PREVEZENA U SPLIT

Dramatična akcija HGSS-a kod Kaprija: Mlada Zagrepčanka teško stradala na jedrenju

 GSS

Prilikom jedrenja u akvatoriju otoka Kaprija mlada T. D. (21) iz Zagreba, usljed snažnog udarca konopa zadobila je teške ozljede glave, nakon čega je pala u kokpit broda. Ozljede su vrlo teške (fraktura glave), izgubila je svijest i krvarila je, objavio je GSS na svojim stranicama.

Jedan od njenih prijatelja odmah je obavijestio GSS jer se radilo o vrlo ozbiljnom stanju. Pokrenuta je dramatična akcija spašavanja te je podignut helikopter HRZ-a sa dežurnom posadom i ekipom HMP iz Divulja. Ekipa HGSS-a koja dežura u Splitu, ukrcana je naknadno u helikopter na helidromu Firule u Splitu.

Budući da helikopter nije mogao sletjeti u blizini broda, na obližnjem mulu je spušten letač spašavatelj HGSS-a, koji je pripremio teško ozljeđenu djevojku za transport pod helikopterom na fiksnom užetu. U ponovljenom manevru ozlijeđena je sa pratiteljem „zakačena“ na fix-line, te je pod helikopterom prenesena na najbliže mjesto gdje je helikopter mogao sletjeti. Budući da takvih prostora na otoku Kapriju nije bilo, izabran je jedan relativno ravni otočić u blizini Kaprija, gdje je su pratitelj i unesrećena spušteni na tlo i nakon što je helikopter uspio na trenutak sletjeti, oboje su unešeni u helikopter.

Unesrećena je priključena na raspirator i infuzije i uređaje za praćenja rada srca, te je u brzom letu do bolnice transportirana u KBC Split. Posade helikoptera su također dale sve od sebe da ozlijeđena što brže bude prebačena do bolnice. Zagrepčanka je u teškom stanju prebačana na helidrom KBC Split, te je upućena na odjel intenzivne skrbi, gdje se lječnici bore za njen život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:17