KAOS NA CESTI

Prevrnuo se kamion sa svinjama: ‘Razbježale su se po selu, lovili su ih mještani. Neke su i uginule. Prizor nije bio nimalo ugodan‘

Kad se zna da su životinje došle iz županije kojom još uvijek hara afrička svinjska kuga, bojazan je teško odagnati

Prevrnuti kamion koji je prevozio svinje u klaonicu u Čakovcu

 Osječko-baranjska županija

Po ulicama Podravske Moslavine u petak je cijelo prijepodne trajala potraga i lov za svinjama koje su se razbježale po selu, nakon što se prevrnuo kamion koji ih je prevozio u klaonicu u Čakovcu. Riječ je o svinjama s jednog gospodarstva iz Pačetina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, njih oko 150.

Svinje su, prema našim informacijama, pregledane od strane veterinarskog inspektora, koji je utvrdio da su zdrave, te odobrio njihov transport iz Vukovarsko-srijemske županije, u kojoj bukti epidemija afričke svinjske kuge. No kamion se u Podravskoj Moslavini prevrnuo, a dio svinja razbježao se po selu.

- Bilo je to u 7 sati. Kamion je vjerojatno uhvatio bankinu i prevrnuo se u zavoju, a dio svinja izašao je iz prikolice. Ipak, većina ih je ostala blizu kamiona, a preostale su hvatali i lovili naši mještani, tako da smo do malo iza podneva uspjeli sve pohvatati i evo sad ih se utovaruje u drugi kamion koji je došao po njih. Nekoliko ih je, nažalost, uginulo uslijed nesreće, odnosno od posljedica nagnječenja, pa je došao i kamion Agroproteinke, koji će preuzeti njihova tijela - rekao je Dominik Cerić, načelnik Općine Podravska Moslavina, koji je odmah po saznanju o nesreći alarmirao veterinarsku inspekciju, Civilnu zaštitu i policiju.

image

Prevrnuti kamion koji je prevozio svinje u klaonicu u Čakovcu

Osječko-baranjska županija

- Odmah po dojavi načelnika sve su službe izašle na teren kako bi se problem što prije riješio - rekao je Mato Lukić, dožupan osječko-baranjski i načelnik županijskog stožera Civilne zaštite, koji već dulje vrijeme koordinira akcije na prevenciji zaraze afričkom svinjskom kugom u Osječko-baranjskoj županiji.

Slika iz Podravske Moslavine nije bila nimalo ugodna. Uginule svinje ležale su uz cestu, bilo je i krvi, a kad se zna da su došle iz županije kojom ASK još uvijek hara, bojazan je teško odagnati.

- Kamion je bio uredno zapečaćen, ima sve papire za prijevoz u drugu županiju. Ovo jest nesretan slučaj, važno je i da je vozač dobro, da ne treba liječničku pomoć, a što se tiče prevencije, mi smo kao županija poduzeli sve preventivne mjere. Što se tiče ovih svinja, veterinarska služba je dopustila da se kamion kreće kroz druge županije, a na toj farmi nije zabilježena bolest - rekao je Lukić, koji je odgovorio i na pitanje mogu li biti sigurni da nijedna od tih svinja nije bolesna ili prijenosnik bolesti.

- Ne možemo to sigurno reći. Svinje su, koliko smo dobili informaciju, vizualno pregledane, a za sve ostalo treba pitati veterinarsku službu - izjavio je Lukić.

image

Prevrnuti kamion koji je prevozio svinje u klaonicu u Čakovcu

Osječko-baranjska županija

Ova nesreća, dakle, otvara pitanja koja se tiču pregleda svinja iz Vukovarsko-srijemske županije. Naime, svinje su prije polaska iz Pačetina pregledane vizualno, odnosno klinički, što znači da im nisu uzimani uzorci krvi i nije rađena serološka analiza. Tako se, kako doznajemo, uobičajeno radi kod pregleda svinja na farmama gdje nema zaraze niti simptoma zaraze, a veterinarski inspektori onda daju dokumentaciju da su svinje zdrave i da mogu ići put klaonica.

No može li se sa 100-postotnom sigurnošću tvrditi da među takvim svinjama nema onih koje su eventualno ušle u prvu fazu bolesti ili da su prijenosnici bolesti? Što ako se pokaže da je neka od ovih svinja ipak bolesna, a sad su trčale i skrivale se po selu u kojem također ima svinjogojaca?

Uglavnom, Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije za svaki slučaj naložio je i osigurao dezinfekciju kompletnog prostora na kojem se sve ovo u petak prijepodne događalo, kao i dezinfekciju obuće i odjeće svih ljudi koji su u ovoj akciji sudjelovali, a sve kako bi se preveniralo potencijalno širenje zaraze ASK na Osječko-baranjsku županiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:04