NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Umirovljenik pijan sjeo za volan Passata i usmrtio gimnazijalca na biciklu. Dobio je četiri godine zatvora

‘Nemam riječi kojima bih opisao svoju tugu, bol i kajanje jer sam obitelj oštećenika doveo u takvu situaciju‘, kazao je Milan B.

Mjesto nesreće u kojoj je poginuo gimnazijalac

 Ranko Šuvar/Cropix

Velikogorički umirovljenik Milan B. (68) kad je lanjskog 8. kolovoza sjedao pijan u svoj VW Passat kojim je inače taksirao, nije razmišljao da će ga ta vožnja u suton odvesti s druge strane zakona. Sa 1,59 promila alkohola u krvi autom je naprasno ugasio život 18-godišnjeg Jure R., vrhunskog gimnazijalca i sportaša koji se u kobno vrijeme vozio na biciklu uz rub kolnika po Rakarskoj ulici u Velikoj Gorici. S odmakom od osam mjeseci ovih je dana nesavjesni umirovljenik na Županijskom sudu u Velikoj Gorici nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora te mu je izrečena jednogodišnja sigurnosna mjera zabrane upravljanja B kategorijom.

Također, sud je Milanu B., koji je i sam pretrpio teške ozljede u nesreći, naložio plaćanje 13.633,75 kuna sudskih troškova i 1000 kuna paušala.

Duboko se kaje

- Optužnicu razumijem i u cijelosti priznajem svoje postupanje koje mi se stavlja na teret. Nemam riječi kojima bih opisao svoju tugu i bol kao i žaljenje i kajanje jer sam obitelj oštećenika doveo u takvu situaciju. Inače, ja sam u jako dobrim odnosima s njima, mladićevog oca poznajem dugi niz godina te mi je pomagao kad mi je god bilo što potrebno. Odmah nakon tog događaja iz bolnice sam mu poslao poruku s iskazima žaljenja i napisao mu što osjećam. Ovaj teški križ na leđima nosit ću do kraja života. Članovi moje obitelji su bili na sahrani, supruga im je poslala pismo žaljenja i ode na grob ostaviti cvijeće i zapaliti svijeće. Ja s njima nisam u kontaktu jer mi je preteško što su ostali bez djeteta. Lošeg sam zdravstvenog stanja, a i psihijatru odlazim. Žao mi je zbog svega i zaslužio sam kaznu koju mi sud odredi. Izgubio sam smisao života i volio bih da umrem jer sam prekinuo jedan mladi život – rekao je u svoju obranu optuženi Milan B. čije riječi žaljenja i kajanja za tužiteljstvo nisu bili nikako uvjerljivi.

- Kajanje i žaljenje nije bilo iskreno. Optuženik nije u prijateljskim odnosima s obitelji oštećenika koji su u tolikoj boli da ne mogu dolaziti na rasprave. Također, optuženik je nakon događaja pokušao pobjeći s mjesta nezgode jer se autom vratio na kolnik odakle je pokušao također pobjeći ali nije uspio zbog tehničke neispravnosti vozila. A vezano za psihijatrijski nalaz sačinjen nakon nesreće optuženik je naveo da je toga dana pao s jabuke te da je zatim sjeo u auto i skrivio nesreću. Pritom nije kazao da je bio pod utjecajem alkohola. A kad je već bio pod utjecajem, trebao je nazvati nekog od kolega taksista da ga odvezu. U tome se vidi njegova izrazita bahatost i bešćutnost na koji su ukazali očevici prometne nesreće – rekla je u završnom govoru tužiteljica.

Detalji tragedije

Prema optužnici, Milan B. je pristajući ugroziti druge sudionike u prometu 8. kolovoza oko 19.10 sati sa 1,59 promila alkohola u krvi upravljao VW Passatom Rakarskom ulicom. Uslijed alkoholiziranosti i bitno smanjenih vozačkih sposobnosti, prolaskom blagog lijevog zavoja nije se više kretao sredinom trake već je desnim dijelom auta sišao na travnati dio do nogostupa. Tad je naglo skrenuo u lijevo na kolnik vozeći najmanje 60 km/h te se frontalno sudario s biciklom kojeg je vozio Jure R. Nesretni mladić je završio na poklopcu motora i potom odbačen 21 metar od mjesta sudara, a Passat se nastavio nekontrolirano kretati sletjevši na meki teren nakon čega se vratio na kolnik i zaustavio na nogostupu. Srednjoškolac, miljenik velikogoričkog kraja, je podlegao stravičnim ozljedama na mjestu tragedije.

Obitelj preminulog, pak, u ovom sudskom postupku nije postavila imovinsko-pravni zahtjev jer kako je kazao na ročištu njihov odvjetnik, "dobio je izričitu uputu da imovinsko-pravni zahtjev ne postavlja jer ne postoji novčani iznos koji bi nadoknadio štetu oštećenoj obitelji zbog gubitka djeteta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:26