MARINA MATIĆ

TRAGEDIJA RAZREDNICE 6.a IZ PULSKE ŠKOLE Mlada profesorica biologije poginula na aeromitingu, nije joj se otvorio ni glavni ni pomoćni padobran

Puljanka Marina Matić bila je iskusna padobranka i sudjelovala je na brojnim natjecanjima

Puljanka Marina Matić poginula je u nedjelju u 12.14 sati u nesreći na sportskom aerodromu Bovec u Sloveniji pri skoku s padobranom. Riječ je o 34-godišnjoj profesorici biologije i prirode u talijanskoj Osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi u Puli, koja je sudjelovala na jednom aeromitingu s još stotinjak padobranaca.

​Prema izvješću slovenske policije, nije joj se otvorio ni pomoćni ni glavni padobran. Nakon što se na visini od 1000 metara nije otvorio glavni padobran modela Winx 150, ona ga je odbacila, a na 800 metara visine aktivirao se mehanizam za otvaranje rezervnog padobrana. Kako je navela policija, platneno uže koje povezuje padobran i slobodnu vrećicu u kojoj je u ruksaku spremljen pomoćni padobran omotalo joj se oko tijela, pa se rezervni padobran nije mogao izvući iz ruksaka.

Šokirani padobranci

Pulska padobranka skočila je iz aviona na visini od 4000 metara s još šestero padobranaca, a do 1000 metara visine spuštali su se slobodno. Kako navodi policija, padobranci su se držali za ruke negdje do 1500 metara visine, a na 100 metara su počeli otvarati padobrane, što je uspjelo svima osim nesretnoj Marini. Nakon nesreće tijelo nesretne padobranke odvezeno je na obdukciju u Ljubljanu, a kako tvrdi policija, elementi kaznenog dijela nisu utvrđeni. U aeroklubu Cumulus iz Medulina svi su je dobro poznavali jer je svojedobno bila članica aerokluba Cumulus iz Opatije. Svi su u šoku i ne mogu vjerovati da se to dogodilo. Još im nije jasno što se zapravo dogodilo da je sve završilo tako tragično.

- Sve što znamo jest da se dogodilo prekasno - dakle, prekasno se otvarao padobran, a što je razlog toga, tek treba utvrditi. Ona je zaista imala puno iskustva u padobranstvu i novi padobran. Zato mi koji se time bavimo teško možemo razumjeti što se tu točno dogodilo. Sve će pokazati rezultati kriminalističkog istraživanja, rekli su nam u klubu. Dodaju da ona nije bila članica kluba, ali da je normalno da se svi poznaju jer su se često susretali na sličnim manifestacijama. Igrom slučaja na ovom aeromitingu nije bilo nikoga od njezinih kolega. - Marina je stvarno bila često po aeromitinzima i time se bavila dulje od pet godina.

Bez komentara

Svi smo se mi po klubovima poznavali. Nažalost, dogodilo se to da ovaj put nitko od nas iz Hrvatske nije bio na tom poluzatvorenom mitingu - rekli su nam u klubu. I njezini prijatelji ostali su iznenađeni ovom viješću.

- Čula sam što se dogodilo i to je stvarno strašno.

Ne mogu vjerovati. Nikada u životu ne znaš što se može dogoditi. Marina je bila velika zaljubljenica u taj sport - rekli su nam nam njezini prijatelji. Ravnateljica talijanske Osnovne škole Giusepinna Martinuzzi Susanna Cerlon samo nam je rekla da u školi nemaju nikakav komentar. Matić je bila i razrednica 6.a razreda te škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:51