AKCIJA ‘MIR I DOBRO‘

Stravična blagdanska slavlja: Četiri osobe teško ozlijeđene zbog pirotehnike, među njima i dvoje djece

Ujedno su zabilježena i četiri propucavanja domova, sedam automobila i dva slučaja propucavanja drugih objekata

Akcija Mir i Dobro

 MUP

Dugogodišnja policijska operativna akcija ‘Mir i dobro‘ odrađena tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana polučila je dobre rezultate. No, nažalost, zabilježeno je i šest stravičnih ozljeđivanja korištenjem i nezakonitom uporabom pirotehničkih sredstava od čega su četiri osobe teško ozlijeđene među kojima dvoje djece.

Akcija se provodila od 12. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. godine, a policija je tom prilikom oduzela građanima 54 komada oružja, 1703 komada streljiva, 4,5 kg eksploziva, 52 komada eksplozivnih sredstava (bombe i dr.) i 2479 komada pirotehničke galanterije.

Ujedno su zabilježena i četiri propucavanja domova, sedam automobila i dva slučaja propucavanja drugih objekata.

- Evidentirano je 18 prekršaja i 12 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva. Tijekom prošlogodišnje akcije s 2021. na 2022., prilikom uporabe pirotehničkih sredstava devet je osoba ozlijeđeno (troje teško i šest lakše), od kojih je sedam bilo maloljetno. Evidentiran je 51 prekršaj i 14 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva. S obzirom navedene brojke, vidljivo je smanjenje broja ozljeda uslijed rukovanja pirotehničkim sredstvima, kao i smanjenje evidentiranih prekršaja i kaznenih djela vezanih uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva - kažu iz MUP-a opetovano apelirajući da pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstva!

Također, i dalje podsjećaju da je u tijeku akcija "Manje oružja, manje tragedija" u sklopu koje, osim što se može predati ilegalno oružje bez sankcija, mogu se predati i zabranjena pirotehnička sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:11