SUPROTSTAVLJENI ISKAZI

PERIŠA ČAKARUN 'Zovko mi se unio u facu, vikao, psovao, lupao šakom o stol, skamenila sam se' ZOVKO 'Psovao jesam, ali lupao i unosio se u lice nisam'

Katarina Periša Čakarun i Hrvoje Zovko
 CROPIX

Puna tri sata trajalo je ročište na Općinskom radnom sudu u Zagrebu na kojem su svoje viđenje verbalnog 'okršaja' u prostorijama HRT-a lanjskog 13. rujna objašnjavali Hrvoje Zovko, suspendirani HRT-ov novinar te predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Katarina Periša Čakarun, urednica Odjela Informativnog medijskog servisa HTV-a. Povod njihovim poprilično oprečnim iskazima u sudnici je Zovkova tužba protiv HRT-a zbog odluke o izvanrednom otkazu koji mu je uručen zbog svađe s urednicom Periša-Čakarun 12 dana kasnije.

I dok Zovko tvrdi da je to bila “najobičnija glasna svađa u kojoj je kroz općenitu psovku izrazio svoje nezadovoljstvo situacijom na televiziji i predbacivanje njemu, između ostaloga, da je neradnik i manipulator”, Periša-Čakarun je dramatično opisala navodne trenutke u svome uredu zbog kojih se “skamenila od šoka i briznula u plač”.

- Urednici na desku su mi rekli da se Zovko ne javlja na mobitel te da nije u režiji Studija 4, a na što mi je Zovko rekao da to nije točno, da kolege lažu. Pitala sam ga može li se u isto vrijeme baviti HRT-om i HND-om jer da se te stvari nisu događale dok nije izabran za predsjednika HND-a. Odgovorio mi je da posao ne trpi. Da bi mi navečer poslao email u kojem traži razrješenje s mjesta izvršnog urednika jer da nema motiv da to radi više. Htio je veći koeficijent, a nije ga dobio.

U normalnom tonu smo se složili oko svega, da bih dva sata kasnije otvorila email i vidjela njegov manipulativan email prepun netočnih podataka i u kojem obrazlaže svoju ostavku. Ponovno sam ga pozvala u ured da raspravimo jer sam bila iznenađena. Sjeo je na trosjed. Spomenuo je loše uvjete rada kao i u emailu te da mu se ne dozvoljava da se bavi HDZ-om i da ga se cenzurira. Potom je povišenim tonom rekao: 'Zašto se HRT ne bavi državom i premijerom koji na obljetnicu Medačkog džepa poziva Mirka Norca' - prisjetila se Periša-Čakarun dodavši kako su tu vijest zabilježili, ali novinari IMS-a nisu znali tko je Norca pozvao. Potom je Zovko, dodaje, skočio sa kauča.

- Ustao se, zamalo pao preko stolića i nasrnuo na moj stol te udario šakama po njemu. Unio mi se u lice na 15 cm vičući: 'Pi*ka ti materina.... Je*o mater tebi i svima iznad tebe što radite od ove televizije'. Bila sam skamenjena. Uvjerena sam bila da će me udariti glavom o glavu. Nikad se nisam tako prestrašila. Neprestano je šetao po sobi. Viku su čule četiri osobe, a dvije su tad ušle u moj ured jer zidovi su aluminijski i sve se čuje i mislile su da me davi. Cijela televizija je govorila kasnije da me Zovko udario, ali to nije točno već su se čuli udarci njegovih šaka.

Tajnici koja 25 godina radi na HRT-u je pozlilo koliko se prepala. Moja pomoćnica joj je nosila vodu i neku tabletu, a dvije osobe su u mojoj sobi zatekle Zovka kako viče, psuje i govori: 'Ajde da vidim što mi možete'. Urednica Ana K. je Zovka pritom uhvatila za ruku i pokušavala ga smiriti. On je bio izvan kontrole, a ja paralizirana od straha - opisala je dalje Periša-Čakarun. Buka je odjekivala, tvrdi potom, cijelim hodnikom sve do redakcije unutarnje politike, a navodno se čula i kat ispod.

Četiri osobe koje su u susjednoj sobi čule galamu htjele su zvati policiju, no ona kaže da nije htjela “kako Zovko ne bi dobio otkaz”. Danas zbog te odluke izražava žaljenje jer se “sve izrodilo u jednu laž i manipulaciju oko razloga otkaza Zovku”.

Odgovarajući na pitanja sutkinje je li uzvratila Zovku psovkama i je li ga uvrijedila riječima da je neradnik koji ne odrađuje cjelokupni fond sati, Periša-Čakarun je ustvrdila da ga vrijeđala nije, već da ga je samo upozorila kako kolege ukazuju na činjenicu da ga nema u režiji dok program ide u živo te da kartice u zgradi evidentiraju ulaske. Na njezin iskaz Zovkova odvjetnica uložila je prigovor smatrajući da je kontradiktoran jer da u pisanim izjavama triju svjedokinja lupanje šake o stol se ne iščitava.

- Riječi laž i manipulacija su se odnosile na Zovkov poslani email i to nema veze s osobom kao takvom. Ja to u govoru razlikujem. Ja znam što sam doživjela u uredu, a za lupanje šake o stol pitajte svjedoke - osvrnula se na prigovor Periša-Čakarun.

Suspendirani Hrvoje Zovko je pak ukazao na zadnjih sedam mjeseci života tijekom kojih mu je “uništena egzistencija koja se reflektirala i na njegovu obitelj”. U novinarstvu je od 1995. godine, a od 11. siječnja 1998. je zaposlenik HRT-a.

- Na moje ponašanje se nikad nitko nije žalio. U ožujku lani sam imenovan za izvršnog urednika HTV 4 i to me imenovala Periša-Čakarun. U početku je suradnja bila korektna. A kad sam izabran za predsjednika HND-a počinju moji problemi jer nakon toga HRT tretira HND kao al-Qaidu. O tome koliko sam radio govore moje evidencije. Na poslu sam provodio i po 18 sati. Čakarun mi je govorila da odaberem između HTV4 i HND, a jedan član HDZ-a mi je dobronamjerno rekao: 'Prva si meta za odstrel. Izborom u HND-u počelo je tvoje odbrojavanje.'

Kad je bila utakmica Dinama i Basela, kolega se javljao uživo za vijesti, a neki navijač je dobacio 'Dinamo, ustaše, ZDS'. Popričao sam kasnije s njim te mu rekao da se u takvim situacijama ogradi od tih negativnih uzvika radi sebe i radi firme. Da bi me idući dan Čakarun prozvala da plašim mlade novinare i da s njima više ne razgovaram. Sutradan me opet pozvala na razgovor rekavši da 'kuća bruji' da sam fokusiran na HND, a ne na HRT.

S početkom jesenske sheme nastao je pravi kaos u režiji. Radilo se na tri trase, sva tri ekrana su se zacrnila, a Čakarun me nazvala 12. rujna i rekla da iskačem iz kolosijeka te da nemam aktualne teme. Tražio sam razrješenje emailom - prisjetio se Zovko napominjući kako se HND-a nikada odreći neće. Čakarun je prihvatila njegovu ostavku s mjesta izvršnog urednika, a opetovani susret u njezinom uredu na njezin poziv od 13. rujna završio je u medijima i otkazom.

- Na razgovor sam se odazvao u dobroj vjeri. Krenula je s granatiranjem, a ja sam sjeo na kauč. Rekla mi je da sam loš čovjek, manipulator, da sam zloupotrijebio neformalni razgovor s njom, da se priča po zgradi kako me nema na poslu i da o tome cijela firma bruji. Dok je sa mnom razgovarala, mahala je rukom. Ustao sam i opsovao dva-tri puta traživši ispis evidencije dolazaka. Rekao sam joj: 'Je*eš me svaki dan u mozak... Pas mater svima što ste od programa napravili'. Uzrujao sam se jer sam napadnut na najgoroj razini. Bile su to moje frustracije na nefunkcioniranje programa HRT-a. Nisam joj se približio, niti unosio u facu.

Niti sam hodao po sobi, a kamoli lupao po stolu. Stajao sam uz vrata. I bio je to sastanak iza zatvorenih vrata. Samo ona i ja. Bez svjedoka. Najednom je urednica Ana K. otvorila vrata ureda i rekla: 'Nemam pojma o čemu govorite, ali molim vas smirite se'. Nakon toga je vrata zatvorila. Na HRT-u se dogodilo puno gorih stvari i nikada nitko nije dobio opomenu, a kamoli izvanredni otkaz kao ja i još k tome za otkaz sam doznao zadnji jer HRT je prije izvijestio javnost - rekao je Zovko. Zapitao se pritom zašto, ako se u tom trenutku 'nije normalno ponašao' kako tvrdi Periša-Čakarun, nisu zvani zaštitari. Podsjetio je tad na slučaj kolege Ivana Jabuke kojeg su 2014., kaže, zaštitari izveli pod pratnjom izvan zgrade, no prošao je bez otkaza.

- I ministar pravosuđa je na N1 izjavio kako svađa ne može biti razlog otkaza. Ako sam se ja njoj unosio u lice, onda bih trebao imati vrat od dva metra jer stajao sam uz vrata. Zbog moje funkcije u HND-u, nije patio program HTV-a. A na jednom kolegiju Periša-Čakarun je rekla da se bez njezinog znanja ne može zvati niti jedan član HDZ-a u emisiju - zaključio je Zovko.

Na idućoj raspravi biti će saslušane svjedokinje koje su čule prepirku u susjednoj sobi, a sve kako bi se raspetljalo je li osim povišenih tonova bilo još nečeg drugog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:26