EVO TKO JE UGROŽEN

Afrička svinjska kuga stigla u Dalmaciju! Uz gradsku ulicu u Zadru pronađeno poluraspadnuto prase...

Izlov divljih svinja nastavit će se u Zadarskoj županiji, ali je zabranjena konzumacija mesa i prerađevina tih divljih životinja

Ilustrativna fotografija 

 Željko Hajdinjak/cropix/

U Zadru je otkriven prvi slučaj afričke svinjske kuge.

Poluraspadnuta divlja svinja otkrivena je pokraj puta na Novom Bokanjcu, te je odmah pozvan veterinar koji je uzeo uzorke. Nažalost, testiranje je pokazalo da se radi o divljoj svinji zaraženoj svinjskom kugom, piše Slobodna Dalmacija.

To je prvi otkriveni slučaj zaraze na sjeveru Dalmacije, potvrdio nam je Davor Perić, predsjednik Lovačkog saveza Zadarske županije.

- Ostaci zaražene divlje svinje pronađeni su prije nekoliko dana, sa strane ceste. Odmah su alarmirane sve nadležne službe, veterinar je uzeo uzorak koji je pokazao pozitivan test na svinjsku kugu, što znači da se i u našoj županiji pojavila ta zarazna bolest - kazao je Perić za Slobodnu Dalmaciju.

Na pitanje je li pronađena divlja svinja mogla zaraziti druge svinje u domaćinstvima, kazao je kako takva mogućnost postoji.

- Ne znamo koliko je ona dugo ležala pored ceste na Novom Bokanjcu i koliko je divljih i domaćih životinja prošlo pored nje. Ono što možemo i moramo poduzeti su mjere zaštite.

U tom smo smislu u Centru za kreativne industrije danas održali sastanak na temu "Mjere kontrole i aktivnosti usmjerene na suzbijanje afričke svinjske kuge" namijenjen lovoovlaštenicima na području Zadarske županije, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Državnim inspektoratom, Hrvatskim lovačkim savezom, Županijom zadarskom i našim Lovačkim savezom - rekao je Perić.

Kao zaražena zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge određena je Zadarska županija: Grad Zadar, Grad Nin, Općina Privlaka, Općina Vrsi, Općina Ražanac, Općina Posedarje, Općina Poličnik, Općina Zemunik Donji, Općina Bibinje, Općina Sukošan, Općina Galovac, Općina Škabrnja, Grad Benkovac - naselje Donje Biljane - naselje Donji Kašić - naselje Islam Grčki - naselje Nadin - naselje Smilčić, Općina Novigrad - naselje Paljuv, Općina Sveti Filip i Jakov - naselje Donje Raštane - naselje Gornje Raštane - naselje Sveti Petar na Moru.

U zonama ograničenja i zaraženoj zoni provode se mjere određene naredbom donesenom na temelju članka 7. stavka 6., članka 36. stavka 6. i članka 40. Zakona o zdravlju životinja, a koje odgovarajuće primjenjuju subjekti, druge relevantne pravne ili fizičke osobe koje drže i/ili prevoze i/ili rukuju i/ili su odgovorni za životinje ili proizvode životinjskog porijekla namijenjene za prehranu ljudi, hranu za životinje i nusproizvode životinjskog podrijetla koji nisu namijenjeni za prehranu ljudi, veterinari, ovlašteni veterinari, veterinarski inspektori, lovoovlaštenici, lovci, te fizičke ili pravne osobe koje provode šumarske i druge radove ili aktivnosti u zaraženim zonama.

Kako je pojasnio Perić, izlov divljih svinja nastavit će se u Zadarskoj županiji, ali je zabranjena konzumacija mesa i prerađevina tih divljih životinja. One će se uklanjati i propisno sanirati. Likvidacije domaćih svinja u domaćinstvima neće biti, već će se stanje nadzirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:17