ZLOČINI IZ 1993.

Dvojac prijavljen za 28 kaznenih djela ratnog zločina protiv civila, silovali su i dvije žene

Utvrđeno je kako su osumnjičeni s okupiranog područja protjerali veliki broj hrvatskih civila

Ilustrativna fotografija

 Nikša Stipaničev/Cropix

Šibenski policajci dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana koje sumnjiče da su kao zapovjednici 75. motorizirane brigade vojske tzv. RSK počinili ukupno 28 kaznenih djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom na području Promine tijekom 1993. godine.

Kriminalističko istraživanje nad 76-godišnjakom i 65-godišnjakom dovršili su policijski službenici Odjela ratnih zločina Službe kriminalističke policije u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvima u Šibeniku i Splitu, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su 75-godišnjak kao komandant 1. bataljuna 75. motorizirane brigade vojske tzv. Republike Srpske Krajine i 65-godišnjak kao njegov zamjenik imali stvarnu ulogu u zapovijedanju i nadzoru nad pripadnicima jedinica s kojima su zapovijedali i koje su im bile podređene, a koje su okupirale prostor i mjesta općine Promina s pripadajućim naseljima.

Utvrđeno je kako su osumnjičeni s okupiranog područja protjerali veliki broj hrvatskih civila te su bili upoznati s činjenicom da se tijekom napadnih i drugih borbenih djelovanja njima podređenih postrojbi na tom području muči i protuzakonito zatvara stanovništvo hrvatske nacionalnosti te da su ubijene 24 osobe, starosti od 43- 87 godina.

Također je utvrđeno da su u istom vremenskom razdoblju pripadnici navedene postrojbe, silovali dvije žene i pokušali silovati još jednu.

Osumnjičeni 65-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko- kninske, dok osumnjičeni 76-godišnjak nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima, a protiv obojice je kaznena prijava dostavljena nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:56