne institucije, a sve u cilju smirivanja potencijalnih tenzija. Više od ovoga za sada ne bih govorio - kazao je Bogdan Rkman, predsjednik Zavičajnog kluba "Miloš Vojnović", ali i predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a, koji je sa SNV-om osnivač tvrtke SEDES d.o.o., u čijem je vlasništvu restoran Mornar.

Iz Gradske uprave Vukovara su, pak, poručili kako "u demokratskim državama nema mjesta za glazbene izvođače koji svojim nastupima omalovažavaju i vrijeđaju temeljne vrijednosti naroda države u kojoj nastupaju. Isto tako, Grad Vukovar izražava nezadovoljstvo radom pojedinih državnih institucija koje svoje nedjelovanje opravdavaju svojom institucionalnom neovisnošću i nenadležnošću te takvim postupanjem doprinose da se ovakve i slične situacije moraju rješavati intervencijom građana i lokalnih vlasti, a ne njihovim sustavnim i pravovremenim djelovanjem koje bi za cilj trebalo imati sprječavanje nastanka ovakvih pojava".

Iz policije su izvijestili da će osiguravati navedeni skup na kojem se očekuje oko 150 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:09