PREDATOR NA SLOBODI

Pedofil koji je zlostavljao unuku, pa nakon izrečene kazne iskočio kroz prozor suda skriva se u Zagrebu!?

Ivica Mišković je napao sudsku policajku i pobjegao sa suda u Banjoj Luci nakon što je osuđen na zatvor zbog zlostavljanja unuke

Ivica Mišković

 Screenshot/Društvene Mreže

Odbjegli seksualni zlostavljač djece Ivica Mišković (65) iz Kaknja (BiH), koji je 7. studenog pobjegao iz prostorija Osnovnog suda u Banjoj Luci, nakon što mu je izrečena presuda u kojoj je za teško zlostavljanje djece (unuke od 9 godina) i dobio četiri godine zatvora, po posljednjim informacijama, skriva se u Hrvatskoj, najvjerojatnije na području Zagreba!

Informacija je potvrđena medijima u Srbiji, a tu je informaciju prenio i portal ICV, a za koju se navodi se da se vjerovalo da je prebjegao nakon Bosne i Hercegovine, kao i obitelji djevojčice (žrtve) koja je od prvog dana njegova bijega nakon osude policiju upozoravala da bi mogao iskoristiti dvojno državljanstvo i opet nestati preko granice.

- Čim je pobjegao iz suda, istog dana zvala sam granične prijelaze Maljevac i Izačić, osobno, kako bih upozorila službenike da postoji mogućnost da pobjegne u drugu zemlju. Tada su mi rekli ‘da će ga oni uhititi ukoliko dođe na granicu, no da u blizini granice ništa ne mogu‘.

Užasavali smo se ovog scenarija, jer je već jednom to napravio, prije dvije godine, kada je nakon Hrvatske pobjegao u Njemačku i kada smo mogli samo zvati, apelirati, pritiskati sustav da se pokrene i da ga nađu i dovedu pravdi - kaže A., majka djevojčice koju je zlostavljao osuđeni Ivica Mišković.

Sumnjalo se na pomagača

Obitelj već trinaest dana, uz pomoć Organizacije Stop pedofiliji i dijela medija, nastoji javnost upozoriti da je odbjegli Mišković opasan i da postoji mogućnost da se skriva u zemljama u regiji.

Policija nije imala konkretnih tragova nakon njegova bijega. Sumnjalo se na pomagača, osobito zbog činjenice s kojom je lakoćom Mišković, koji ima 65 godina, problema s koljenom i umjetan kuk, uspio izaći kroz prozor prostorije za zadržavanje nakon izricanja presude na ulicu i jednostavno - nestati.

Prije bijega, napao je sudsku policajku koja mu se pokušala suprotstaviti, pa ga, kada ga lociraju i uhite, čeka novi sudski postupak. Uz četiri godine zatvora za teško zlostavljanje unuke (9), čeka ga optužba za bijeg, kao i napad na službenu osobu, a za svako od tih djela mogao bi pojedinačno dobiti najviše po pet godina zatvora.

Ujedno, dva službenika Okružnog centra Sudske policije Banja Luka, D.T. i D.T., koji su bili zaduženi za osuđenog Ivicu Miškovića, su dva dana nakon njegova bijega privremeno suspendirani, do okončanja disciplinskog postupka.

Pravdu, uz ogorčenu javnost, najviše čeka obitelj, kojoj je njegov bijeg i nemogućnost da ga se uhvati ponovno otvorio stare rane i agoniju za koju su mislili da je konačno gotova. Ponudili su i nagradu onima koji imaju ikakvu informaciju o kretanju opasnog predatora, a koji se, prema posljednjim informacijama, skriva u Hrvatskoj.

Iskoristio dvojno državljanstvo

Majka A., dok je ranije bježao po Hrvatskoj i Njemačkoj, uz malobrojnu podršku osoba koje su razumjele težinu situacije (Organizacija Stop pedofiliji, poslodavac u Hrvatskoj), digla je sustav na noge, dok nije raspisana međunarodna potjernica za Miškovićem. Tada je iz Hrvatske prebjegao u Njemačku, gdje i uhićen i izručen BiH.

Sada je, nakon bijega, opet iskoristio dvojno državljanstvo kako bi iz Banja Luke pobjegao u Hrvatsku.

Ostaje za vidjeti kako će ići njegovo izručenje BiH, kad ga i ako otkrije i uhiti hrvatska policija, na temelju međunarodne potjernice.

- Kada je prvi put pobjegao u Hrvatsku, nakon podizanja optužnice, Interpol Zagreb dostavio je obavijest da hrvatski državljanin, prema Ustavu Republike Hrvatske, ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom EU.

Istaknuto je da je ukoliko se želi inicirati ustupanje kaznenog gonjenja ili preuzimanje eventualnog postupka izručenja, neophodno da nadležni pravosudni organ iz BiH stupi u kontakt s Ministarstvom pravosuđa i uprave Republike Hrvatske. Sada, budući da je i optužen i za njim je raspisana međunarodna tjeralica, pretpostavlja se da će biti izručen zemlji u kojoj je počinio kazneno djelo. Samo želimo da ga već jednom uhvate i dovedu pravdi - u očaju kaže majka A.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:48