‘OVO SMOKVICA NE PAMTI‘

Detalji tragedije: Mladići iz kafića krenuli prema vikendici, auto se im se prepolovio od udarca

Nepregledan zavoj, mokar kolnik i, prema neslužbenim saznanjima, neprilagođena brzina rezultirali su tragičnom nesrećom

Ilustracija/Policija

 Zeljko Puhovski/Cropix

Trojica mladića izgubila su život u prometnoj nesreći koja se dogodila rano jutros na Korčuli, kada je na dionici državne ceste D-118 Vela Luka-Blato 19-godišnji vozač izgubio nadzor nad vozilom koje je sletjelo izvan kolnika i udarilo u stablo, izvijestila je policija.

U noćašnjoj prometnoj nesreći stradali su mladići upravo iz Smokvice u dobi od 19, 22 i 24 godine.

Dubrovački vjesnik neslužbeno je doznao da su se trojica mladića zabavljala u jednom kafiću u Blatu. Kako je kafić zatvorio u ponoć, mladići su navodno s ekipom odlučili zabavu nastaviti u privatnoj vikendici u Veloj Luci. Neslužbeno doznajemo da ih je bilo više i da su na zabavu u vikendicu krenuli s tri automobila, dva su vozača odlučili krenuti zaobilaznicom, voziti polako i izbjeći policiju na glavnoj cesti jer su malo popili. Trojica mladića navodno nisu pila pa su se odlučili na vožnju glavnom cestom.

Zavoj na kojem su izletjeli s ceste do danas je mnogima bio koban i otočanima je dobro poznat. Vozili su navodno Golfa 3, a 19-godišnji vozač, najmlađi među trojicom, položio je tek prošle godine. Nepregledan zavoj, mokar kolnik i, prema neslužbenim saznanjima, neprilagođena brzina rezultirali su tragičnom nesrećom. Automobil je udario u obližnje stablo i kako doznajemo raspao se na pola. Kako piše Dubrovački vjesnik, brzina je bila tolika velika da na cesti nema niti tragova kočenja.

Policija je na mjestu događaja obavila očevid kojim je utvrđeno da nitko od nastradalih tijekom vožnje nije koristio sigurnosni pojas.

Mladići su bili vatrogasci, pripadnici DVD-a Smokvica, a dvojica su bili i jedinci. U povodu tragične smrti trojice mladića, proglašen je tjedan žalosti u Smokvici, od 3. do 10 siječnja.

- U povodu tragične smrti i sahrane naših mladih mještana koji su stradali u prometnoj nesreći 2. siječnja 2022., proglašavam tjedan žalosti u Općini Smokvica u trajanju od 3. do 10. siječnja. Tjedan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave na pola koplja na zgradi Općine Smokvica i drugim javnim zgradama i mjestima na području Općine Smokvica. U slučaju da zastava nije na koplju, stavlja se crni flor preko zastave. U tjednu žalosti na javnim mjestima na području Općine neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera. Pozivaju se sve fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost da sadržaje u okviru svog poslovanja obavljanju primjereno tjednu žalosti. - stoji u odluci donesenoj danas na temelju članka 45. Statuta Općine Smokvica, a koju potpisuje prvi čovjek Općine Kuzma Tomašić.

- Ovakvu tragediju Smokvica ne pamti. Proglasit ćemo sedam dana žalosti, rekao je za Dalmatinski portal načelnik Općine Kuzma Tomašić.

Emotivnim riječima od dvojice mladića su se oprostili korčulanski vatrogasci.

- Mi smo bez riječi. Ne možemo vjerovati da su Ante i Tomislav, naša braća po vatri kao pripadnici DVD-a Smokvica, otišli u vječna lovišta. Bili su nerazdvojni. Nema tu nikakvih riječi utjehe. Bili su primjer i uzor mladima. Svaki puta bi se zgražali kad bi iz prve ruke gledali neku nesreću. Trudili su se biti svakim danom sve bolji ljudi i nesebično su pomagali svima - kaže za Jutarnji shrvano jedan od korčulanskih vatrogasaca.

Jedan od mladića bio je nogometaš

Jedan od tragično stradalih mladića (24) bio je nogometaš NK Jadrana iz Smokvice.

Od suigrača su se oprostili na Facebooku.

- Morem bude svaka kap kad do mora stigne, tako i duša bude Bog kad se k Bogu digne. Ante Salečić 04.08.1997. - 02.01.2022., napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:04