TRAGEDIJA KOD VENECIJE

U autobusu smrti poginulo i petero Ukrajinaca s Plitvica: ‘Nadali smo se da je curica živa...‘

Radi se o troje odraslih i dvoje djece, dvije obitelji iz Hersona. Na Plitvičkim Jezerima proglašen je Dan žalosti
 Italian Firefighters/Vigili De/Anadolu Agency Via Afp

Među stradalnicima u stravičnoj prometnoj nesreći koja se u utorak dogodila kod Venecije je i petero ukrajinskih državljana, troje odraslih i dvoje djece. Svi oni su od rata izbjegli u Republiku Hrvatsku te su bili na smještaju na Plitvičkim Jezerima. U toj općini su za danas proglasili dan žalosti.

Radi se o troje odraslih i dvoje djece: Vasil Lomakin, Serhiy Bezkorovainy i Tetyana Berzkorovaina, te djeca Anastasia Morozova i Daria Lomakina. Oni su život izgubili u tragičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila 3. listopada u Veneciji, kada je autobus sletio s nadvožnjaka, pri čemu je poginula 21 osoba.

Dan žalosti

Općina Plitvička jezera je objavila da zbog ove tragične vijesti proglašava 6. listopada Dan žalosti na području Općine.

- Dan žalosti obilježit će se isticanjem crne zastave i spuštanjem zastave na pola koplja na zgradi Općine Plitvička Jezera i drugim javnim zgradama na području općine Plitvička Jezera.

Tijekom dana žalosti neće se održavati programi i događaji sa zabavnim obilježjima.

Pozivaju se pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost da sadržaje u okviru svojeg poslovanja obavljaju primjereno Danu žalosti.

Suosjećamo s obitelji i prijateljima smrtno stradalih osoba te ovim putem izražavamo iskrenu sućut, stoji u Facebook objavi Općine Plitvička jezera.

‘Radi se o dvije obitelji iz Hersona...‘

Od Vlade Brkljačića iz gospićkog Crvenog križa doznajemo da su svi stradali bili smješteni u Hotelu Macola u Korenici. Na višednevni izlet je krenulo ukupno osmero ukrajinskih državljana iz "Macole", navodno se radilo o dvije obitelji, petero ih je stradalo smrtno, a troje ih je preživjelo, te se o njima skrbi u talijanskim zdravstvenim ustanovama. Dvije stradale curice su polaznice petog, odnosno sedmog razreda OŠ dr. Franjo Tuđman u Korenici.

Ukrajinka Ksenija Proskurina, također izbjeglica koja živi u Hotelu Macola nam kaže kako je poznavala stradalnike, ali da s njima nije bila previše bliska te ne zna detalje njihova puta.

- Radi se o dvije obitelji iz Hersona, iz jedne obitelji je poginula kćerka te baka i djed, a majka je preživjela, a iz druge obitelji su poginuli kćerka i djed, a roditelji su joj preživjeli - rekla nam je Ksenija.

Samo jedan član jedne od stradalih obitelji nije išao na izlet, njemu je poginulo dijete, kao i roditelji. Užasnu vijest je dočekao u Korenici gdje radi, a poslovne obveze su ga od puta i spriječile. Odmah nakon tragedije zaputio se u Italiju.

U šoku je cijela općina Plitvička jezera, a pogotovo ukrajinska zajednica u Hotelu Macola.

Obitelji iz Korenice krenule automobilima do Italije

Ante Kovač, načelnik općine Plitvička Jezera nam je potvrdio da je otac jedne stradale djevojčice bio zaposlenik Komunalca.

- Koliko znam, te dvije obitelji su iz Korenice krenule automobilima do Italije, a onda su autobusom namjeravali na izlet. Oni nisu stigli u Korenicu u prvom valu, već su tu svega nekoliko mjeseci. Član jedne obitelji radi kod nas, javili su mu što se dogodilo. U toj prvoj informaciji se nije znalo za dijete, jer nije bilo na popisu poginulih, pa je postojala nada da je u nekoj od bolnica. Međutim, sinoć sam dobio neslužbenu informaciju da je i ona stradala, a danas je to potvrđeno - kaže nam načelnik općine Ante Kovač, koji kaže da su svi šokirani ovim vijestima.

U ovoj ličkoj općini ukrajinska zajednica broji 250 članova, odnosno 15 posto žitelja općine su Ukrajinci, od čega ih je 170 smješteno u "Macoli".

- Sjećam se tih curica, igrale su se ispred općine odbojke. Upoznao sam mu i suprugu, družili smo se povodom njihova Dana državnosti. Pobjegli su od rata, a stradali u prometu. Užas, govori Kovač.

Općina je uputila izraz sućuti Ukrajinskom veleposlanstvu u Republici Hrvatskoj.

Poginula i Hrvatica

Podsjetimo, među putnicima u kobnom autobusu bilo je i dvoje Hrvata. Teško je ozlijeđen i na intenzivnoj njezi Marko Baković (24) iz Splita, a poginula je njegova supruga Antonela. Par je bio na bračnom putovanju, a vjenčali su se prošlog mjeseca.

Ozlijeđeno je još 15 osoba, dvoje djece, dvoje tinejdžera, od kojih je petero u vrlo teškom stanju. Vatrogascima su bili potrebni sati da izvuku tijela, navode talijanski mediji.

Autobus je prevozio četrdesetak talijanskih i stranih turista koji su posjetili Veneciju i vraćali se u svoj kamp nešto prije 20 sati.

Iz još neutvrđenog razloga, vozilo, koje se kretalo po mostu, udarilo je u sigurnosnu ogradu i odletjelo u prazno, srušivši se u blizini željezničke pruge između Mestrea i Marghere, dva grada koja čine dio grada Venecije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:01