NASILJE U ZAGREBU

Novi detalji slučaja pretučenog mladića u Dubravi: Jedan od počinitelja tek je napunio 14, njegovi roditelji su u šoku

Zasluge za brzo otkrivanje počinitelja ima i III. policijska postaja Dubrava na čijem je čelu Domagoj Gregorović

Objava majke pretučenog mladića u Dubravi

 Screenshot/FACEBOOK

Prepoznavanje u Heinzelovoj, ispitivanje u policijskoj postaji Dubrava. To je bio jučerašnji itinerer trojice maloljetnika koje je zagrebačka policija u utorak popodne i navečer privela zbog sumnje da su u subotu oko 21.30 sati u Ulici Augusta Musića u zagrebačkoj Dubravi teško ozlijedili.

Vapaj s molbom za potragu za napadačima, te njihove opise na društvenoj mreži podijelila je mladićeva majka s fotografijom lica svog sina na kojem se vide modrice od udaraca.

- Sjeli su na trgu u tramvaj broj 12, sišli na okretištu Dubrava i sjeli u autobus 206 koji je kretao u 21.15. Sišli su za sinom na stanici u Ulici Josipa Hamma (kod vrtića Pčelica), pratili ga i pretukli u Ulici Augusta Musića ispred kuće broj 15. Jedino što imamo za sada je opis napadača. Slučaj je prijavljen policiji, sin je zadobio višestruke ozljede glave i tijela. Danas je to bilo moje dijete, sutra može biti vaše, napisala je majka pretučenog mladića.

Efikasna policija

Policija je bila brza i efikasna. Ne otkrivaju kako su došli do počinitelja, ali sasvim sigurno, kako su koristili sredstava javnog prijevoza, moguće je da su im pomogle kamere videonadzora i u ZET-ovim vozilima, ali i na javnim površinama.

Kako smo neslužbeno doznali, jedan od osumnjičenih tek je prešao prag kaznene odgovornosti koja je 14 godina, a i druga dvojica mladića su nekoliko godina mlađi od žrtve i navodno je to bio prvi susret žrtve i napadača i nisu se otprije poznavali. Riječ je o dječaku koji nikad nije imao sukoba sa zakonom, roditelji su bili šokiran činjenicom da im je dijete završilo na policiji. Svima su postavljeni branitelji po službenoj dužnosti.

image

Policijska postaja Dubrava

Goran Mehkek/Cropix

Zasluge za brzo otkrivanje počinitelja ima i III. policijska postaja Dubrava na čijem je čelu Domagoj Gregorović, nekad prvi kvartovski policajac na tom području. A upravo su kontakt-policajci, "bobbyji", kako su prozvani prije dvadesetak godina kad je policija krenula s tim projektom, ono što nedostaje Dubravi, ali i mnogim drugim kvartovima. Kaže nam to i Ilija Sliško, predsjednik Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava, na čijem je području i napadnut mladić.

Izolirani incident

- Smatram da se radi o izoliranom incidentu te da Dubrava nije problematičan kvart, kao što je to bila prije desetak i više godina. Pokazuju to i policijske statistike. Ali, činjenica je da nedostaje policajaca, što je uostalom i u izvješću naveo i načelnik postaje kojeg pamtim kao prvog kvartovskog policajca. Na području naše gradske četvrti živi 63.000 ljudi. Kad je riječ o kriminalu, u padu su i provale u kuće i vikendice na našem području - kaže Sliško. Na području Dubrave u prošloj godini počinjena su 1353 kaznena djela i ona ne odskače bitno u odnosu na osam postaja užeg gradskog područja.

- Devedesetih, otkad pamtimo te međukvartovske tučnjave i tučnjave u školi, i danas postoji određena poveznica u smislu ekonomske nesigurnosti društva generalno i mogućeg djelomičnog otuđenja djece od roditelja koji trče za egzistencijom.

Bitno je napomenuti da se radi o tzv. tipičnom ponašanju, za neke maloljetnike, to su djela u sudioništvu, situacijski delikti. Naime, brojna istraživanja ukazuju nam na okolnost da je glavni cilj maloljetnicima potreba za pripadanjem (grupi vršnjaka), želja za uzbuđenjem i pustolovinom, dosad u čak 25% slučajeva. Temeljna karakteristika kriminaliteta maloljetnika su upravo kaznena djela u sudioništvu u kojima najčešće niti ne sudjeluju svi iz grupe već su npr. dvojica glavni akteri, a dvojica promatrači.

Već dulji niz godina upravo zato, među ostalim, ne rabi više terminologija maloljetnih delinkvenata već djece u sukobu sa zakonom - kažu nam stručne suradnice izvanpravne struke Odjela za mladež zagrebačkog Općinskog i županijskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:30