JUTARNJI U MEĐIMURJU

Čas se spušta, čas se diže - opasnost nije prošla, gradonačelnik nam kaže samo: Joj, joj, joj...

Angažirane su četiri pumpe za ispumpavanje vode, a najveća opasnost prijeti gradskoj najnižoj Murskoj ulici

Stanje u Murskom Središću

 Cropix/

Građani Murskog Središća jutros su imali svoj ritual. Prvo su otišli na ranojutarnju misu pomoliti se da Mura ostane u svom koritu, a onda se spustili do obale rijeke i stajali ondje satima pogleda prikovanog u rijeku. Mura je sa svojih 537 cm dosegnula rekordnu razinu i u Murskom Središću je na snazi izvanredno stanje.

Mnogi od jutros okupljenih još su jučer sjedili u kafićima na šetnici uz rijeku, omiljenom mjestu za kavu, a klupe na kojima su sjedili danas plutaju na vodi. Rekordni vodostaj potopio je šetnicu, rijeka se nije prelila samo zahvaljujući betonskom zidu/nasipu, podignutom za 60 centimetara nakon poplave 2014. godine. Voda je nadvisila dotadašnju visinu zida od 540 cm.

image

Mursko Središće

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Mursko Središće

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Šetnica je zatvorena jučer u 16 sati

- Joj, joj, joj - kaže gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak za Jutarnji.

- Od četvrtka smo u stanju pripravnosti, ništa nismo prepustili slučaju jer očekivali smo rekordni vodostaj. Prema iskustvu s poplavom iz 2014. godine znamo da do 500 cm stvari su pod kontrolom, a poslije toga mnogo toga može poći krivo. Za 60 cm podignuti zid pokazao se presudnim, ali sad su nam problem potoci koji se u Muru ovdje slijevaju iz Gornjeg Međimurja. Mura ga "vraća" natrag, ali onda voda izbija kroz šahtove, no sad imamo zapornicu - kaže Dražen Srpak.

image

Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Angažirane su četiri pumpe za ispumpavanje vode, koje oborinske vode iz šahtova koji su prijetili poplaviti ispumpavaju u Muru.

Nabavljene su i dodatne pumpe. Najveća opasnost prijeti gradskoj najnižoj Murskoj ulici.

Supružnici Iva i Marko Pleše došli su na kratki godišnji u Ivino rodno Mursko Središće s dvoje djece. Neće odlaziti prije nego su planirali.

- Ja sam naviknuta na puno gore, dok nije bilo zida, centar je svako malo bio pod vodom. Jučer smo tu dolje pili kavu, nije izgledalo nimalo problematično, a sad je visoka voda - kažu supružnici. Ozbiljna kći kaže nam da se ona zove - Mura.

- Nisam nikad vidjela poplavu i moram priznati da je strašno. Bez riječi sam, kaže nam Mura Pleše (10).

U Mursko Središće, grad na samoj granici sa Slovenijom, došao je jutros i direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Milan Rezo. On je rekao da se radi o rekordnom vodostaju, dosad je Mura u Murskom Središću najviša bila 15. rujna 2014. kada je imala 528 centimetara.

image

Mursko Središće

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Mursko Središće

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Muru smo proveli, imali smo ukupno 1310 kubika vode u sekundi, ali tamo imamo uređeni, modernizirani nasip u dužini od 50 kilometara s desne strane i duboko vjerujemo da će ti nasipi izdržati jer su projektirani za 1650 kubičnih metara u sekundi - rekao je za Hinu Rezo.

Dodao je da je situacija pod stalnim nadzorom.

Iako se voda čas povlači, čas diže, gradonačelnik kaže da opasnost nije prošla.

image

Na snazi su izvanredne mjere od poplave u Murskom Središću

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Mursko Središće

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nadaju se smirivanju

- U Radgoni voda raste i ne znamo što još može biti. Zasad samo znamo da ćemo pumpati sigurno do srijede. Vodostaj mora pasti na 440 cm da bismo mogli prestati. Nadam se smirivanju, ali nisam ja Vakula. Čak ni Vakula često više nije Vakula - kaže Srpak.

Zaduženi mehaničar kaže da je od subote navečer do jutra u nedjelju na ispumpavanje utrošeno 100 litara nafte.

Što se tiče Drave, zasad situacija nije kritična, nadaju se da će nasip izdržati. Veliki je pritisak na Hidroelektranu Varaždin u koju se u kontinuitetu slijeva voda iz smjera Slovenije.

U općini Cestica u Varaždinskoj županiji zarobljeno je pet kuća, stanovnici su evakuirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:51