OBLJETNICA BLJESKA: TKO JE ŠTO KOME PORUČIO

Bebić Josipoviću: HV je obranila BiH; Josipović: Zato nismo u EU

Okucani, 010510.U Okucanima obiljezena je 15. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Bljesak u kojoj je u samo 31 sat oslobodjeno oko 500 cetvornih kilometara podrucja okupiranog od strane domicilnih Srba i Jugo vojske. U operaciji su poginula 42 pripadnika OS RH. Vijence su polozili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i Luka Bebic, predsjednik Hrvatskog sabora kao i udruge proizasle iz Domovinskog rata.Na slici Jadranka KosorFoto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

OKUČANI - Petnaesta obljetnica Vojno-redarstvene akcije Bljesak okupila je u Okučanima najviše državne i vojne dužnosnike kao i predstavnike sudbene vlasti te civilnog i vjerskog života.

Već u ranim jutarnjim satima počeli su pristizati premijerka Jadranka Kosor u pratnji čak sedam ministara, dok je predsjednik Sabora Luka Bebić stigao zajedno sa potpredsjednikom Vladimirom Šeksom.

Posljednji je došao predsjednik Ivo Josipović kojeg su okupljeni, kao i prethodnike, pozdravili pljeskom tako da se nisu čuli usamljeni zvižduci i negodovanje nekolicine pripadnika Udruge nezavisnih dragovoljaca Hrvatske.

Nakon protokolarnog pozdrava predsjednika i premijerke te „kratke“ kavice, izaslanstvo članova obitelji poginulih branitelja u VRA Bljesak, te državna i vojna izaslanstva, kao predstavnici lokalne uprave i samouprave -položili su vijence kod Središnjeg križa u Spomen parku hrvatskim vitezovima.

Na mjesnom stadionu, gdje je održan središnji dio svečanosti, u osam postroja bilo je postrojeno 1200 pripadnika oružanih snaga RH, MUP-a i Udruga dragovoljaca koje je, nakon prijavka general pukovnika Mladena Kruljca, obišao predsjednik Josipović.

U svojim govorima, Jadranka Kosor, Luka Bebić i Ivo Josipović, istakli su kako je VRA Bljesak bila oslobodilačka akcija, provedena bez ikakve mrlje, profesionalno i krajnje učinkovito i da je bila jedan najava Oluje koja je označila konačan krah sna o Velikoj Srbiji.

- Mi smo pomogli i međunarodnoj zajednici da uspostavi red i zakon u ovom području - kazao je Luka Bebić napominjući da nije bilo hrvatskih pobjedničkih akcija teško da bi se mogao uspostaviti poredak kakav danas imamo u ovom dijelu bivše Jugoslavije.

- Nije hrvatska vojska branila samo svoju domovinu već je pomogla i u oslobođenju drugih krajeva posebice u Bosni i Hercegovini - kazao je Luka Bebić.

- Hrvatsku s nultom tolerancijom na korupciju dugujemo našim vitezovima. Našu smo državu znali stvoriti i obraniti početkom devedesetih u istinskom duhu solidarnosti i domoljublja. Danas moramo obnoviti i gospodarske temelje države - kazala je premijerka Jadranka Kosor ističući kako će biti zahtjevnih i teških trenutaka ali se ne smijemo uplašiti niti posustati.

- Opet je vrijeme za hrabre i odlučne, hrabre i odlučne odluke. Tako je bilo i prije 15 godina. Uspjeh je u našim rukama, a ja u hrvatski uspjeh ne sumnjam. Snagu moramo crpiti iz naših pobjeda u okolnostima koje su bile puno teže od onih u kojima danas živimo - poručila je premijerka.

Predsjednik države, Ivo Josipović, zahvalio se braniteljima i sudionicima Bljeska kao i svima onima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Predsjednik je istaknuo kako je strateški cilj ulazak u EU i jedan od velikih nacionalnih interesa.

- Taj cilj nažalost nije ostvaren upravo zato što postoje različita shvaćanja što je i kako bilo u Domovinskom ratu. Naš Domovinski rat bio je pravedan oslobodilački rat u kojem smo izborili naš glavni cilj, samostalnu i slobodnu Hrvatsku. Upravo zato, kada se zemlja nalazi u gospodarskim teškoćama, potrebne su ozbiljne reforme. Vlada RH je pripremila program za kojeg vjerujem da će biti odlučno proveden i da ćemo u dogledno vrijeme izaći iz ozbiljne gospodarske krize u kojoj se nalazimo - rekao je Josipović podvlačeći kako podržava predložene gospodarske mjere.

- Dužan sam tražiti da se u njegovoj provedbi uvažavaju načela pravednosti i solidarnosti. Samo uz poštivanje tih načela spomenute mjere dat će željeni učinak. Hrvatska je zaista pred ozbiljnim izazovom i u provedbi gospodarskih reformi i, kako je to bilo u Domovinskom ratu, trebamo jedinstvo, odlučnost i hrabrost. RH je danas stabilna demokratska država, unatoč teškoćama imamo potencijal za željeni razvoj - poručio je iz Okučana predsjednik Ivo Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:27