POTONULI IM AUTI

Val krijumčarenja se nastavio i jučer: U tri slučaja uhićena četvorica krijumčara migranata

Policija je kazneno prijavila 18-godišnjeg i 19-godišnjeg Moldavca, te 35-godišnjeg Rumunja i 36-godišnjeg Hrvata

očevid na vozilu kojim su prevoženi migranti (ilustracija)

 Robert Fajt/Cropix

Migranti uz pomoć krijumčara kojima plaćaju od 100 eura na više po osobi za ilegalni prijevoz kroz Hrvatsku i dalje u zemlje Europske unije, i jučer su zadali posla hrvatskoj policiji. Nadzirući državnu granicu na području PU brodsko-posavske, policajci su spriječili još tri slučaja krijumčarenja osoba i pritom uhvatili četvoricu krijumčara kojima su stavili lisice na ruke.

Naime, jučer tijekom noći i rano ujutro, u tri odvojena slučaja policajci su kontrolirali tri osobna automobila koja su bila vidno ‘potonula‘. Vrlo brzo su u njima uočili strane državljane koji su ilegalnim putevima ušli u Hrvatsku.

- Jednim automobilom je upravljao 18-godišnji državljani Moldavije, drugi je vozio 36-godišnji Hrvat a vozač trećeg vozila je pobjegao ali je ubrzo uhvaćen s još jednom osobom i radi se o 19-godišnjem državljaninu Moldavije te 35-godišnjem Rumunju. Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela i prekršaja nad svim osobama je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je potvrđena sumnja da su strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Nadalje je potvrđena sumnja da su navedeni osumnjičeni iz koristoljublja sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama, preuzeli u osobne automobile strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te ih namjeravali prevesti do Zagreba, odnosno druge zemlje Europske unije - kažu iz PU brodsko-posavske. Dodaju pritom i da je prema stranim državljanima proveden postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Četvorica krijumčara starih 18, 19, 35 i 36 godina su kazneno prijavljeni za protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH te su predani pritvoskom nadzorniku. Danas tijekom dana će biti ispitani u državnom odvjetništvu koje u takvim slučajevima uglavnom traži od dežurnog suca istrage nadležnog Županijskog suda određivanje istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:59