OTVORENA ISTRAGA

USKOK otkrio sve detalje akcije u kojoj je razbijena velika skupina švercera

Od 10 uhićenih, dvojica imaju i državljanstvo Srbije, a jedan državljanstvo BiH. Za četvoricu je USKOK tražio određivanje istražnog zatvora

Zaplijenjen duhan

 PU istarska

O jučerašnjoj akciji, u kojoj je diljem Hrvatske uhićeno deset osoba osumnjičenih za nedozvoljenu trgovinu duhanom, u četvrtak se oglasio i USKOK izvijestivši o detaljima razotkrivenog krijumčarenja duhanom.

Kako su naveli, na temelju kaznene prijave Policijske uprave istarske, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv devetero hrvatskih državljana, od kojih dvojica imaju i državljanstvo Srbije, te jednog državljanina Bosne i Hercegovine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja. Protiv četvorice glavnih osumnjičenika USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora.

USKOK je opisao što im se točno stavlja na teret:

"Osnovano se sumnja da je I. okr. od travnja 2023. do 8. svibnja 2024. u Hrvatskoj povezao u zajedničko djelovanje II. do VIII. okr. u cilju da se materijalno okoriste kontinuiranom nabavom, prijevozom i daljnjom preprodajom duhana neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske (dalje: neoznačenog duhana). U navedenom cilju I. okr. je s dobavljačem duhana III. okr. i drugim nepoznatim osobama dogovorio kontinuiranu nabavu i isporuku većih količina duhana od najmanje 100 kilograma po jednoj turi. Dogovor se odnosio na količinu, mjesto, vrijeme i lokaciju preuzimanja prerađenog i upakiranog sitno rezanog duhana. Sukladno dogovoru s III. okr., koji je u tu svrhu angažirao IV. okr. kao vozača, I. okr. je dovozio veće količine sitno rezanog duhana iz Zagreba na područje Istarske županije.

Daljnju distribuciju na ilegalnom tržištu obavljali su V. do VIII. okr. osobno kao kupci na veliko ili su to radili putem drugih osoba, nudeći i prodajući duhan drugim preprodavačima i krajnjim kupcima u Puli i okolici po cijeni od 40 eura po kilogramu. Pritom su zaprimali njihove narudžbe, dogovarali dolazak na adresu prebivališta ili su razvozili duhan kupcima na dogovorena mjesta primopredaje. Na opisani način I. do VIII. okr. su neovlašteno kupili, prodali i prevezli najmanje 250 kilograma neoznačenog duhana, od čega su policijski i carinski službenici zaplijenili šest kilograma. Nedozvoljenom trgovinom preostale količine duhana Državni proračun RH oštećen je za najmanje 28.080,90 eura, dok se I. okr. nepripadno okoristio za najmanje 7.500 eura, III. okr. za najmanje 3.750 eura, V. I VI. okr. za najmanje 6.000 eura, a VIII. okr. za najmanje 4.000 eura. Ostali okrivljenici su ostvarili zasad neutvrđen iznos nepripadne materijalne dobiti.

image

Roba koju je zaplijenila PU istarska

PU istarska

Nadalje se sumnja da je I. okr. od 14. srpnja 2023. do 30. siječnja 2024. u Hrvatskoj i Mađarskoj povezao u zajedničko djelovanje IX. okr. i zasad nepoznatu osobu iz Mađarske radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina neoznačenog duhana i bez ovlaštenja za opisanu djelatnost. Tako je I. okr., zajedno s IX. okr. kao posrednikom dobavljača duhana, dogovarao kontinuiranu nabavu i isporuku većih količina sitno rezanog duhana od najmanje 150 kilograma po jednoj turi za cijenu od 14,50 eura po kilogramu. Nakon što bi I. okr. predao vozilo IX. okr., koji bi potom u njega utovario duhan i vratio ga, I. okr. je istim vozilom odlazio u Mađarsku gdje je, sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom, dovozio duhan u mjesto Harkany. Na opisani način I. i IX. okr. su kupili, prodali i prevezli najmanje 1070 kilograma sitno rezanog neoznačenog duhana. Nedozvoljenom trgovinom tog duhana Državni proračun RH oštećen je za najmanje 122.140,50 eura, dok se I. okr. nepripadno okoristio za najmanje 32.100 eura, a IX. okr. za najmanje 15.515 eura.

Također se sumnja da su se V., VI. i X. okr. od 6. do 21. rujna 2023. u Hrvatskoj povezali u zajedničko djelovanje radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina neoznačenog duhana i bez ovlaštenja za tu djelatnost. Tako je X. okr. sa zasad nepoznatim dobavljačem i prijevoznikom duhana te s V. i VI. okr. dogovarao kontinuiranu nabavu i isporuku većih količina sitno rezanog duhana, slijedom čega je nepoznati prijevoznik dovozio X. okr. veće količine tog duhana iz unutrašnjosti Hrvatske u Pulu radi daljnje distribucije. Kao kupci na veliko daljnju distribuciju obavljali su V. i VI. okr. osobno ili putem drugih osoba, nudeći i prodajući duhan drugim preprodavačima i krajnjim kupcima. Na opisani način X., V. i VI. okr. neovlašteno su kupili, prodali i prevezli najmanje 20 kilograma neoznačenog duhana čime je Državni proračun RH oštećen za najmanje 2283 eura, dok se X. okr. nepripadno okoristio za najmanje 540 eura, a V. i VI. okr. za najmanje 800 eura.

Na opisani način okrivljenici su neovlašteno nabavili i prodali ukupno najmanje 1350 kilograma sitno rezanog neoznačenog duhana, čime su stekli protupravnu imovinsku korist od 68.865 eura koju su međusobno podijelili, dok je Državni proračun RH oštećen za najmanje 152.504,40 eura.

Provedenim pretragama pronađeno je 250 šteka cigareta bez duhanskih markica u vozilu I. okr., dok je u domovima kod VII. okr. pronađeno 900 grama sitno rezanog duhana, kod V. i VI. okr. 1500 grama duhana, a kod VIII. okr. 14 kilograma duhana".

image

Roba koju je zaplijenila PU istarska

PU istarska
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:52