BIZARNA NESREĆA

FOTO: DRAMA U MAKARSKOJ Padobranom zapeli za dizalicu, pa pola sata ostali visjeti u zraku! Spasili su ih vatrogasci

Dvoje poljskih turista vukao je gliser (parasailing), a zapeli su za dizalicu koja služi za bungee jumping
 Ivo Ravlić / CROPIX

MAKARSKA - Dvoje mlađih poljskih turista, 28 godišnja Jadwiga Janka Surma i 31 godišnji Tomasz Surma, samo su pukom srećom prošli bez ikakvih ozljeda u pomorskoj nesreći kada je njihov padobran s gliserskom vučom u 10.40 sati zapeo za kran 30-metarske dizalice za bungee jumping na ratu kod beach bara Bube.

Konopi padobrana zapleli su se oko krana, a oni su ostali visjeti 30 metara iznad tla. Spasili su ih makarski vatrogasci popevši se do njih ljestvama iz specijalnog vozila.

Iako nisu imali nikakvih vanjskih ozljeda, odmah ih je prihvatila Hitna pomoć i odvezla u Dom zdravlja na pregled. Na mjesto nesreće odmah su stigli lučki kapetan i policija te obavili očevid.

Od voditelja dežurstva u DVD-u Makarska, Nenada Primorca, koji je s kolegom Marijem Šarićem osobodio turiste od padobrana, doznajemo kako je tekla akcija.

- U 10.45 sati stigla je dojava da se padobran s jednim letačem zakvačio za dizalicu pa smo odmah sa specijalnim vozilom i sedmočlanom posadom krenuli prema Bubi. Začuđujuće je kako je dvoje turista smireno čekalo da ih skinemo. Za 23 minute od dojave na zemlju smo korpom na autoljestvama spustili žensku osobu, a nakon tri minute spasilili smo i muškarca. Nas dvojica vatrogasaca bili smo u košari na vrhu dizalice, a Ivan Gojak osiguravao je stabilnost vozila. Poljaci su nam zahvaljivali, a od mnogobrojnih okupljenih kupača dobili smo pljesak - ispričao je Primorac.

Policija je obavila očevid, a u Lučkoj kapetaniji doznajemo kako je sigurno glisirano na nedopuštenoj udaljenosti od obale.

Prava je sreća što sami Poljaci nisu udarili u kran, a mogli su im i puknuti konopi padobrana.

- Prilikom vuče padobrana u gliseru su uvijek dvojica članova posade, jedan upravlja brodom, a drugi pazi na padobran. Izvan pameti je da po lijepom vremenu, bonaci, padobran zakvače na neki plažni objekt. Očito se posada nije pridržavala pravila o sigurnosti na moru i zasigurno će prekršajno odgovarati - doznali smo u Kapetaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:34