SUĐENJE U OSIJEKU

Karamarko i Todorić ugodno ćaskali na hodniku, poslije su svjedočili: ‘Varga nije tražio novac‘

Karamarko je rekao da Curića zna dugo, iz policije, a da je Vargu upoznao u prosincu 2016. godine
Tomislav Karamarko i Ivica Todorić
 Vlado Kos/Cropix

Na suđenju Franji Vargi i Blažu Curiću za "Aferu SMS" koje se u utorak nastavilo na Županijskom sudu u Osijeku svjedočio je bivši predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko.

Karamarko je rekao da Curića zna dugo, iz policije, a da je Vargu upoznao u prosincu 2016. nakon što je od nekih prijatelja dobio informaciju da bi on imao podatke o tome da je HDZ pokraden na parlamentarnim izborima 2015.

- S obzirom da sam i ja to od početka tvrdio, pa čak imamo i elaborat o tome kako su nam pokradeni izbori za Grad Zagreb odlučio sam ga upoznati. Čuo sam da je radio u MUP-u i da je vrstan informatičar, ali na žalost, nije mi nikada dostavio nikakve materijale ili dokumentaciju, screenshotove nečije komunikacije... Od mene nije nikada tražio novac. Inače, shvatio sam da je u nezavidnoj materijalnoj situaciji, pa sam mu u nekoliko navrata pomogao. Nabavio sam mu laptop i mobitel, ali nije mi rekao zašto mu to treba – rekao je Karamarko, kojemu je tužitelj Sven Mišković potom pročitao dio iskaza iz istrage u kojem je rekao da mu je Varga poslao MMS poruku navodne komunikacije Vlade Galića i Ivana Anušića s osobom iz tvrtke APIS.

image
Tomislav Karamarko i Ivica Todorić
Vlado Kos/Cropix

- Ne sjećam se da sam to rekao ali to je irelevantno. No, dopuštam da sam tako iskazao.

Što se tiče odnosa Varge i Zdravka Mamića, kazao je kako mu se Varga jednom obratio i tražio kontakt s Mamićem, a vezano uz otkrivanje počinitelja koji je na travnjaku Poljuda nacrtao 'svastiku'.

- Nakon Mamićevog odobrenja dao sam Vargi kontakt, ali ne znam što se dalje između njih događalo. Povremeno sam se čuo s Vargom, ali mi nikada nije spominjao da ima bilo kakve informacije ili materijale vezano za suđenje Mamiću kao ni za slučaj Agrokor. Ne sjećam se da sam Vargi poklonio ništa više od laptopa i mobitela - zaključio je Karamarko.

U utorak je svjedočio i bivši predsjednik Uprave koncerna Agrokor Ivica Todorić, koji je rekao da je između lipnja i rujna 2017. u više navrata dobio dokumentaciju u papirnatom obliku.

image
Tomislav Karamarko i Ivica Todorić
Vlado Kos/Cropix

- Dostavljao mi ju je gospodin Ivica iz okolice Velike Gorice, ali tada nisam znao tko to šalje njemu. Kao što znate, Plenković mi je sa svojom Borg grupom preuzeo kompaniju i nisam znao što se događa u Agrokoru, pa sam pokušavao s raznih strana doći do informacija i dokumentacije u čemu su mi pomagali brojni prijatelji. S Ivicom sam se samo jednom sastao. To je čovjek 60-70 godina starosti, mršav, plavokos... Prvo sam mislio da mi Plenković i Dalićka podvaljuju kako bi me mogli hapsiti, pa sam bio dosta sumnjičav. No, činjenica je da su unutra bile neke stvari za koje sam mislio da bi djelomično mogle biti istinite – rekao je Todorić, koji je nakon toga prekinuo komunikaciju s Ivicom.

- Materijal koji sam dobio stavio sam u torbu misleći da to nije istina. No, kada se šest mjeseci poslije, kada sam već bio u Londonu, otvorila Hotmail aferu i koji su kriminal nada mnom provodili Plenković, Dalićka i Borg grupa, sjetio sam se tih dokumenata i poslao ih odvjetnicima da oni daju DORH-u. Mjesecima se potom ništa nije događalo, a onda se u medijima pojavio Danijel Markić kazavši da sam ja to sve falsificirao. Kasnije, kada je gospodin Mamić izašao s nekim mailovima afera je postala javna – kazao je Todorić, dodavši i kako se ne sjeća detalja razgovora s Ivicom.

image
Tomislav Karamarko i Ivica Todorić
Vlado Kos/Cropix

- U jednom mailu spominju se Ante Ramljak, neka gospoda Zoki i Kos i neka gospođa Danijela. Nemoguće je da sam ja mogao složiti jedan takav materijal i siguran sam da Varga ovo nije pisao. Dakle, ili je ovo istina ili je to netko drugi pisao – iskazao je Todorić, koji je na pitanje tužitelja rekao i da nikada nije čuo za Ivicu Prnjaka, a što se tiče objave dokumentacije na njegovom blogu kazao je da je to učinio „tek nakon što me DORH optužio da sam falsificirao te dokumente i nakon što je to objavljeno u Jutarnjem listu.“

- Ne sjećam se na koji način sam to pisao, vjerojatno sam je prepisivao s papira koje sam dobio – zaključio je Todorić, kazavši i s Vargom nikada nije komunicirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:09