DROGIRANI DIVLJAK

Brižna majka mu je kupila Smarta, a on je usred Zagreba napravio neviđeni kaos: ‘Samo želim Uskrs s obitelji...‘

Mladić je u vrijeme divljanja gradskim ulicama u sebi imao tragove alkohola, THC-a i kokaina

Ilustracija

 Ronald Gorsic/Cropix/

Zagrebačkom 22-godišnjem studentu M.M. majka je kupila osobni automobil, točnije Smart. I registrirala ga je. Taj potez majčine bezgranične ljubavi prema sinu uslijedio je iako je znala da nema položen vozački ispit. M.M. je auto vozio uredno i neometano ulicama hrvatske metropole u vlastitom aranžmanu i protivno Zakonu, usavršavajući usput vozačke rutine. Naravno, sve to bez ikakvog nadzora instruktora vožnje. U noći sa 7. na 8. travnja ove godine tijekom večernjeg izlaska, nije ni slutio da će stvari poći po zlu, odnosno da će mu policijska patrola pomrsiti planove i da će od Smarta, zahvaljujući njegovoj odluci i izostanku vozačkih sposobnosti, ostati hrpa zgužvanog lima. A još manje je naslućivao da će kao posljedica njegova nepromišljenog poteza i divljanja gradskim ulicama pod utjecajem alkohola, THC-a i kokaina, uslijediti i skupa životna lekcija – uhićenje a potom i jednomjesečni boravak iza rešetaka remetinečkog zatvora.

Ovo je priča o mladom vozaču koji je u gluho doba noći u subotu upravljao vozilom bez vozačke dozvole i pritom bježao policiji od centra grada sve do Novog Zagreba. Bježeći pred policijskim vozilom upaljenih svjetala i rotirki, nakon što se na Selskoj oko jedan sat poslije ponoći oglušio na zapovjed policajaca koji su ga pomoću svjetleće palice ‘STOP‘ pokušavali zaustaviti, prekršio je šest blanketnih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Točnije, nonšalanto je vozio kroz razne zagrebačke kvartove i ulice prošavši kroz 10 raskrižja s upaljenim crvenim svjetlom na semaforu, a u šest je navrata, kroz šest ulica, vozio u zabranjenom smjeru kretanja. Policajci su ga cijelo vrijeme sustizali, a finalna misija zaustavljanja okončana je tek na drugom kraju Novog Zagreba, točnije kod raskrižja sjevernog kolnika Avenije Dubrovnik, Mosta Mladosti i rotora Zapruđe. Kako? Uslijed neprilagođene brzine kretanja 22-godišnjak je izgubio nadzor nad Smartom te je sletio na šljunčano proširenje zapadnog kolnika Mosta Mladosti da bi u nekontroliranom kretanju lijevim bočnim dijelom vozila naletio na betonski nosač nadvožnjaka i stao. I dalje nije imao kuda pobjeći. Policija ga je opkolila te odvela na kriminalističko istraživanje.

- Svjestan sam težine situacije koju sam skrivio. I sada u ovom trenutku mi više ne bi palo na pamet to isto počiniti. Bio sam u izlasku tu večer, pa sam išao i po djevojku. Znate, prvo što ću uraditi kad budem vani je da ću upisati autoškolu i položiti vozački. Ako je moguće, želio bih Uskrs provesti s obitelji jer me ionako kod kuće čeka kazna zbog učinjenog. Doista mi je žao zbog svega – ukratko se posuo pepelom 22-godišnji M.M. pred organima progona. Nakon nesreće u kojoj mu pukom srećom nije pala dlaka s glave te je prošao neozlijeđen, policija ga je vodila na davanje uzoraka krvi i urina. Testovi su pokazali, kako doznajemo, da je u vrijeme divljanja gradskim ulicama u sebi imao tragove alkohola, THC-a i kokaina. U kojoj su mjeri ti sastojci sastojci utjecali na njegove vozačke sposobnosti i razlučivanje svega što se oko njega događa utvrdit će se vještačenjima jer se suočio s kaznenom prijavom za obijesnu vožnju radi koje mu prijeti i do tri godine zatvora.

Dežurna sutkinja istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici gdje je doveden nakon što je za njega novozagrebačko tužiteljstvo zatražilo pritvaranje, odredila je 22-godišnjem zagrebačkom studentu jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Među ostalim, kako je zaključeno, pokazao je bezobrzinu kriminalnu volju i bezobzirnost prema svim sudionicima u prometu kojih, s obzirom da su bili sitni sati u pitanju, nije bilo puno na ulicama pa je izbjegnuta tragedija.

Inače, 22-godišnjem M.M., kako doznajemo, nije prvi puta da ima posla s policijom. Već ga se prijavljivalo zbog droge pa je i po tom pitanju bio jednom prekršajno sankcioniran kao mlađi punoljetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:22