DIPLOMATSKA BURA

AMBASADORICA: 'Priznate li Palestinu, to će naškoditi našim odnosima'

Zina Kalay Kleitman, veleposlanica Države Izrael, u intervjuu Nedjeljnom govori o tome kakve bi posljedice mogli pretrpjeti hrvatsko-izraelski odnosi ako Republika Hrvatska donese odluku o priznanju Palestinske samouprave kao države
 Neja Markičević/CROPIX

Veleposlanica Države Izrael Zina Kalay Kleitman u Hrvatskoj je oko pola godine. Upravo u vrijeme kad je došla na dužnost u našu zemlju počela je izraelska vojna intervencija na području Gaze, koja je zbog opsega napada i civilnih žrtava izazvala mnogo kontroverza i polemika, među ostalim i kod nas. Ugledna diplomatkinja, koja je stručnjakinja za Rusiju, a bila je veleposlanica i u Ukrajini, za Nedjeljni Jutarnji govori o tome kakve bi mogle biti posljedice na hrvatsko-izraelske odnose ako Republika Hrvatska donese odluku o priznanju Palestinske samouprave kao države. Naime, o toj se mogućnosti u hrvatskim diplomatskim krugovima sve glasnije govori, jer je trend priznanja Palestine kao države prva pokrenula Švedska, zbog čega je izraelski veleposlanik povučen iz Stockholma. I francuski je Parlament donio, simboličnim glasanjem, prijedlog za prepoznavanje palestinske državnosti. Prijedlog je prihvaćen sa 339 glasova za i 151 protiv. Izrael je brzo reagirao izjavom kako bi prijedlog mogao “štetiti mirovnom procesu”. Ako se Hrvatska odluči za priznanje, jasno je da će odnosi između Hrvatske i države Izrael biti opasno narušeni.

Europske države počele su s priznavanjem Palestinske samouprave kao države; nedavno je to učinila Švedska, najavljuju to i druge članice EU. Kako država Izrael to doživljava?

- Naš je stav jasan: mi smo protiv toga, mislimo da takva odluka destruktivno djeluje i da se do rješenja sukoba treba doći pregovorima dviju strana, a ne na neki drugačiji način. Pritom, nikakvi ovakvi potezi ne pridonose pronalasku rješenja. Ovo djeluje destruktivno zato što druga strana, Palestinci, misle da mogu postići što god žele zahvaljujući široj međunarodnoj potpori, ali moraju znati da njima treba održiva država. Tu se ne radi o priznanjima ili izjavama, radi se o tome da moraju pregovarati s nama. Oni ovise o nama i ne mogu postojati bez nas; ako žele održivu državu, moraju prvo s nama imati mir. Nikakve najave i potpora koju dobivaju iz međunarodne zajednice neće im pomoći da učine tu državu održivom.

Zašto odjednom ove odluke? Kako komentirate tajming? Zbog čega se prije, u nekim drugim vremenima, nije o tome raspravljalo?

- Oni tvrde da će to ojačati mirovne pregovore i natjerati izraelsku stranu da sjedne za stol, smatrajući da mi za to nismo sada spremni. Misle da će na taj način olakšati donošenje mira i natjerati Izrael na pregovore. No, to je iluzija. Mi na to nećemo pristati. Mogu pokušavati koliko god žele.









Što je s potencijalnom hrvatskom odlukom da prizna Palestinu?

- Da, čula sam da se o tome priča.

Što ako Hrvatska to odluči napraviti?

- Već ste čuli naš stav. Naročito da ćemo reagirati ako do toga dođe. Rekla sam svojim sugovornicima ovdje da bi to, sigurno, naškodilo našim bilateralnim odnosima. Ovo veleposlanstvo ovdje postoji da bi promoviralo naše međusobne odnose, a ne da bi im nanosilo štetu. Kao nezavisna država, Hrvatska treba imati svoju samostalnu politiku i promisliti što će učiniti i kako će se postaviti prema ovom pitanju, imajući na umu posljedice svojih odluka.

Jeste li hrvatsku ministricu vanjskih poslova i predsjednika Republike već upozorili na moguće posljedice priznanja palestinske samouprave?

- Naravno. Susrela sam se s vašim najvišim predstavnicima i oni znaju našu poziciju. Ne znam kako će to završiti, ali, da, bilo je problematično čuti o takvim namjerama. Rekla sam koji je naš stav. Oni će sami odlučiti. Ja bih voljela vjerovati da će razum i logika prevladati, a ne emocije ili neke druge stvari koje bi mogle utjecati na tu neželjenu situaciju u odnosima s Izraelom i koja bi mogla naškoditi našim bilateralnim odnosima.

Što se tiče Hrvatske, smatrate li opasnom sve oštriju podjelu hrvatskog društva na ljevicu i desnicu, koje, obje, jačaju i u nekim ekstremnijim varijantama. Kad je riječ o desnici, to se uvijek odnosi i na reviziju tumačenja Drugoga svjetskog rata, odnosno na relativizaciju ratnih pobjednika i gubitnika.

- Ako govorimo o tom trendu općenito, poznato da je Izrael protiv bilo kakvih revizija rezultata Drugog svjetskog rata. To je naš stav i to ću reći bilo gdje u Europi. Što se tiče situacije ovdje, da, postoji problem s dijelom ljudi koji imaju svoje stavove oko Drugog svjetskog rata. Vi ovdje imate svoje probleme i sve što dijeli ljude treba prevladati i pronaći zajedničko rješenje da svi živimo zajedno. Makar o povijesti razmišljali drugačije, jasno je koji je stav što ga Izrael zastupa i koji svagdje prevladava.

(...)

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:27