NASTAVAK SUĐENJA

NEOČEKIVANI OBRAT NA SUĐENJU ZA PUCNJAVU Ozlijeđeni se tresao kada je prepoznao napadača: 'Taj bolesni pogled nikada neću zaboraviti'

Ilustracija
 Srećko Niketić / CROPIX

Jučer je u nastavku suđenja Rudolfu Wiesleru, optuženom da je prošle godine kod bazena na Kantridi pištoljem teško ranio i opljačkao Dejana Simikića iz Banja Luke, svjedočila policijska službenica. Govorila je o prepoznavanju kao dokaznoj radnji u ovom slučaju.

Naime, ranjeni Simikić je prepoznao upravo Wieslera kao svog napadača, no zatim je tijekom svjedočenja na sudu promijenio svoj iskaz. Novi list piše kako je Simikić na prepoznavanju bio siguran da je upravo Wiesler počinitelj, a u sudnici je iskaz povukao i rekao da je njega prepoznao samo zato jer ga je prije toga vidio u čekaonici u policiji.

'Da sam tada vidio Kennedyja u hodniku, poslije bih na prepoznavanju rekao da me upucao Kennedy. Kazao sam tako jer sam mislio da policija ima i neki drugi dokaz protiv okrivljenog, osim mojeg prepoznavanja', rekao je tada ranjeni Banjalučanin, iako je prije toga tvrdio da 'taj bijesni pogled i oči neće nikad zaboraviti'.

'Prostorija za prepoznavanje i uredi Službe općeg kriminaliteta nalaze se na istom katu u zgradi Policijske uprave primorsko-goranske, ali na različitim stranama zgrade. Dok je oštećenik sjedio, čekajući da obavi radnju prepoznavanja, nije ga mogao vidjeti osumnjičenik koji će biti među onima koji će biti prepoznavani. Vodimo računa oko termina, pazimo kada će i gdje tko ući, kako se okrivljenik i žrtva ne bi sreli, ni na hodniku. Moram naglasiti i da koristimo dva ulaza: jedan je onaj kroz koji osumnjičenik ulazi u prostor za prepoznavanje, a drugi je ulaz kojim oštećenik prolazi u pretprostor za prepoznavanje', rekla je policijska službenica u svom svjedočenju na sudu. Dodala je i da je okrivljenik ispitan prije prepoznavanja. On je satima ranije došao u policiju, dok je oštećenik na prepoznavanje došao tek nekoliko minuta prije.

'Ugasili smo svjetlo u našoj prostoriji i otvorila sam prozorčić, ispred kojeg je staklo. Oštećenik je pogledao i već nakon deset sekundi rekao: »Zatvorite, ne mogu više!« Rekao je da je kao počinitelja prepoznao osobu pod brojem, čini mi se, četiri. Počeo se tresti. Bio je vidno uzrujan, pa sam mu išla po čašu vode', ispričala je policijska skužbenica i dodala da Simikić nije prije prepoznavanja bio na hodniku pa tamo nije mogao ni vidjeti Wieslera.

Nastavak suđenja zakazan je za dvadesetak dana, kada će svjedočiti muškarac s kojim je optuđeni Wiesler na dan napada puno puta komunicirao mobitelom. Wieslerovi branitelji su predložili da PU primorsko-goranska na uvid sudu da preslike knjige ulazaka na dan kad se obavljalo prepoznavanje, kako bi se utvrdilo točno vrijeme u koje su dvojica muškaraca bili u postaji, što bi pomoglo utvrđivanju toga jesu li se tamo mogli sresti, piše Novi list.

Wiesleru zbog pokušaja ubojstva i razbojništva prijeti višegodišnja zatvorska kazna, a Tužiteljstvo traži i da u državni proračun uplati oko 11.200 kuna, kao protuvrijednost onoga što je oteo Simikiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:04