BEZ ISPRIČNICE

Timaritelj lavova uzalud je čekao ministra Beroša...

Danijel L. priznao je da je autor komentara i da ga je napisao u vrijeme "kad je imao katastrofalan mjesec"

Danijel L. 

 Damjan Tadic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš nije opravdao izostanak sa sudskog ročišta na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu gdje se trebao susresti oči u oči, po prvi puta, sa Danijelom L. (39), timariteljem lavova u ZOO Zagreb, optuženom da je ministru uputio prijetnje smrću.

Raspravna sutkinja konstatirala je da je dostava poziva za ministra bila uredna, a osim njega na ročištu se nije pojavio ni optuženikov branitelj Davorin Karačić koji je, međutim, pred samo ročište ispričao svoj nedolazak bolešću te se obvezao dostaviti medicinsku dokumentaciju.

Povod suđenju su, prema tvrdnjama zagrebačkog tužiteljstva, prijetnje koje je Danijel L. uputio Berošu sa svog Facebook profila: "Pritisak na necijepljene? Ajde jos jednom izvrsi taj ‘pritisak‘ kunem ti se djecom da slijedeci prosvjed pred tvojom kucom nece biti ni prosvjed a bome ni miran je*em ti mrtvu mater onu ..."

Navedeni komentar optuženi je ostavio, inače, ispod članka na društvenim mrežama "Beroš branio Lauca. Capak: Uskoro ćemo razgovarati o proširenju covid-potvrda".

Tužiteljstvo za njega traži kaznu od godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje, a na početku suđenja na prošlom ročištu optuženi je odbacio krivnju.

Inače, nakon što je policiji upao u oko navedeni komentar, Danijel L. je ispitan u prostorijama Državnog odvjetništva gdje je priznao da je autor komentara i da ga je napisao u vrijeme "kad je imao katastrofalan mjesec, kad su mu djeca bila bolesna, sve mu se ‘nakupilo‘, konstantno je čitao o covid potvrdama te se osjećao frustrirano i morao je to nekako izbaciti iz sebe". Također je tad priznao da ga je sram zbog napisane vulgarnosti uz napomenu da nije nasilan osoba, niti da su mu poznati ministrovi osobni podaci.

Pred tužiteljima je, pak, Beroš tad otkrio da je za sporni komentar-prijetnju doznao od policije. Naglasio je kako sve što radi, radi u interesu hrvatskih građana i naroda u kontekstu globalne epidemije.

- Znam da su neki potencijalno mogli osjetiti ugrozu svojih sloboda, međutim, i u tom smislu ja kao liječnik i ministar, a i Stožer, nikada nismo uvodili prisilu prema nekome i ostavljali smo određeni izbor. Što se tiče učestalih prijetnji, stvaraju mi izrazitu neugodu, strah, osjećaj ugroze, pogotovo kada se spominje moja obitelj i djeca, i kada se navode privatni elementi poput moje adrese stanovanja i slično. To je krajnje neprimjereno i ometa me u svakodnevnom funkcioniranju i dužnostima koje obavljam. Okrivljenika ne poznajem, nikada s njim nisam bio u kontaktu i nemam policijsku zaštitu. A s obzirom na vrlo negativno iskustvo u korištenju društvenih mreža, isto ne koristim jer se - zaključio je Beroš, svakodnevno pronalaze sadržaji negativnog konteksta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 20:49