ŠOKANTNI REZULTATI

Velika akcija u kojoj je sudjelovala i Hrvatska: ‘Upali smo na 11.360 lokacija, evo koliko radnika iskorištavaju‘

Od 10. do 17. lipnja Europol je koordinirao EMPACT-ove akcijske dane u 32 zemlje

Ilustrativna fotografija

 Martin Bertrand/Afp/Profimedia/Martin Bertrand/afp/profimedia

Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije itekako je prisutna u današnje vrijeme. A prema Europolu brojke su na osnovu provedene udružene sedmodnevne akcije diljem Europske unije, poražavajuće. Naime, otkrivena je čak 261 žrtva radne eksploatacije, zbog čega je uhićena 21 osoba. Svoj obol u akciji je dala i Hrvatska.

Od 10. do 17. lipnja Europol je, naime, koordinirao EMPACT-ove akcijske dane u 32 zemlje usmjerene na suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije. Sve se to odvijalo pod vodstvom Nizozemske i uz potporu Eurojusta, Europskog nadzornog tijela za rad te Frontexa.

Inspekcijski nadzor provelo je preko 27.000 službenika na 11.360 lokacija u raznim sektorima uključujući ugostiteljstvo, poljoprivredu i kozmetičku industriju, a fokus im je bio na eksploataciji državljana trećih zemalja i izbjeglica.

U tih tjedan dana pregledano je 65.839 osoba i 22.958 vozila. Provjerama je otkriveno 57 osumnjičenih, a 21 osoba je uhićena zbog sumnje u radnu eksploataciju te je identificirana 261 žrtva.

- Podaci prikupljeni tijekom operacije doveli su do pokretanja 86 novih istraga s ciljem otkrivanja daljnjih osumnjičenika i žrtava povezanih s trgovanjem ljudima diljem EU-a i šire. Ovaj multidisciplinarni pristup koji je uključivao tijela za provedbu zakona i nadzorna tijela za rad, olakšao je razmjenu informacija i znanja o pokazateljima trgovanja ljudima. Svako tijelo uključeno u akciju nadziralo je najistaknutije oblike radne eksploatacije unutar njihove nadležnosti. Nacionalne i regionalne policije, granični službenici, nadzorna tijela za rad i inspektorati rada radili su zajednički kako bi identificirali, osigurali i zaštitili žrtve radne eksploatacije. Najviše inspekcijskih nadzora provedeno je u radno intenzivnim sektorima u kojima je zaposlen najveći broj niskokvalificiranih radnika. Zaposlenici u industrijama poput prijevoza, logistike i građevinarstva su podložniji radnoj eksploataciji zbog čimbenika kao što su neformalna, nestabilna i potplaćena priroda njihovog posla te nedostatka tijela kojima bi se mogli obratiti u slučaju kršenja njihovih prava - kažu iz Ravnateljstva policije.

Dodaju i da su operativne aktivnosti bile usmjerene na različite sektore poput prerade hrane i mesa, restorana, usluga prehrane i dostave, kozmetičkih usluga, građevinarstva, rudarstva, prometa i poljoprivrede. Kontrole su provedene na ključnim graničnim prijelazima u zemljama porijekla, tranzita i odredišta.

Službenici su također bili usmjereni na radnu eksploataciju kućne posluge i njegovatelja. Tijekom akcijskog tjedna ukupno je provjeren 70.661 dokument budući da se osobe uključene u trgovinu ljudima često pouzdaju u korištenje lažnih i krivotvorenih dokumenata. U okviru akcijskih dana, tijela Belgije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Švedske i Ujedinjene Kraljevine usmjerila su se na određeni lanac restorana. Inspektorati rada i socijalne skrbi, carina, policija, agencije zadužene za sigurnost hrane, sigurnost i zdravlje na radu istovremeno su provele kontrole u 15 restorana diljem Europe. Neke su lokacije odmah zatvorene, a nekoliko je kazni izdano na licu mjesta.

- Inspekcijski nadzor koji je proveo nizozemski Inspektorat rada u indijskim restoranima u Amsterdamu, Den Haagu i Almereu rezultirao je pronalaskom barem pet neprijavljenih zaposlenika bez valjanih dozvola za boravak i rad u Nizozemskoj. Žrtve su bile potplaćene, odrađivale su više radnih sati nego što je dopušteno te da su bili prisiljeni raditi u vrlo lošim uvjetima. Nadzorna su tijela također bila fokusirana na otkrivanje kriminalnih mreža koje iskorištavaju ratna zbivanja u Ukrajini s obzirom na to da ratne izbjeglice predstavljaju posebno ranjivu skupinu. Uključena tijela blisko su surađivala radi identificiranja mogućih počinitelja i žrtava. Kroz zajedničke i usklađene akcije policijskih službenika MUP-a RH (policijski službenici kriminalističke, granične, temeljne i prometne policije) i inspektora rada Državnog inspektorata provedeno je više inspekcijskih nadzora više različitih entiteta na području cijele RH. Tijekom provedenih inspekcijskih nadzora nije identificirana niti jedna žrtva trgovanja ljudima, a kroz operativne aktivnosti policijski službenici proveli su kontrole i nadzore 771 lokacije na kojima je provjereno 7117 osoba, 3465 vozila i 7081 dokument - otkrivaju dalje iz Ravnateljstva policije.

Naglašavaju i da je nadzor proveden nad ukupno 31 domom za starije i nemoćne osobe te u 87 smještajnih objekata, 141 ugostiteljskim objektom, 292 ceste i granična prijelaza, 43 gradilišta, 146 trgovačkih centara i javnih površina te nad 31 putničkom stanicom, benzinskom crpkom i autopraonicom. Aktivnosti inspektora rada Državnog inspektorata, njih ukupno 50, bile su usmjerene na provedbu nadzora nad ukupno 118 poslodavaca.

Što se tiče Europola, on je pružao 24-satnu podršku tijekom akcijskog tjedna te su njegovi analitičari obrađivali podatke koje su dostavila uključena nadležna tijela. Koordinirao je zajedničke akcijske dane i omogućavao razmjenu informacija među zemljama sudionicama. Također je pružao analitičku i operativnu podršku 24/7 te omogućavao komunikaciju u stvarnom vremenu među sudionicima i upućenim stručnjacima kako bi pomogli istražiteljima na terenu. Tijesna suradnja između nadzornih tijela za rad i tijela za provedbu zakona znatno je doprinijela uspjehu u borbi protiv trgovanja ljudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:37