‘SRUŠILI SU NAM KUĆE!‘

Evakuirane zbog poplava dočekao šokantan prizor: Kruže teorije o krivcima, policija u akciji

‘Možete li to zamisliti? Odete na nekoliko dana iz kuće, vratite se, a kuća - srušena‘
 Čitatelj Jutarnjeg lista

Stanovnici romskog naselja Drnje, 16-ero odraslih i 17-ero djece, preko noći su ostali bez svojih domova.

Dok su oni zbog velikog vodenog vala koji je prije 10-ak dana potopio Podravinu bili sklonjeni u sportskoj dvorani lokalne osnovne škole, netko je srušio cijelo naselje uz Dravu. Pod ruševinama kuća ostalo je sve što su imali.

- Možete li si to zamisliti? Ljude izmjeste iz kuća zbog sigurnosti pa iskoriste priliku i sruše im kuće. Nevjerojatno - kaže za Jutarnji Franjo Horvat, čelnik romske udruge "Korak po korak". Podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

image
Čitatelj Jutarnjeg lista

Dvije mogućnosti

Da više nemaju svoje domove, obitelji su saznale kad im je to dojavio čovjek koji je slučajno onuda prolazio.

- Svi su u šoku, pa ostali su bez svega. I nije im to odnijela voda ili da je bio potres, nego netko od susjeda. Možete li to zamisliti? Odete na nekoliko dana iz kuće, vratite se, kuća srušena i sve što ste stvarali kroz život, uspomene, dokumenti, stvari, zatrpano ostacima vašeg doma - ne može vjerovati Horvat što se dogodilo.

image
Čitatelj Jutarnjeg lista

Iako se ne zna počinitelj, kuloarima se priča o samo dvjema mogućnostima - da iza svega stoji Općina koja "je iskoristila priliku kad nikoga nije bilo kod kuće kako bi se riješili naselja" ili vlasnik šljunčare zbog širenja posla.

Županija kaže da ne zna ništa, konkretno Ratimir Ljubić, načelnik Stožera civilne zaštite i zamjenik župana koprivničko-križevačkog. Upravo je on tijekom poplava u Drnju i okolnim mjestima koordinirao akciju obrane od poplava.

U cijeli se slučaj sad uključila i policija, koja istražuje tko je strojevima porušio romsko naselje uz Dravu. Naselje je na tom mjestu nelegalizirano postojalo dulje od 150 godina i stanovnici se pozivaju na pravo dosjelosti.

Jedna od tamošnjih čestica pripada privatnom vlasniku, ali druge dvije su u vlasništvu države.

Horvat kaže da saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Veljko Kajtazi zna za sve okolnosti u kojima žive Romi u Podravini, ali ništa ne poduzima. Horvat dodaje da će o svemu obavijestiti i pravobraniteljicu za prava djece.

"Kud ćemo mi sad?"

Jedan od ljudi koji su ostali bez doma je i Miroslav Oršuš, otac petero djece.

- Ovo što nam se dogodilo je kap da nam se srušio svijet. Znam da je kuća nelegalizirana, ali ne znam je li igdje ikome srušena a da ga se o tome ne obavijesti i da prilika da iznese stvari?

Uostalom, ovo, koliko znam, nije srušila država. Imam petero djece, dvoje školaraca, prvi i peti razred, njihove su knjige i sve za školu što su si izabrali sad pod ruševinama. Recite mi kud ćemo mi sad? Preselit će nas? Samo tako, jer mi nemamo prijatelja, moje dijete u 5. razredu nema školske prijatelje... Pa da, mi smo cigani, čak ne ni Romi, nismo ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:03