UHIĆEN U PANAMI

Čovjek koji je isplanirao ubojstvo bogatog crikveničkog poduzetnika izručen Hrvatskoj

Mario Pečaver je u prosincu 1995. godine organizirao ubojstvo Ljubomira Novaka

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix

Kako nam je potvrđeno iz pravosudnih izvora Mario Pečaver u riječkom je zatvoru nakon što je u petak stigao letom iz Paname preko Amsterdama, a potom i do zračne luke Zagreb.

Pečaver je prema presudi, u prosincu 1995. godine osmislio plan ubojstva Ljubomira Novaka, bogatog crikveničkog poduzetnika i povratnika iz Švedske, koji je usmrćen hicima iz sačmarice za vrijeme večernjeg trčanja na šetnici između Crikvenice i Selca. Pečaver je uhićen 31. svibnja na aerodromu u Panami, u zračnoj luci Tocumen, u vrijeme putovanja u tranzitu kroz tu zemlju u vrijeme kada je za njim bila raspisana tjeralica zbog izrečene presude u Rijeci.

Naime, u kaznenom predmetu od 30. svibnja 2016. bilo je doneseno rješenje kojim se osuđenik Mario Pečaver upućuje na izdržavanje kazne zatvora od 15 godina koja mu je izrečena presudom Županijskog suda u Rijeci koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda od 18. travnja 2016. zbog kaznenog djela poticanja na ubojstvo iz koristoljublja te je za njim izdana tjeralica budući da je nepoznatog prebivališta i boravišta i proglašen krivim u odsutnosti.

Županijskom sudu u Rijeci 1. lipnja 2023. dostavljena je obavijest da su 31. svibnja 2023. Marija Pečavera (koji se koristio i imenom Slavijo Skočić) uhitili panamski policajci. Ministarstvo pravosuđa i uprave, Uprava za međunarodnu i pravosudnu suradnju, dostavila je informaciju da je nadležnom tijelu Republike Paname dostavljen zahtjev za privremenim uhićenjem Marija Pečavera (alias Slavija Skočića).

Nakon što je Pečaver uhićen, određen mu je istražni zatvor te je odobreno njegovo izručenje Hrvatskoj. Pečaver je iz Amsterdama po službenicima Odjela SIRENE pri Službi za međunarodnu policijsku suradnju jučer sletio u Zagreb, a potom je trebao biti prepraćen u zatvor Županijskog suda u Rijeci prema sjedištu suca izvršenja koji je izdao nalog za raspisivanje tjeralice. Nakon što bude smješten u riječki zatvor, očekuje se da po pravomoćnosti rješenja bude upućen u Centar za dijagnostiku u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 10:15