IPAK, I TU IMA KVAKA

Čelnici općina na obali doskočili zabrani rada nedjeljom: ‘Pa u srcu sezone smo, zašto da riva izgleda tužno‘

Udruga Glas poduzetnika poslala je apel gradonačelnicima i načelnicima da se povedu za primjerom Staroga Grada i Podgore

Stari Grad, Hvar

 Simun Ascic/Alamy/Alamy/Profimedia/Simun Ascic/alamy/alamy/profimedia

Nakon što su općine Podgora i Stari Grad na Hvaru prošlog vikenda doskočili zabrani rada na blagdane i nedjeljom te proglasili sajmišne dane, Udruga Glas poduzetnika poslala je apel svim gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina da se povedu za tim primjerima te tako pomognu obrtnicima i malim trgovinama da i na neradne dane uspiju zaraditi za kruh.

"Udruga Glas poduzetnika poziva gradonačelnike i načelnike općina u RH da za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine mogli raditi. Nastavno na odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja, imali smo prilike vidjeti na Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza da je takav zakon nebulozan i šteti poslovanju velikom broju poduzetnika u sektoru trgovine", stoji u njihovu apelu.

Pronašli "rupu"

Naime, Stari Grad i Podgora u novom Zakonu o trgovini pronašli su svojevrsnu rupu - na blagdane i nedjeljom diljem zemlje dopuštena je takozvana prigodna prodaja organizirana u sklopu održavanja sajmova koju na određene dane mogu proglasiti gradonačelnici i načelnici, a kako ona po zakonu smije maksimalno trajati 60 dana, uz postojećih 16 nedjelja godišnje, koliko je dopušten rad trgovini, uz pomoć sajmišnih dana mnogi bi mogli izbjeći zabranu rada.

Ipak, iz Udruge upozoravaju kako to nije način da se zaobiđe zabrana rada nedjeljom jer se velike trgovine, supermarketi i mnogi drugi ne mogu uklopiti u ova pravila već će sajmišni dani najviše pomoći malim obrtnicima - recimo, onima koji prodaju suvenire, domaće proizvode poput meda, sira i maslinova ulja, proizvode koji predstavljaju ručni rad i slično.

"Naravno da se time neće zaobići zakon, ali već sama činjenica da gradovi i općine proglašavaju sajmišne dane dokazuje kako se ne slažu sa zakonom koji predviđa zabranu rada nedjeljom. Smatramo da će ovo najviše biti od pomoći turističkim destinacijama u kojima će se na ovaj način moći zadržati prodaja nedjeljom, makar na štandovima", kazala je Dorotea Jurčić iz pravnog tima Udruge.

Kako je za Jutarnji list pojasnio gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa, grad je proglašenjima sajmišnih dana iskoristio mogućnosti da se nekim štandovima ipak dozvoli rad, ali upozorava kako nisu posve jasna pravila za organizaciju sajmišnih dana, zbog čega je Stari Grad zatražio tumačenje Porezne uprave i Državnog inspektorata koje dosad, nažalost, još nisu dobili.

Turističko odredište

"Ono što nije jasno jest smiju li se sajmišni dani organizirati na postojećim štandovima za koje se plaća zakup ili se to odnosi na zasebna štandna mjesta organizirana isključivo za potrebe sajmišnih dana. Također, nije točno definirano ni što se na tim štandovima smije prodavati. Mi smo ih u ovom prvom navratu organizirali na mjestu postojećih štandova, a za dalje ćemo vidjeti kad dobijemo mišljenje", kazao je Škarpa. Sajmišni dani tako su se u Starom Gradu 5. kolovoza odvijali na rivi koja bi inače bila sablasno prazna.

"Bez toga nama riva doista izgleda tužno, a ipak je riječ o srcu sezone i turističkoj destinaciji u kojoj bez tih štandova doslovno ništa od trgovina ne bi radilo", rekao je Škarpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:45