PODIGNUTA OPTUŽNICA

Arhitekt i mehaničar krijumčarili migrante kroz Hrvatsku, objavljeni svi detalji propale operacije

Nijemac i njegov prijatelj Nizozemac krijumčarili su 22 turska migranta

Ilustracija

 Robert Fajt/Cropix

U krijumčarenju 22 turska migranta Hrvatskom uhvaćena su dvojica prijatelja, jedan je Nijemac, a drugi njegov prijatelj Nizozemac.

Iako krijumčari migranata iz zapadnih zemalja uglavnom vuku korijene s Bliskog istoka, ovdje to nije bio slučaj. Nijemac iz Hürtha, Marvin K. (28) je arhitekt, a njegov prijatelj Nizozemac Peter S. (24) iz Nieuwstraata je automehaničar.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu protiv njih podiglo je optužnicu da su 26. rujna prošle godine, oko 14.55 sati, na području Cetingrada, za oko 5000 eura, koje su trebali dobiti nakon odrađena posla, u kombiju Mercedes Sprinter, prevozili 22 Turka koji su u RH ilegalno ušli iz BiH.

Arhitekt Marvin kazao je da mu je posao ponudila osoba po imenu Abu Achin, upoznao ju je u Beču, te su tamo dogovorili posao. Vozilo je rentao, ustvrdio je, također Abu Achin, dao mu je lokaciju na kojoj je pokupio ilegalce, a trebao ih je odvesti do Trsta.

Peter je priznao kako je bio svjestan da je to što rade nelegalno, ali riskirali su zbog zarade. On nema vozačku dozvolu, navodi, te je Marvinu pravio društvo. Policija je pretragom mobitela utvrdila komunikaciju koja potvrđuje da se dvojac bavio krijumčarenjem migranata, a komunicirali su s osobom koju je Marvin spremio pod imenom Ich Bin Ich (Ja sam ja).

Neke poruke je taj kontakt izbrisao nakon što je dvojac uhićen. Peter tvrdi da ne zna koliko su trebali dobiti novca, a Marvin je rekao kako su zaradu trebali podijeliti pola-pola.

Policija je povezala da je pod jednim brojem mobitela bio spremljen kontakt Abu Achin, a pod drugim Ich Bin Ich, te je s prvog broja dijeljena lokacija u Maljevcu, na samoj granici s BiH, gdje je dvojac pokupio migrante, također i više tekstualnih i glasovnih poruka s detaljnim uputama u vezi puta i navigacije, dok je s drugog broja uspostavljena komunikacija razgovorom u trajanju od jedne minute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:41