ODLUKA SUDA

Smiješak na licu sve govori: Odbijen zahtjev za određivanje istražnog zatvora Vladi Bagariću!

Odluka istražne sutkinje će uslijediti i nakon što je u vrlo kratkom roku morala proučiti tisuću stranica spisa o zapošljavanju u HKZP-u

Vlado Bagarić dolazi sa odvjetnikom na Županijski sud

 Davor Pongracic/Cropix

NOVO Odbijen je zahtjev za određivanje istražnog zatvora Vladi Bagariću, odlučeno je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici. Bagarić i njegov odvjetnik Ivo Farčić zadovoljni su napustili sud.

- Obrazloženje je usmeno, tek ćemo ga dobit poštom. U svakom slučaju rješenje je vrlo zadovoljavajuće - kazao je okupljenim novinarima Farčić.

Vidno dobro raspoloženi Bagarić složio se s odvjetnikom kako je bolje da ništa ne govori, pa zatim izjavio ‘ Zadovoljan sam. Ja sam uvijek govorio da radimo po zakonu‘.

Novinarima se obratila i općinska državna odvjetnica u Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, Sanja Dlačić Jakovina.

- Sud je odbio naš prijedlog za određivanje istražnog zatvora po obje osnove s usmenim obrazloženjem koje je za nas neprihvatljivo. Odmah ćemo sutra, po zaprimanju rješenja, uložiti žalbu - kazala je.


U pratnji odvjetnika Ive Farčića, na Županijski sud u Velikoj Gorici nešto prije 12.30 sati danas stigao je umirovljeni general bojnik Vlado Bagarić, čiji se rad u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, zahvaljujući anonimnim prijavama, nalazi pod lupom velikogoričkih tužitelja već neko vrijeme. Sudsko ročište kod velikogoričke istražne sutkinje zakazano je za 13 sati, a na njemu će Bagarić s odvjetnikom podastrijeti sve razloge zašto smatraju da nema osnove za njegovim pritvaranjem koje je prije deset dana predložilo tužiteljstvo.

Odluka istražne sutkinje će uslijediti i nakon što je u vrlo kratkom roku morala proučiti tisuću stranica spisa o zapošljavanju u HKZP-u, koji joj je dostavilo velikogoričko tužiteljstvo zajedno s prijedlogom da se Bagariću, kojeg sumnjiče za zloupotrebu položaja radi dvaju nezakonitih zapošljavanja, odredi jednomjesečni istražni zatvor. Okidač da se Bagarića želi iza remetinečkih rešetaka bio je, sudeći prema svemu, nakon što je u tužiteljstvu ispitan Nino Karamatić, čelna osoba tročlanog Povjerenstva za odabir kandidata, a koje je Bagariću na stol dostavilo imena tri probrana, dakle najbolja kandidata uz napomenu da koga god odabere, neće pogriješiti.

Pod lupom su, kako se već pisalo, dva zapošljavanja - prvo je bilo između 19. srpnja 2017. i 1. rujna 2018., kada je na mjesto višeg stručnog savjetnika za analize i simulacije zaposlena Andreja Reščić. A drugo je, prema sumnjama tužiteljstva, bilo od 11. rujna 2019. do 23. siječnja 2020., kada je na radno mjesto specijalista za obračun naknada u Zračnoj plovidbi zaposlen Karlovčanin Franjo Klešić, sin glavnog državnog revizora Ivana Klešića.

image
Davor Pongracic/Cropix

Pa je tako 10. rujna 2019. donesena odluka o pokretanju postupka objave oglasa za izbor kandidata za šest radnih mjesta (rukovoditelj Službe upravljanja ljudskim resursima, voditelj Odjela razvoja ljudskih resursa, savjetnik za vojno-sigurnosne poslove, specijalist za obračun naknada u zračnoj plovidbi, specijalist nabave i prodaje te specijalist za sigurnost). A 1. listopada 2019. donesena je odluka o osnivanju tročlanog Povjerenstva za odabir kandidata, koji su činili Nino Karamatić, Krešimir Raos i Teo Bratinčević. Njih trojica su dobila zadatak izvršiti selekciju zaprimljenih prijava, obaviti testiranje kandidata koji ispunjavaju uvjete propisane oglasom te obaviti intervju s kvalificiranim kandidatima i predložiti kandidata za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme. Oko dva mjeseca je trebalo tvrtki Hill International da napravi ekspertize sa svim prijavljenim kandidatima i proslijedi ih Povjerenstvu koje je, pak, 19. prosinca 2019. sačinilo izvještaj u kojem se navode potrebni uvjeti za radno mjesto specijalista za obračun naknada u zračnoj plovidbi (stručna sprema VSS, 300 ECTS, područje društvenih znanosti - ekonomija, znanje engleskog jezika, dvije godine radnog iskustva te propisane kompetencije), a koje zapošljavanje je potom "zapelo" za oko velikogoričkom tužiteljstvu.

"Na raspisani eksterni oglas za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme za radno mjesto specijalista za obračun naknada u zračnoj plovidbi javilo se 14 kandidata. Najboljih pet kandidata je pozvano na stručna i daljnja psihološka testiranja - D. T., F. K., V. S., M. J. i T. M. Psihološka testiranja u HKZP-u radili su ovlašteni psiholozi, kandidati su testirani putem profesionalnih upitnika, a tri najbolja kandidata pozvana su na završni intervju pred Povjerenstvo - D. T., M. J. i F. K. Nakon provedene cjelokupne selekcijske procedure, Povjerenstvo zaključuje da sva tri kandidata zadovoljavaju sve zahtjeve traženog radnog mjesta te su svi zadovoljili na razgovoru pred Povjerenstvom. Uprava neće pogriješiti ako odabere bilo kojeg od tri predložena kandidata, a Povjerenstvo ih je rangiralo temeljem relevantnih informacija...", navodi se u odluci Povjerenstva koje je stiglo Bagariću na stol.

image
Davor Pongracic/Cropix

Tako se o F. K., dakle Klešiću, u izvještaju Povjerenstva iščitava da je radio u HERA-i na mjestu samostalnog stručnog suradnika za tarifne sustave i tržište električne energije, pa kao analitičar u HAK-u... Iz psihologijskog izvještaja Povjerenstva se iščitalo da je Klešić kao kandidat emocionalno stabilna osoba, zrela, s dobro razvijenim mehanizmom suočavanja sa stresom. Što se tiče stručnog testa riješio je, piše Povjerenstvo, svih 17 pitanja, i to najbolje od ostalih testiranih kandidata, uz naputak da izvrsno poznaje sustav računovodstva, kao i osnovne podatke o sustavu financija HKZP-a. Intervju s njim je također ocijenjen pozitivno jer je "ostavio dojam ambiciozne sobe koja stoji iza svojih odluka, na sva je pitanja odgovorio korektno te je pokazao zavidno poznavanje tehnika i metodologija izračuna tarifa električne energije..."

Nakon toga, u siječnju 2020. donesena je odluka, a Klešić je 11. veljače 2020. počeo službeno raditi kao specijalist za obračun naknada. Nakon toga je čak dva puta, prema pisanju 24 sata, promaknut, dosegavši bruto plaću od 47.000 kuna, iako nije imao godine iskustva koje su propisane pravilnikom o sistematizaciji.

No, postavlja se pitanje zašto je Povjerenstvo ignoriralo ekspertize koje je za svakog kandidata ponaosob izradila stručna agencija Hill International. Jer Hill International, pak, u svojoj ekspertizi nakon intervjua s Klešićem ne preporučuje ga za radno mjesto specijalista za obračun naknada. Prema njihovu mišljenju, unatoč odgovarajućem iskustvu, Klešić ne ostavlja dojam proaktivne osobe koja je spremna usavršavati se. A u prilog mu ne idu, zaključuje Hill International, niti ispodprosječni rezultati na testu kognitivnih sposobnosti koji ukazuju na potencijalno nedovoljno razvijene analitičke sposobnosti...

Inače, Bagarić kao direktor imao je, na osnovu triju odabranih kandidata od strane Povjerenstva, diskrecijsko pravo odabrati koga hoće.

Bagarićev odvjetnik Farčić još je jučer za Jutarnji list naglasio da nema nikakva razloga za određivanjem istražnog zatvora. Istaknuo je i da je inzistiranje njegova branjenika da se školovanje kontrolora leta organizira u Hrvatskoj, a ne Švedskoj bilo diranje u pčelinje gnijezdo različitih financijskih i poslovnih interesa. Dodao je i da je taj potez koji je smanjio troškove školovanje po jednom kontroloru za više desetaka tisuća eura bio okidač da se na Bagarića nasrne svim sredstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:24