ZNALO SE ZA PROBLEM

AMERIKANCI BILI NA SASTANKU U MORH-u JOŠ U SIJEČNU 2018. Delegacija je načelniku Glavnog stožera Šundovu u detalje predstavila sadržaj non-papera

 
 CROPIX

Hrvatsko ignoriranje američkih uputa oko tehničkih pitanja u vezi s nabavom izraelskih aviona F-16 svaki dan dobiva novi nastavak, a poricanje hrvatskih dužnosnika o postojanju američkog non-papera sve je grotesknije.

Najnovije informacije Jutarnjeg lista pokazuju da je osim državnog, vojni vrh bio vrlo dobro upoznat sa sadržajem tog dokumenta i ne može se izuzeti iz priče o ignoriranju američke upute da Hrvatska od Izraela zatraži ishođenje dozvole (TPT) za prodaju aviona prije prihvaćanja izraelske ponude.

Šutnja

Naime, 25. siječnja 2018. godine u zgradu Ministarstva obrane na sastanak s načelnikom Glavnog stožera, generalom Mirkom Šundovom i suradnicima, stigla je delegacija iz američkog veleposlanstva u Zagrebu. Oni su načelniku Glavnog stožera do u detalje predstavili sadržaj non-papera “Israel and Greek F-16 Third Party Transfer (TPT) Whitepaper”.

Prema riječima naših sugovornika, Amerikanci su se na taj korak odlučili nakon sveopće šutnje i ignoriranja hrvatskih institucija tog dokumenta koji su dobile tjedan dana ranije. Naime, isti dokument, datiran 17. siječnja, upućen je u Ured predsjednice i pomoćniku ministra obrane Petru Mihatovu. Opravdana je pretpostavka da je Mihatov sa sadržajem upoznao ministra Damira Krstičevića, a on premijera Plenkovića.

Amerikance je, kažu naši sugovornici, zatekla šutnja hrvatskih institucija na “vodič kroz kupnju” te su odlučili osobno sve objasniti prvom čovjeku vojske i, vjerojatno, barem dijelu članova Povjerenstva za nabavu aviona kako bi bili sigurni da Hrvati razumiju na što ih upozoravaju.

No, danas je to poznato, hrvatska strana sve je to ignorirala i učinila po svome te dva mjeseca nakon sastanka kod generala Šundova Vlada donosi odluku o izboru izraelskog F-16. Na upit da li se 25. siječnja dogodio navedeni sastanak na temu non-paper, u MORH-u su nam dali općenit odgovor kojim se ne opovrgava njegovo održavanje. “Sastanci sa strateškim partnerom Republike Hrvatske, Sjedinjenim Američkim Državama, održavaju se redovito u sklopu bilateralne obrambene suradnje. Ističemo da je tijekom postupka bilo međusobne komunikacije i brojnih sastanaka sa strateškim partnerima. Naravno da je na tim sastancima, među ostalim, aktualizirana i tema izdavanja TPT-a kao značajnog dokumenta. Zbog odgovornosti prema tako značajnom projektu, odradili smo brojne dodatne konzultacije i s američkom i izraelskom stranom”, stoji u MORH-ovu odgovoru.

Upozorenja

Iako je SAD, prema riječima američkog veleposlanika Roberta Kohorsta, dvije godine Hrvatskoj objašnjavao tehničke uvjete procesa, a Jutarnji list nedavno je objavio pet dokaza da je tako i bilo, premijer Plenković u srijedu je kazao da američki “signali nisu bili tako jasni”, što je prvo premijerovo priznanje da su postojala američka upozorenja. Puno otvoreniji istog dana bio je član MORH-ova Stručnog povjerenstva za nabavu aviona, umirovljeni pukovnik Ivica Ivandić. On je na televiziji N1 na upit jesu li se previše ignorirala američka upozorenja, odgovorio: “Ako gledamo iz ove pozicije, jesu, a ako gledamo iz pozicije kad je to bilo, nisu”.

Brigadir pozvao kritičare u MORH

Da su u MORH-u i vojsci sve nervozniji zbog javnih kritika u vezi s “lošim poslom u Izraelu” dokazuje potez brigadira Željka Ninića, člana MORH-ova stručnog povjerenstva za nabavu borbenih aviona. On je unutar zatvorene grupe na Facebooku predložio “svim članovima grupe koji se smatraju kompetentnima za rad u Stručnom timu da pošalju zamolbu i životopis na adresu MORH-a da ih se novom odlukom ministra uključi u rad Stručnog tima”. U MORH-u ne vide problem oko tog posta. “Riječ je o privatnom Facebook profilu i privatnom komentaru, koji ne izražava službeno stajališta Ministarstva obrane”, kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:28