DAN SJEĆANJA

Benčić: ‘Jasenovac nije slučajnost. To je smišljena planska politika ustaške vlasti‘

Benčić u Jasenovcu nije željela davati odgovore na pitanja koji se tiču formiranja vladajuće većine

Spomenik Cvijet u Jasenovcu

 Goran Mehkek/Cropix

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić rekla je na 79. godišnjicu proboja iz koncentracijskog logora Jasenovca da Jasenovac nije slučajnost, pozvavši građane da na europskim izborima kažu ne politikama straha i mržnje.

Uoči komemoracije u znak sjećanja na godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovca, Benčić je rekla novinarima da je ove godine značaj Jasenovca još i veći.

"Jasenovac nije slučajnost, nije anomalija koja je nastala. Ona je smišljena planska politika ustaške vlasti koja je u Hrvatskoj svoj najgori oblik dobila upravo na ovom mjestu", istaknula je.

Naglasila je da u Europi i diljem svijeta postoji ozbiljno dizanje stranaka koje svoju politiku temelje na strahu i mržnji prema drugom i drugačijem pa se uoči europskih izbora trebaju prisjetiti u što se pretvaraju takve politike.

"Nemojmo zaboraviti da riječ, posebno kada dolazi iz političkog spektra nije samo riječ i često se može materijalizirati i pretvoriti u zločine kakve smo nažalost tijekom svoje povijesti imali prilike gledati", kazala je Benčić.

Istaknula je pritom kako nije svejedno kakve se politike i jezik biraju kada se govori o politici, te je pozvala građane da kažu odlučno "ne" politikama straha i mržnje jer one, ustvrdila je nisu samo jednokratni alat u mobilizaciji potrebnoj za neke izbore.

"One zaista mogu postati dio sistema i dio politike, a onda završavaju na ovakav način", dodala je.

Benčić u Jasenovcu nije željela davati odgovore na pitanja koji se tiču formiranja vladajuće većine.

Također je navela kako danas nisu željeli biti u službenom protokolu premijera jer su smatrali da to nije primjereno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:57