NEPRAVOMOĆNO

Deset navijača osuđeno na zatvor zbog ustaških pjesama u Osijeku! Jedan oslobođen jer su mu zamijenili identitet...

Za jednoga pak znamo da je dobio 60 dana zatvora, ali uvjetno na godinu dana

Navijači u Opus Areni (Ilustracija)

 Vlado Kos/Cropix

Od 12 uhićenih navijača koji su osumnjičeni da su prošloga četvrtka na Opus Areni tijekom utakmice Hrvatska – Turska pjevali ustašku koračnicu, njih je 10 na Prekršajnom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđeno na zatvorske kazne.

Jedan je oslobođen, jer je došlo do zamjene identiteta, a za jednoga obaviti vještačenje jer se s video snimke koja je bila dokaz na sudu nije moglo potvrditi da je pjevao spornu pjesmu. Većina onih kojima sa izrečene presude dobila je bezuvjetnu kaznu zatvora, jedan uhićeni 60 dana, a ostali 30 dana, dok su dvojica navijača dobila 60 dana zatvora, ali uvjetno na godinu dana. Jednome od njih pomoglo je što ranije nije bio osuđivan, niti je bio u kaznenoj ili prekršajnoj evidenciji. Neki su priznali da su pjevali spornu pjesmu, neki su to negirali, no presude su im izrečene na temelju video zapisa koji se reproducirao na raspravi.

Policiji i sudu tako je puno pomogao nadzorni sustav Opus Arene, koja je pokrivena sa 160 kamera, a upravo su video zapisi sa stadionskih kamera bili ključni dokaz u identificiranju, uhićivanju i presuđivanju osumnjičenih.

- Moj branjenik tvrdi da nije pjevao spornu pjesmu, a na snimci se vidi kako se on okreće i ne želi u tome sudjelovati. Također, ulaznicu je kupio kao jedan od onih 1.000 kojima je HNS osigurao povlaštenu kupovinu. Dakle, ni ulaznica mu nije bila iz kontigenta ostalih u toj skupini. Kako snimka ne potvrđuje da je pjevao pjesmu, sutkinja je zatražila dodatno vještačenje, rekao je Dražen Srb, osječki odvjetnik koji brani mladića iz Vukovara.

Većina uhićenih dolazi s vinkovačkog područja, ali ima ih i s područja Osijeka. Neki su, pak, kako doznajemo prihvatili kaznu zatvora od 30 dana uz uvjet da se odreknu prava na žalbu. U suprotnome bi, naime, dobili 60 dana zatvora, na što bi se naravno mogli žaliti, ali su čini se procijenili da bi takva žalba bila neuspješna, pa su prihvatili 30 dana i odrekli se prava na žalbu. Svim osuđenima je, pak, izrečena i jednogodišnja mjera zabrane odlaska na utakmice. Odvjetnik iz Vinkovaca Jurica Barbarić, branitelj mladića koji je dobio uvjetnu kaznu također je najavio žalbu.

image

Dražen Srb, osječki odvjetnik koji brani mladića iz Vukovara

Vlado Kos/Cropix

- Riječ je o dečku koji nije u kaznenoj ni prekršajnoj evidenciji. U konačnici zato je dobio uvjetnu kaznu, ali mi mislimo da ni to nije bilo potrebno, kao što mu je i potpuno neosnovano izrečena zabrana odlaska na utakmice na što ćemo se također žaliti. Treba reći i da je u Hrvatskoj po ovom pitanju na djelu neujednačena sudska praksa, na što sam upozorio i na ovoj raspravi ukazujući na presudu Visokog prekršajnog suda iz lipnja 2022. godine, kojom je jednom navijaču za, po meni daleko uvredljiviju pjesmu iz istog zakonskog članka, izrečena tek novčana kazna od 3.000 kuna, kazao je Barbarić.

image

Prekrsajni sud na koji su privedeni navijači

Vlado Kos/Cropix

Inače, u tom slučaju riječ je o jednom navijaču Hajduka, koji je na Prekršajnom sudu u Splitu osuđen jer je na utakmici Hajduk - Rijeka pjevao uvredljivu pjesmu u kojoj se spominju Srbi i vrbe, a VPS je takvu presudu potvrdio. U obrazloženju su naveli kako mu je sud u Splitu ionako ‘‘izrekao prvenstveno blažu vrstu kazne – novčanu kaznu, a potom i ublaženu novčanu kaznu znatno ispod posebno propisanog minimuma iz čega je evidentno da je uzeo u obzir sve olakotne okolnosti na strani okrivljenika te po ocjeni ovog suda, nema mjesta dodatnom ublažavanju novčane kazne kako se to sugerira u žalbi.‘‘ Dakle, za pjesmu koja poziva na linč Srba izriču se ublažene novčane kazne, a za ustašku koračnicu zatvorske. Inače, policija po ovom slučaju još uvijek radi, pa nisu isključena i nova uhićenja.

Policija našla i oružje

Iz PU osječko-baranjske u ponedjeljak su izvijestili i kako su tijekom pretraga stanova i drugih prostorija osumnjičenih, koji su inače starosti od 20 do 49 godina, pronašli i oduzeli ‘‘više komada zabranjenog oružja, zatim veću količinu pirotehničkih sredstava, znakovlje s obilježjima mržnje, opasna sredstva i sredstva pogodna za napad i nanošenje ozljeda.‘‘

Taj dio istraživanja nastavljaju policijski službenici PU vukovarsko-srijemske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:46