TAJNI IZVIDI

Doznali smo detalje velike akcije USKOK-a i policije: Konce uhodanog ‘biznisa‘ vukao je Osječanin (65)

Muškarac (65) iz Osijeka i suradnici preprodali u godinu dana 1,2 tone duhana

Ilustracija

 Ranko Šuvar/Cropix

Policija i USKOK danas su na području Istre, Vukovara i Zagreba uhitili ukupno deset osoba koje sumnjiče da su u posljednjih godinu dana prokrijumčarile i prodale oko 1,2 tone duhana, oštetivši pritom državni proračun za oko 150.000 eura neplaćenih trošarina.

Najveći dio duhana koji su krijumčari nabavili završio je u Mađarskoj, a dio je završio na području Istre, gdje je preprodan preko mreže distributera, koje je policija također uhitila.

Kako su istražitelji otkrili, duhan je u Mađarsku i u Istru s područja istočne Slavonije prevožen osobnim automobilima, u pošiljkama između 100 i 150 kilograma, a kao glavnog organizatora skupine sumnjiči se 65-godišnjaka iz Osijeka, koji je uhićen danas ujutro.

On je, sumnjaju policija i USKOK, upravljao s oba smjera krijumčarenja duhana, i onoga prema Istri i onoga kojim je duhan prevožen u Mađarsku i tamo prodavan.

Zasad istražiteljima nije poznato preko koga se sve preprodavao duhan u Mađarskoj, ali su uvelike rekonstruirali mrežu preprodavača u Istri.

Naime, tijekom tajnih izvida policija i USKOK su, uz nalog istražnoga suca, tajno snimali telefonske razgovore osumnjičenika i njihovu komunikaciju o pojedinim pošiljkama, cijenama za koje će duhan prodati i zaradama od prodaje.

Također, kako se neslužbeno doznaje, u dosadašnjem tijeku akcije nekoliko pošiljki duhana bilo je i zaplijenjeno, ali nije poznato koliko ga je još pronađeno u današnjima pretragama stanova osumnjičenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:36