TKO JAMČI SIGURNOST?

Bad Blue Boysi u Grčkoj upravo su primili najgore moguće vijesti!

Ovime se potvrđuju strahovi roditelja

Bad Blue Boysi u Grčkoj, situacija ispred Gradske sudnice

 /Ronald Goršić/ Cropix/ Ranko Šuvar/ Cropix

Grčki portal Newsit piše kako je u popodnevnim satima izdana prva uputa za zatvor. Ukupno 41 Dinamov navijač uhićen nakon velikih nereda u Ateni upućuje se u istražni zatvor.

Očekuje se da će prvih 41 iz grupe koja broji nešto više od stotinu uhićenih biti poslano u 16 zatvora u zemlji. Kažu kako će 8 navijača zagrebačkog Dinama biti poslano u zatvor Avlona, ​​a još 6 u Korydallos. Preostalih 27 osoba bit će prebačeno u preostalih 14 zatvora po zemlji.

Svi optuženi koji su izašli pred sud u posljednja tri dana, njih 105 od toga 98 Hrvata - dali su iskaz oko krvavih incidenata koji su doveli do ubojstva 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa. Odlučeno je da idu u istražni pritvor.

Iako još nije potvrđeno za 60-ak navijača, zasad se zna da iz Glavne policijske postaje u nekom trenutku za zatvore odlazi 41 navijač. Isto se očekuje i za ostale mada točna odluka u kojim će zatvorima boraviti nije još donesena.

Ovim se potvrđuju strahovi roditelja navijača zapelih u Grčkoj koji, sasvim razumljivo, tvrde da su njihova djeca najsigurnija u skupini.

Pitanje je tko će im jamčiti sigurnost i kako. Primjerice, najveći grčki zatvor je atenski Korydallos smješten u jugozapadnom dijelu Atene, a u njemu su neki od najpoznatijih grčkih kriminalaca, poput pripadnika radikalne grčke gerila skupine “17. studeni”, čije su anarhističke akcije ubile 23 ljudi. Zanimljivo je i da su gotovo 60 posto grčkih zatvorenika strani državljani, kaže statistika.

U svakom slučaju, u subotu su istupili i roditelji navijača u pismu Vladi, predsjedniku i pučkom pravobranitelju navodeći strah da njihova djeca neće imati pravično suđenje u Ateni.

Mario Medak, odvjetnik roditelja, rekao je da su roditelji poslali apel institucijama jer su zabrinuti za sigurnost djece, žele da daju sve od sebe da znaju da ce im se suditi kako treba odnosno da ce u zatvoru biti sigurni, nema informacije o tome da su grčki odvjetnici kontaktirali roditelje.

Naglasio je koliko je sigurnost navijača upitna sad i da su zbog tog obitelji jako zabrinute jer je situacija jako ozbiljna.

Roditelji poslali apel pravobraniteljici

Na našu adresu stiglo je pismo koji su roditelji Dinamovih navijača poslali pučkoj pravobraniteljici Republike Hrvatske.

Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovana,

obraćamo se kao roditelji i članovi obitelji uhićenih hrvatskih državljana u Republici Grčkoj. Kao roditelji i članovi obitelji osuđujemo svaki oblik nasilja bez obzira gdje je počinjeno i tko ga je počinio. Suosjećamo sa obitelji nastradalog mladog čovjeka.

S obzirom na izjavu odvjetnika nasih državljana u Grčkoj, u kojima se vrlo kritično i ogorčeno obrušio na sud, grčku vladu i politiku u svezi slučaja naše djece, državljana Republike Hrvatske, vidljivo je da možemo očekivati da oni neće imati pravično suđenje i zajamčenu sigurnost u Grčkoj.

Medijski linc u Grčkoj, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su naša djeca ubojice.

Obracamo se Vama, pučkoj pravobraniteljici, da u skladu s ustavnim i zakonskim ovlastima poduzmete sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo hrvatskim državljanima u inozemstvu.

Molimo Vas da odmah stupite u kontakt sa vašim kolegama javnim pravobraniocima u Grčkoj i uključite se u proces koji se vodi protiv hrvatskih drzavljana, naše djece.

Molimo Vas da učinite sve da se našoj djeci, državljanima RH osigura sva pravna pomoć kakva se uobičajeno osigurava našim državljanima uhićenima u stranoj državi, osobito jer se radi o velikom broju ljudi mlade životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina.

Tražimo da se učine svi napori koji su u vašoj nadležnosti i moći da ih se stavi, ako bude potrebe, u jedan zatvor, sve zajedno, te da ih se ne razdvaja. Radi njihove sigurnosti.

Pozivamo se na Europsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zajamčena presumpcija nevinosti i pravo na pravično suđenje.

Iz medijskog linča, ali i izjava grckih odvjetnika o odnosu suca prema našoj djeci tijekom ročišta, vidljivo je da presumpcija nevinosti u odnosu na našu djecu, državljane Republike Hrvatske, jednostavno – ne postoji.

Tražimo da se našoj djeci zajamči pravično sudenje.

Pod nadzorom hrvatskih institucija i vaseg ureda. I molimo vas da nas o tome izvještavate.

I na kraju, među našom djecom postoje teško ozlijeđenih ubodnim ranama noževa i drugih predmeta, te zahtijevamo da se počinitelji tih kaznenih djela prema državljanima RH procesuiraju.

Skupina roditelja i članova obitelji pritvorenih hrvatskih državljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:25