BURAZER I EKIPA

Troje osumnjičenih u najvećoj kriptoaferi teškoj 18,5 milijuna € izašli na slobodu!

Optužnice još nema, a naročito je zanimljiva i jedna druga stvar...

Luka Burazer i Eugen Travalja

 Cropix

Hanfa upozorava ulagače u kriptovalute da pripaze na obmanjujuće informacije pri nuđenju kriptoimovine i povezanih proizvoda, posebice onih koji se agresivno oglašavaju javnosti uporabom marketinških materijala i drugih informacija koje mogu biti nejasne, nepotpune i netočne.

Ipak, njihovo upozorenje ne može pomoći onima koji su ranije uložili u tvrtku BitLucky. Prema neslužbenim informacijama Novog lista, iz istražnog zatvora pušteno je troje osumnjičenih iz kriptoafere BitLucky koji su u zatvoru bili od 15. studenoga prošle godine.

Nisu dobili odgovor na upit prema Općinskom dravnom odvjetništvu u Rijeci o statusu tog predmeta i njegovih aktera.

Procjenjuje se da šteta u tom predmetu iznosi najmanje 18,5 milijuna eura u trenutku sklapanja ugovora, prevarenih osoba ima možda i 800, a najveći ulozi kretali su se od 200.000 do 300.000 eura, podaci su kojima raspolaže policija.

image

Luka Burazer

Damir Skomrlj/Cropix
image

Luka Burazer

Damir Skomrlj/Cropix

Podsjetimo, pritvor je u studenome određen osnivačima tvrtke Luki Burazeru i Eugenu Travalji te Burazerovoj zaručnici i tajnici u tvrtki Vedrani Golušin. Uhićeni su nakon višemjesečnog krim istraživanja.

Sumnjiči ih se da su tvrtku osnovali s namjerom da klijente dovedu u zabludu, a kako bi održavali tu zabludu, povremeno su im isplaćivali dio novca.

Zanimljivo da je su web-stranice te tvrtke i dalje aktivne, ali i da na tim stranicama stoji upozorenje za korisnike.

“Sklapanjem Ugovora, vlasnik kriptoimovine potvrđuje da je svjestan rizika povezanih s kupnjom i prodajom robe na tržištu te da iste preuzima na vlastitu odgovornost. Društvo ne može utjecati niti kontrolirati situaciju na tržištu, niti jamčiti ostvarenje dobiti Vlasniku.”

Sve češće prevare putem interneta, a naročito kad su u pitanju kriptovalute, jedan su od razloga što Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorava građane na moguće obmanjujuće objave ponuditelja kriptovaluta.

Hrvatska trenutačno nema nacionalni okvir za izdavanje kriptoimovine, kao ni okvir za pružanje usluga u vezi s njezinim izdavanjem.

image

Eugen Travalja

Damir Skomrlj/Cropix

Podsjetimo, Jutarnji list prvi je otkrio najveću domaću kriptoprevaru još koncem svibnja prošle godine. Pisali smo tada da je riječka tvrtka BitLucky direktora Luke Burazera oštetila tisuću domaćih investitora za najmanje 70 milijuna eura u kriptovalutama. On se tada sakrio u Liku na nepoznatu lokaciju, a prije toga je sve račune tvrtke ‘očistio‘.

Burazer je svim klijentima BitLuckyja, koji su kod njega uložili novac uz obećanje visoke zarade na trgovini kriptovalutama, u svibnju poslao iskren mail. "Poštovani klijenti, nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju. U sljedećim danima ćemo imati više informacija", stajalo je u poslanoj poruci prema klijentima. Isključio je telefon, nije odgovarao na mailove te je obrisao sve profile na društvenim mrežama.

Burazer za Jutarnji: ‘Optužuju me da sam stotine Hrvata prevario za više desetaka milijuna eura. Sada ću vam reći pravu istinu!‘

Najveća domaća kripto prevara? Riječanin klijentima navodno uzeo 70 milijuna € pa se sakrio u Liku

‘Zvučalo je ekskluzivno, dizali smo kredite, povjerovali im... Na kraju smo izgubili milijune!‘

U srpnju je novinar Jutarnjeg lista uspio stupiti s njim u kontakt, no Burazer nije želio otkriti lokaciju. Istaknuoje je tada da nije u bijegu te da je dostupan i spreman na suradnju s pravosudnim tijelima. Rekao je tada da je krah tvrtke uslijedio nakon nepovoljnog stanja na tržištu. Istaknuo je da su svi ulagači znali da on ‘ne jamči profit‘.

image

Eugen Travalja

Damir Skomrlj/Cropix
image

Luka Burazer

/Društvene Mreže
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:41