STARI PROBLEM

Beroš najavio da nas čekaju teški tjedni i napao Đikića: ‘Pa on uopće nije epidemiolog!‘

Beroš je upozorio da mladi moraju biti svjesni da mogu zaraziti svoje starije
Vili Beroš
 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon nekoliko dana s rekordnim brojkama zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, Nacionalni stožer civilne zaštite razmišlja o tome kako zaštititi stariju populaciju od zaraze.

Iako su sada većinom zaraženi mladi te oni imaju vrlo blage simptome bolesti, postoji bojazan od prijenosa zaraze na starije ukućane.

- Dolazi jesen i moramo biti epidemiološki spremni za nju. S obzirom na okolnosti očekujemo u narednim tjednima porast starijih oboljelih. Poglavito bi to bilo nezgodno ako bi prenijeli na svoje starije, na bolesne, na imunokompromitirane ukućane, tada bi klinička slika mogla postati nešto lošija, rekao je za Dnevnik Nove TV ministar zdravstva Vili Beroš i upozorio da mladi moraju biti svjesni da mogu zaraziti svoje starije.

Kada je riječ o najvećem broju zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Beroš ne misli da se tamo radi nešto krivo.

- Svi smo svjedoci velikog broja turista koji borave u našem priobalju. Splitsko-dalmatinska županija ima iznimno velik broj što je s jedne strane dobro, a s druge opterećujuće. Važno je naglasiti društveno odgovorno ponašanje mladih koji sada nakon izlaska u noćne klubove nalaze nove načine zabave. Naš zadatak je da im prispodobimo opasnost i da ukažemo na potrebu da se ipak još neko vrijeme čuvaju od ove bolesti. Čuli smo da iznajmljuju kuće i brodove za zabave, to nije prihvatljiv oblik ponašanja. Dobro je proveseliti se, zabaviti se, okupati se, ali treba izbjegavati neki bliži fizički kontakt, pogotovo s ljudima za koje ne znate iz kakve su epidemiološke priče, poručio je Beroš.

Ministar je govorio i o navodima znanstvenika Ivana Đikića, koji je rekao da noćni klubovi nisu trebali biti otvoreni, a stožer nazvao arogantnim. Beroš je Đikiću poručio da je 'lako biti general poslije bitke'. Rekao je da ga kao znanstvenika cijeni, no da se ne bi trebao miješati u nešto što nije njegova uža specijalnost jer Đikić nije epidemiolog. Njegove kritike, kaže Beroš za Dnevnik Nove TV, nisu dobordošle.

Na pitanje jesu li odluke stožera bile političke, ministar odgovara:

- Sve odluke koje su donesene imaju svoju epidemiološku konotaciju i okvir. Puno puta smo rekli da je politika prepoznala struku i dala joj prednosti.

Dodao je i da će se u ponedjeljak održati sastanak Alemke Markotić, Krunoslava Capaka i Zvonimira Šostara, kako bi razgovarali o velikim gužvama za testiranje na koronavirus. Dodao je i da jedan veliki proizvođač laboratorijske opreme predstavlja precizan i jeftin test pa se razmišlja o nabavi takvog uređaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 18:49