MOBILE 6

U velikoj akciji, u kojoj je sudjelovala i Hrvatska, pronađeno 505 ukradenih auta: Koristili su metodu ‘kloniranih vozila‘

U operaciji je sudjelovalo oko 400 policijskih službenika iz 25 zemalja

Akcija Europola

 Europol/

U međunarodnoj akciji Europola pod nazivom "Mobile 6" koja se odvijala u listopadu, a o kojoj je danas izvijestio Europol, sudjelovala je i hrvatska policija. Akcija je izvedena na vanjskim kopnenim granicama Europske unije, kao i na graničnim prijelazima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Moldaviji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji te je rezultirala pronalaskom 505 ukradenih automobila, oko 200 ukradenih dijelova vozila, 16 čamaca, 32 izvanbrodska motora i 248 krivotvorenih isprava, a identificirano je 209 krijumčara migranata.

U operaciji je sudjelovalo oko 400 policijskih službenika iz 25 zemalja koji su proveli detaljne provjere na nekoliko lokacija. Europol i Interpol podržali su operaciju koju je vodio Frontex, pružajući stručnost i pristup svojim bazama podataka.

image

Akcija Europola

Europol/

Organi za provođenje zakona identificirali su razne kriminalne taktike tijekom operacije, uključujući nekoliko slučajeva koji uključuju takozvane "klonirane automobile". Kriminalci koriste osobne isprave koje pripadaju drugom vozilu, obično uništenom automobilu, iste marke, modela i boje. Isprave se predoče nadležnim tijelima u slučaju postupka granične kontrole vezanog uz potragu za ukradenim automobilom. Takvi incidenti predstavljaju sve veći problem za granične službenike, kako sofisticiranost krivotvorenih identifikacijskih brojeva vozila raste.

Europol je podržao operaciju "Mobile 6" pružanjem ekspertize tijekom pripremnog sastanka kao i doprinosom provjerama baze podataka tijekom faze akcije. Jedan je primjer uključivao grčke vlasti koje su zatražile od službenika Europola, koji je bio gost raspoređen na granici između Grčke i Turske, da provjeri podatke o uhićenoj osobi. Osumnjičenik je priveden dok je pokušavao prijeći granicu u automobilu koji je nekoliko dana prije toga ukraden u Austriji. Uz informacije koje je dao gostujući službenik Europola, vozilo je povezano sa zahtjevom austrijskih vlasti.

image

Akcija Europola

Europol/

Operacija se odvijala pod okriljem EMPACT-a, Europske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji, koja se bavi najvažnijim prijetnjama organiziranog i ozbiljnog međunarodnog kriminala koji pogađa EU. EMPACT jača razmjenu obavještajnih podataka te stratešku i operativnu suradnju između nacionalnih vlasti, institucija i tijela EU-a te međunarodnih partnera. Operacija "Mobile 6" spada pod EMPACT-ov prioritet organiziranog imovinskog kriminala.

U akciji su sudjelovale članice EU; Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Njemačka, Italija, Latvija, Litva, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska te Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, a sve pod okriljem Europola, Frontexa i Interpola.

image

Velika akcija Europola

Europol/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:38